Sindicatul de la Dacia vrea negocierea contractelor colective de munca

Luni, 09 Februarie 2009, ora 14:54
1084 citiri
Sindicatul de la Dacia vrea negocierea contractelor colective de munca
Sursa foto: Romania Libera

Sindicatul Automobile Dacia (SAD) vrea sa inceapa, marti, negocierile pentru noul contract colectiv de munca, pentru ca cel existent expira la sfarsitul lunii februarie.

"Incercam de marti sa negociem contractul colectiv de munca atat la Dacia, cat si la furnizorii pe care Sindicatul Automobile Dacia ii reprezinta", a declarat, luni, liderul SAD, Nicolae Pavelescu, citat de NewsIn.

Liderul sindical a spus ca nu stie cate comenzi are uzina pentru perioada urmatoare. "La ora actuala, pot spune doar ca s-a reluat lucrul, dar abia in zilele urmatoare vom vedea cum stam din punct de vedere al comenzilor. Am auzit si eu pe la colt de strada ca ar exista comenzi, dar sunt un tip care nu ma ghidez dupa zvonuri. Abia atunci cand vom avea un punct de vedere oficial vom putea spune cate comenzi avem pentru perioada urmatoare" a precizat Pavelescu.

El a mai afirmat ca sindicalistii sunt ingrijorati de situatia de la Dacia, care se va imbunatati doar atunci cand se va indrepta piata vinzarilor auto din Romania. "Normal ca sunt ingrijorat. Una peste alta, pot spune ca nu vad o situatie roz la Dacia si spun asta pentru ca sunt realist. Situatia se va indrepta doar atunci cand se va indrepta piata vanzarilor auto din tara", a spus Pavelescu.

Salariatii uzinei Dacia au reluat lucrul luni, dupa cea de-a patra vacanta fortata din ultima perioada. Dacia si-a suspendat productia in perioada 26 ianuarie - 8 februarie 2009, ca urmare a scaderii dramatice si continue a pietelor auto, in special a celei din Romania.

Angajatii care au stat acasa, in somaj tehnic, au fost platiti cu 85% din salariul individual brut, asa cum prevede Contractul colectiv de munca Dacia pe 2008.

Uzina Dacia si-a intrerupt productia de mai multe ori in ultimele luni, ca urmare a scaderii pietelor auto. Angajatii uzinei s-au aflat in somaj tehnic in perioadele 30 - 31 octombrie, 13 - 14 noiembrie, 20 noiembrie - 7 decembrie, 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009 si in perioada 26 ianuarie - 8 februarie.

Sistarea productiei de la Dacia in mai multe rinduri a afectat si activitatea principalilor furnizori ai uzinei. Aproape 230 de salariati de la producatorul de sarme, cabluri si cablaje auto Leoni din Mioveni, furnizor Dacia, vor ramane fara locuri de munca deoarece compania a decis sa inchida aceasta fabrica din cauza scaderii dramatice a comenzilor, urmand sa fie mentinuta unitatea productiva din Pitesti a companiei Leoni.

Procesul de inchidere a fabricii din Mioveni ar urma sa fie finalizat cel tarziu in iunie 2009. Pana atunci, productia, care deja s-a redus drastic in decembrie si care s-a oprit la sfarsitul anului, nu ar mai fi reluata.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dacia sindicate renegociere, #expirare contracte colective, #productie Dacia , #stiri Dacia