Ciolos: Avem nevoie de un compromis privind reforma PAC

Luni, 24 Iunie 2013, ora 19:00
1204 citiri
Ciolos: Avem nevoie de un compromis privind reforma PAC

Presedintia irlandeza a Consiliului UE si Comisia Europeana (CE) au insistat, luni, in Luxemburg, asupra necesitatii de a ajunge in aceasta saptamana la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC), transmite AFP.

"Fac apel la flexibilitatea dumneavoastra pentru ca nu vom putea incheia acest proces de negociere si evita incertitudinile care ar decurge din asta daca nu vom reusi sa ne punem de acord in aceasta saptamana, in contextul in care exista atatea asteptari in lumea agricola", le-a spus ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, omologilor sai, in deschiderea reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit (AGRIFISH) din Luxemburg.

"Ceea ce este important este sa ajungem la un compromis pentru a face in asa fel incat elemente esentiale ale reformei sa poata fi puse in practica", a declarat la randul lui comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Reforma PAC, care ar urma sa intre progresiv in vigoare din ianuarie 2014, nu se afla printre prioritatile Lituaniei, care va prelua presedintia UE in iulie.

Ciolos: Greutatea responsabilitatii de a-l amana pentru nu se stie cand va fi enorma

"Avem in fata noastra mai putin de 24 de ore pentru a incheia negocierile cu Parlamentul European (PE), aici, in Luxemburg. Si stim cu totii ca daca acest lucru nu se va face aici si acum, greutatea responsabilitatii de a-l amana pentru nu se stie cand va fi enorma", a adaugat Dacian Ciolos, facand apel la toate partile sa dea dovada de "deschidere".

Raportorii PE participa la reuniunea Consiliului AGRIFISH, urmand ca pe marginea plenarei ministrilor agriculturii sa aiba loc intalniri in cadrul trialogului.

Mai multe saptamani de negocieri intense au dus la realizarea de progrese asupra "inverzirii" subventiilor pentru agricultori, in sensul de a lega alocarea a 30% dintre acestea de respectarea anumitor masuri ecologice, precum diversificarea culturilor.

Marul discordiei ramane repartitia mai echitabila a ajutoarelor intre agricultorii aceleiasi tari, asa-numitul principiu al "convergentei interne", una dintre cele mai importante masuri ale reformei PAC, in conditiile in care 20% dintre exploatatii primesc 80% din plati.

CE doreste instituirea unei plati uniforme la hectar din 2019 sau cel putin sa se ajunga pana la aceasta data la un nivel minim de convergenta, in timp ce state ca Irlanda si Italia doresc ca sumele sa fie impartite in functie de nivelurile de productie.

Un alt subiect spinos este cel al plafonarii ajutoarelor. CE si PE vor sa limiteze la 300.000 de euro suma ajutoarelor primita de o ferma si sa reduca de o maniera degresiva platile superioare pragului de 150.000 de euro. Statele membre, pe de alta parte, doresc sa-si pastreze puterea de decizie in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Ciolos avertisment ministri agricultura, #Ciolos reforma PAC, #Ciolos compromis reforma PAC , #comisar european Agricultura