15 ani de la privatizarea Dacia - Ce a facut Renault in Romania

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:55
3784 citiri
15 ani de la privatizarea Dacia - Ce a facut Renault in Romania
Foto: Dacia

Miercuri, 2 iulie, se implinesc 15 ani de la momentul in care grupul francez Renault a preluat producatorul auto roman Dacia.

La momentul privatizarii, Dacia se confrunta cu probleme severe: un aparat industrial uzat, o gama de produse invechita, absenta culturii clientului, structura financiara fragila, capacitate de inovare limitata si o retea de furnizori depasita.

Jurnalistii britanici, pe urmele succesului Dacia - AutoExpress: Care e secretul sau? (Galerie foto)

Gabriela Stoica, in prezent operator la Uzina Vehicule, departamentul Vopsitorie, lucreaza la Dacia din 1990 si isi aminteste ca "era o bucurie peste tot", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Stiam ca Renault producea masini de calitate si ar fi fost o realizare pentru Dacia. Aveam cu totii asteptari. Ne gandeam cum ni se vor schimba conditiile de munca, cum vom fi implicati in noi proiecte. Ne asteptam sa ne creasca salariile, sa se schimbe politica de resurse umane. Simteam, cumva, ca toate schimbarile din fabricatie vizau o performanta durabila. Dupa 15 ani, Vopsitoria arata radical diferit. Inainte sa vina Renault, caroseriile vehicul soseau pe lanturi, astazi vin pe sanii", a adaugat aceasta.

Elenei Constantin, operator masini unelte la Uzina Mecanica si Sasiuri, i-a ramas in memorie strungul vechi, care imediat a fost inlocuit cu tehnologie noua.

"Cu utilajele de atunci nu aveam nici randament nici calitate. Astazi, una dintre prioritati este calitatea masinilor. Avem salarii bine platite, conditiile de munca s-au schimbat, managementul este profesionist".

In acesti ani, atelierele de turnatorie aluminiu si uzinare a pieselor pentru motoare si cutii de viteze din cadrul Uzinei Mecanica si Sasiuri au fost complet modernizate.

Gheorghe Nita este unul dintre cei mai longevivi angajati ai Dacia. Lucreaza aici din 1980, iar povestile sale pot fi adunate intr-o carte.

"Erau multe scenarii in randul angajatilor, cea mai frecventa intrebare era: ce model vor scoate? Personal, ma gandeam cum ne vom organiza, care vor fi conditiile de munca. Inca de atunci, securitatea la locul de munca devenise o prioritate. Calitatea si protectia mediului ne-au fost impuse imediat", a spus acesta.

Dan Titica, inginer in cadrul directiei Inginerie la acea vreme si astazi, la Renault Technologie Roumanie, isi aminteste cum privatizarea aceasta s-a mulat perfect acelor vremuri tulburi.

"Aveam primul semn de moarte clinica, productia noastra nu se mai vindea, criza ne atinsese. Vechiul model Dacia, prin constitutia lui, nu mai corespundea noilor regulamente. Modul nostru de functionare, de management, era perimat. Vestea a generat entuziasm, insa aveam si multe temeri, urma o reforma", si-a amintit angajatul Dacia.

Impactul asupra comunitatii locale

Cei mai multi dintre angajatii uzinei Dacia locuiesc in Mioveni (judetul Arges)

"Orasul a evoluat odata cu Dacia. Aproximativ 6.000 dintre cei 34.000 de locuitori lucreaza la uzina", a spus primarul Ioan Georgescu.

Realizarile Renault in Romania, pornind cu Dacia, au angajat in mod natural, eforturi semnificative pentru imbunatatirea vietii comunitatii argesene.

"Imi amintesc ca, in 1999, unii erau suparati, ca semn al neincrederii in sistemul privat, altii isi vedeau viitorul. Orasul parca a explodat. A crescut turismul. Argesenii sunt foarte atenti la protejarea mediului inconjurator, iar acest lucru il datoram Renault. Avem multe actiuni in comun pe teme de mediu. Dacia este astazi motorul stabilitatii si dezvoltarii orasului Mioveni", a adaugat primarul orasului Mioveni.

Activitatea Renault in Romania, dupa 15 ani

In prezent, Renault are in Romania mai multe divizii:

- Design: Renault Design Central Europe (Bucuresti)

- Inginerie: Renault Technologie Roumanie (inclusiv Centrul Tehnic Titu)

- Fabricatie: Uzinele Dacia Mioveni, Directia Logistica (inclusiv International -Logistic Center) Matrite Dacia (Pitesti)

- Comercializare si finantare, servicii post-vanzare: Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb de la Oarja), RCI

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Dacia 15 ani privatizare Renault, #Dacia 15 ani privatizare, #privatizare Dacia , #Renault