Politicul, marele inamic al economiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 12:22
5196 citiri
Politicul, marele inamic al economiei
Foto: Vadim Ghirda

Situatia de la Dacia Pitesti este o mostra cat se poate de concludenta pentru raul pe care politicul il poate provoca economiei atunci cand guvernantii vor sa o ia pe scurtatura, ignorand efectele deciziilor luate.

Uzina de la Mioveni isi trimite oamenii in somaj tehnic din cauza scaderii drastice a vanzarilor de masini. Mai precis, acestea s-au redus cu o treime si este posibil ca la nivelul intregului an sa se injumatateasca fata de 2007.

E drept, in toata lumea industria auto este in suferinta din cauza crizei financiare mondiale, criza care a determinat reducerea importurilor de Loganuri. Romanii inca nu sunt afectati cu adevarat de criza, insa acceseaza mai greu un credit sau leasing. Acestea sunt insa doar circumstante agravante.

Principala cauza trebuie cautata in alta parte. Este vorba despre taxa de poluare din cauza careia Romania este asaltata de masini vechi. Aceasta taxa sufoca Dacia careia a inceput sa-i mearga tot mai rau din momentul in care taxa a devenit cu atat mai mica cu cat masina este mai veche. Ca dovada, in primele 9 luni ale anului in tara au fost aduse 94 de mii de masini second hand, majoritatea mai vechi de 4 ani.

Foamea iresponsabila de bani

Cand a lansat controversata taxa, guvernul Tariceanu a avut macar un argument viabil. Taxa era menita sa incurajeze innoirea parcului auto si initial cuantumul ei era cu atat mai mare cu cat masina era mai veche.

Asa se face ca masinile noi si nepoluante erau cel mai putin taxate. O asemenea formula s-a dovedit insa anticoncurentiala cat timp o masina second hand adusa din UE era serios taxata, in vreme ce pentru o masina second hand identica, dar luata din Romania, cumparatorul nu platea nicio taxa.

Suspus procedurii de infringement, guvernul a schimbat foaia. Nu, nu a eliminat taxa, cum ar fi trebuit, ci a sucit-o. Taxa a devenit cu atat mai mica cu cat masina e mai veche. Tarile UE au acceptat cu mare fericire noua formula care le-a deschis o posibilitate nesperata de a scapa de propriile rable care s-au incolonat spre Romania.

Asa ca desi taxa se numeste, batjocoritor, de poluare ea, dimpotriva, favorizeaza poluarea din cauza afluxului mare de masini vechi. In schimb, a dat o lovitura grea vanzarii de masini noi si una devastatoare productiei interne de masini.

Loganurile erau printre cele mai ieftine masini de pe piata, insa ceva mai scumpe totusi decat cele second hand, de clasa ei, adusa de afara. Ce credeti ca a ales cumparatorul cu bani putini?

Dar ce ar fi ales daca pentru masina veche l-ar fi ars la buzunar o taxa mare? Sau daca macar taxa care sumpeste si mai mult Loganul n-ar fi existat?

Daca n-ar fi existat insa taxa, nici la buget n-ar fi ajuns o gramada de bani pentru tot felul de pomeni si tunuri electorale. Iar Executivul avea prea mare nevoie de acesti bani pentru a lua o decizie inteleapta, gandind la efecte.

Inceputul problemelor

Dacia este izbita din interior de taxa si amenintata din exterior de criza. Deocamdata la Mioveni exista doar somaj tehnic, peste putin timp ar putea insa incepe disponibilizarile. In plus, criza producatorului de autoturisme se propaga si spre celelalte firme care ii furnizeaza componente.

In total 200 de mii de locuri de munca sunt in pericol. Si suntem abia la inceput, pentru ca, deocamdata, in Romania criza inca nu a ajuns cu adevarat.

Vom vorbi despre ea abia dupa ce jumatate de milion de romani ramasi someri in strainatate se vor intoarce in Romania pentru a fi tot someri. Abia dupa ce bancile vor incepe sa scoata la licitatie case pentru care nu mai sunt platite ratele, dupa ce un loc de munca va ajunge cu adevarat o binecuvantare.

Atunci vom simti cu adevarat deficitele, dezechilibrele, lipsa proiectelor pe baza carora sa fie atrasi in investii banii europeni si, mai ales, deciziile aberante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Dacia, #mioveni, #Somaj, #efecte, #criza financiara, #romani , #stiri Dacia