Exista si romani de isprava in Italia

Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 18:43
3088 citiri
Exista si romani de isprava in Italia
Foto: Adevarul

Un roman din Bergamo poate fi trecut in randul celor care au reusit sa se integreze si sa fie un model de bun cetatean, reusind sa se adapteze conditiilor grele din peninsula muncind cinstit si sa aiba o familie reusita, fara a uita insa ca este roman.

Robert Raducescu are 35 de ani, este nascut la Constanta iar in prezent locuieste in localitatea Morengo, din provincia Bergamo, informeaza Romanian Global News.

Este casatorit de 14 ani cu Iuliana Mihaela si au impreuna doua fetite, Madalina de 14 ani si micuta Gabriela de doar doua luni.

In Romania a lucrat pe litoral ca ospatar ajungand chiar sa devina sef de restaurant. A decis sa plece in Italia in iunie 2000.

Nevoit sa practice multe meserii

"Primul loc de munca consta in a parca masinile la un restaurant, trei zile pe saptamana, joia, vinerea si sambata. Prin munca si seriozitate am castigat increderea patronilor, astfel incat am ajuns sa primesc in incredintare aproape toata administrarea restaurantului. Din pacate, nu a durat prea mult si dupa vreo 8 luni, titularii n-au mai reusit sa continue, iar eu am fost nevoit sa caut altceva de lucru si sa ma reprofilez in constructii", povesteste Robert.

A lucrat apoi pentru mai mult de doi ani ca magazioner la o firma din Roma. "Asa am invatat sa zidesc, sa sudez, sa lucrez in regips, sa fac tamplarie sau sa zugravesc, facand lucruri de care n-as fi crezut sa fiu in stare daca as fi ramas acasa", isi aminteste acesta.

Dupa aproape patru ani, a urmat pentru familia Raducescu transferul de la Roma la Bergamo. Aici a inceput sa lucreze ca gresar-faiantar in special, dar si in restructurari, pana in februarie 2008.

De la constructii, Robert a incearcat sa treaca la alimentatie publica, ceea ce invatase foarte bine in Romania dar a ajuns sa lucreze in domeniul energetic si in final sofer pe camion.

"Incep sa colaborez cu o societate de consultanta din domeniul energetic si sa ajut pe cei care vor sa economiseasca la plata facturilor de energie electrica si gaz, colaborare care dureaza si in prezent. Mi-am luat si carnetul cu categoriale C si E iar in prezent lucrez ca sofer la firma de distributie DHL", povesteste Robert.

Mandru ca e roman

In afara serviciului, Robert activeaza in cadrul asociatiei "Dacia" din Bergamo, unde ocupa functia de purtator de cuvant.

"Colaborarea cu 'Dacia' a inceput din dorinta de a face ceva, orice, din dorinta de a arata ca sunt roman, din dragoste si dor de tara. Am plecat la drum cu gandul de a crea o comunitate unita, asa cum sunt alte comunitati de emigranti cu care am intrat in contact si de la care am luat exemplu. In noua formula a asociatiei am fost ales in consiliul director si ocup functia de purtator de cuvant".

Activitatea in randul asociatiei a fost deosebit de bogata, Robert fiind mereu in randurile organizatorilor. Printre altele, au reusit sa alcatuiasca o echipa de fotbal (foto) cu care au participat la turneul "Bergamondo", reusind castigarea unui merituos loc 3.

"Anul acesta, pentru a doua oara, organizam revelion romanesc si contam pe o participare la fel de numeroasa ca si anul trecut", se mandreste Robert.

Pe lista actiunilor la care a participat sunt multe cele de ajutorare. "Am reusit sa intervenim pe langa autoritatile locale si sa ajutam cateva familii de romani aflati in mare dificultate, sa ne ajutam conationalii in gasirea unor locuri de munca, sa mediem impreuna cu sindicatul CISL, anumite probleme ivite la locurile de munca, sa acordam asistenta in ceea ce inseamna birocratie si legislatie italiana".

Robert se dovedeste a fi un bun cunoscator al problemelor cu care se confrunta romanii din zona. "Criza actuala ne afecteaza si sunt cativa care iau in consideratie si varianta intoarcerii acasa. Majoritatea sunt decisi sa ramana insa, sa continue acest drum si sa incerce o integrare mai buna in societatea italiana. Eu personal cred ca in continuare unii dintre noi suntem mai de folos tarii, de aici din strainatate, decat daca ne-am intoarce acasa", este convins Robert Raducescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Robert Raducescu, #romani Italia Bergamo, #asociatia Dacia Italia , #stiri Dacia