Ziare.com

Furnizorii Dacia isi adapteaza programul la intreruperile uzinei

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 17:55

   

Furnizorii Dacia isi adapteaza programul la intreruperile uzinei
Mai multe societati furnizoare de componente catre uzina Dacia din Mioveni au decis sa intre in somaj tehnic pana in data de 12 ianuarie, ca urmare a intreruperii activitatii de productie de la Dacia.

In cursul zilei de marti, au avut loc comisii paritare intre sindicat si administratie la mai multi furnizori, in urma carora s-a stabilit ca programul de lucru sa fie asemanator cu cel de la uzina de automobile din Mioveni, informeaza Newsin.

Liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au declarat ca salariatii firmelor furnizoare care sunt membri ai sindicatului de la Dacia vor intra in somaj tehnic in perioada urmatoare.

Este vorba de societatile Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Viorel Popescu, lider de sindicat la Euro APS, furnizor de mase plastice si termoformate, a precizat ca cei aproximativ 800 de oameni care lucreaza aici se vor intoarce la munca in data de 12 ianuarie 2009.

"La Euro APS exista doua forme de angajare. In momentul de fata exista 650 de salariati la Euro APS si la ADECO inca 179 de oameni angajati pe perioada determinata. Dintre acestia din urma, pentru 100 nu au mai fost reinnoite contractele. De joi se va intrerupe productia si la noi. Oamenii aflati in somaj tehnic vor primi 85% din salariu si bonuri de masa pentru zilele lucratoare. Referitor la prima de Craciun, abia in sedinta de miercuri o sa stabilim acest lucru" a declarat Viorel Popescu, lider sindicat la Euro APS.

Sedinta a avut loc marti si la Leoni Mioveni, unde a fost luata o decizie asemanatoare, astfel incat aproximativ 250 de angajati vor fi trimisi in somaj tehnic.

Liderul sindical Florica Vasilescu a declarat ca sunt nevoiti sa-si adapteze programul in functie de clientul lor. "Vom respecta programul de la Dacia si vom urma clientul. Fiind furnizor, va dati seama ca nu avem ce face. Oamenii vor primi 75% din salariu, potrivit contractului colectiv de munca. Noi vom fi in somaj tehnic pina la sfarsitul anului, iar in ianuarie vom intra cinci zile in concediu de odihna, urmand sa stabilim intr-o noua sedinta programul de lucru" a declarat Florica Vasilescu, liderul sindical Leoni Mioveni.

Oamenii sunt ingrijorati

Potrivit viceliderului Sindicatului Automobile Dacia (SAD) Ion Iordache, salariatii de la Dacia sunt ingrijorati de situatia actuala din uzina. "Oamenii au o stare de ingrijorare. Este foarte normal, dar le-am transmis sa nu le fie teama si mai ales sa nu fie furiosi. Trebuie sa fie calmi pentru ca avem speranta ca masurile care vor fi luate de statul roman ne vor duce ca intr-o luna, maximum doua, sa lucram din nou la capacitate normala", a spus Iordache.

El a mai spus ca angajatii carora nu le-au mai fost prelungite contractele temporare de munca ar putea fi reangajati dupa ce situatia se va redresa. "Este extrem de grav ce s-a intamplat cu cei 620 de oameni carora nu le-au mai prelungit contractele. Erau tineri de viitor si se integrasera foarte bine in uzina.

Avem promisiunea ca imediat ce situatia se va redresa, cei 620 vor fi reangajati. Astazi si maine ne intalnim cu furnizorii, dar si ei isi vor adapta programul dupa uzina si vor lucra doar trei zile. In schimb CKD va functiona atat timp cat va avea comenzi", a precizat Iordache.

Semnalul e ca Dacia nu e moarta

Viceliderul SAD a afirmat ca angajatii de la Dacia isi vor primi in zilele urmatoare tichetele pentru luna decembrie, iar prima de Craciun va fi virata in zilele de 18 si 19 decembrie. "Semnalul este ca Dacia nu e moarta. Avem doar un moment de criza, pe care sper sa-l depasim spre finalul lunii ianuarie. Toata lumea trebuie sa stie ca administratia este capabila sa sustina in continuare contractul colectiv de munca. In aceste zile se acorda tichetele pentru luna decembrie, iar prima de Craciun va fi virata la toti salariatii pe card in zilele de 18 si 19 decembrie" a mai precizat Ion Iordache.

Dacia isi intrerupe productia in perioada 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009 si va reduce cadenta de productie incepand cu 12 ianuarie 2009, ca urmare a scaderii "brutale" a pietei auto din Romania si pentru a reduce stocurile, a anuntat luni producatorul autohton de automobile.

Uzina Dacia si-a intrerupt activitatea in mai multe randuri pe parcursul ultimelor luni.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor