Greva de la Dacia a luat sfarsit

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 20:46
2709 citiri
Greva de la Dacia a luat sfarsit

Sindicalistii de la Dacia Renault au ajuns la un acord cu managementul companiei si au decis incheierea grevei declansata in 24 martie.

Potrivit acordului, muncitorii calificati beneficiaza de o crestere generala de 300 lei brut de la 1 ianuarie 2008 si de 60 lei brut de la 1 septembrie 2008. Personalul TESA beneficiaza de o crestere de 15%, constituita dintr-o crestere generala si dintr-o crestere individuala.

Atat muncitorii, cat si personalul TESA beneficiaza de o prima de rezultat pe anul 2007 egala cu un salariu individual brut la data acordarii primei, in valoare de minimum 900 lei.

In acelasi timp, partile se angajeaza sa sustina in totalitate obiectivele Dacia prevazute in bugetul societatii pe anul 2008, obiective care decurg din planul Renault Contract 2009.

Noua oferta este mai buna decat cea facuta la inceputul saptamanii, cand, per total, se ajungea la o crestere salariala de 390 de lei.

"Toata lumea a avut numai de castigat, ne bucuram ca s-a terminat greva, lucrul la Dacia Pitesti a fost reluat la ora 13,00", a declarat, pentru Realitatea TV, directorul de comunicare al fabricii, Liviu Ion. Tot el a recunoscut insa ca nu s-a facut niciun calcul legat de pierderile suferite de Dacia in timpul celor trei saptamani de greva.

La randul lui, Nicolae Pavelescu, liderul sindical a subliniat, tot pentru postul citat, ca "s-a ajuns la un acord, iar oamenii au primit vestea diferit. Greva s-a stins la ora 13,00, cei care erau prezenti s-au apucat din nou de lucru, dar vom lucra la capacitate normala incepand de luni".

Angajatii uzinei Dacia au intrat in greva generala pe timp nelimitat in data de 24 martie, dupa ce au respins oferta administratiei de majorare salariala cu 12%, pretentiile lor fiind mult mai mari.

Sindicatul Uzinei a intocmit o lista cu 14 revendicari, printre cele mai importante numarandu-se marirea salariala in suma fixa de 550 de lei, in doua transe si prime de Paste si de Craciun, in valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.

Potrivit presei franceze, greva generala de la Dacia Pitesti a determinat scaderea productiei modelului Logan cu 15.000 de unitati fata de grafic, ceea ce ar putea duce la neatingerea cifrei de 320.000 de modele Logan si Sandero produse in cursul acestui an si la ratarea tintei grupului Renault.

Potrivit site-ului specializat autoplus.fr, pierderile uzinei ar depasi deja 150 de milioane de euro, deoarece, in conditiile grevei, numai cateva zeci de vehicule sunt asamblate in fiecare zi, fata de 1.300 de masini in mod obisnuit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Dacia, #greva, #pierderi, #salarii , #Renault