Ciolos: Migratia romanilor aduce bunastare

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 16:04
2448 citiri
Ciolos: Migratia romanilor aduce bunastare

Migratia romanilor, bulgarilor si a altor europeni aduce bunastare statelor in care se duc sa munceasca, intrucat in Uniunea Europeana exista 2 milioane de locuri de munca vacante, a declarat, vineri, comisarul Dacian Ciolos, adaugand ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa se axeze pe pastrarea specialistilor.

"Migratia fortei de munca si dreptul de a lucra in alt stat membru este un drept, nu este o favoare facuta Romaniei, Bulgariei sau oricarui alt stat membru. E un drept prevazut de Tratat (...) Sa nu mai alimentam scuze ca romanii se duc sa munceasca in Italia, Spania, Marea Britanie.

In UE exista, in momentul de fata, din datele pe care mi le-au dat colegii de la Comisie circa 2 milioane de locuri de munca vacante care justifica inclusiv migratia, pentru ca de-asta avem piata comuna si o libera circulatie, pentru ca forta de munca sa poata sa circule si sa se adapteze la nevoile locale", a precizat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, la dezbaterea "Cum facem din integrarea europeana un succes", organizata de reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si Societatea Academica Romana (SAR).

Oficialul de la Bruxelles a reamintit, in acest context, ca ultimul sondaj arata ca 56% dintre europeni considera ca libera circulatie reprezinta cea mai mare realizare a UE.

Cati romani sunt plecati la munca in strainatate si de unde provin cei mai multi

"Forta de munca straina intr-un stat membru creeaza bunastare, nu afecteaza bunastarea autohtonilor", a mai spus Ciolos, subliniind ca din studiile CE reiese ca cei care migreaza nu sunt pensionarii, persoanele cu probleme de sanatate sau cei care n-au putere de munca.

"In general se duc oamenii care au putere de munca, care doresc sa munceasca, nu se duc acolo sa stea pentru somaj. Pot fi cazuri individuale, dar nu putem generaliza. Este vorba de oameni care contribuie la sistemul de asigurari sociale si de sanatate din statul membru respectiv si care ocupa locuri de munca vacante. Si daca sunt vacante inseamna ca nu au fost ocupate de autohtoni", a explicat Dacian Ciolos.

Totodata, comisarul european a atras atentia ca Guvernul Romaniei ar trebui sa pastreze forta de munca bine pregatita in tara.

"E important ca guvernul Romaniei sa apere, sa sustina interesele lucratorilor romani in alte state membre, o face si CE, dar, din punct de vedere al impactului economic si socio-economic cred ca aici am avea de lucru (...) Daca se insista pe aceasta idee, si anume cum sa pastram forta de munca calificata, bine pregatita si dornica de a munci in tara, si prin masuri macroeconomice, si printr-o mai buna organizare, cred ca asa ar avea de castigat mai mult si economia Romaniei", a precizat Ciolos.

Care este situatia agricultorilor

In ceea ce priveste muncitorii din agricultura, comisarul european a sustinut ca Romania ar avea de castigat daca i-ar convinge pe romani sa revina in tara si sa investeasca, inclusiv pe "faimosii capsunari", intrucat acestia invata cum functioneaza o ferma si vin cu o alta abordare decat cea care exista la noi.

"Eu am intalnit in vizitele mele in statele membre, mai ales in Italia si Spania, romani lucrand in ferme, care dupa 2-3 ani ajungeau deja aproape mana dreapta a fermierului, pentru ca se intorceau in fiecare an cate 4-5 luni, cunosteau ferma si deja incepeau sa se descurce singuri cu gestiunea ei", a declarat Ciolos, adaugand ca aceste plecari in strainatate pot aduce competenta si incredere in a investi.

"Asta lipseste foarte mult la noi: increderea in capacitatea de a te descurca cu un proiect (...) Cel putin in domeniul agricol, din pacate spun, foarte multi dintre cei care se instaleaza in agricultura n-au neaparat studii economice si vin cu o abordare simplista: eu sa produc si sa se ocupe altul sa vanda productie, cand, de fapt, castigul mai mare pe filiera agroalimentara vine din comercializare nu din productie", a explicat Dacian Ciolos.

Potrivit raportului anual de analiza si prognoza - Romania 2014 al SAR, impactul migratiei fortei de munca in interiorul UE a avut doar un impact minim asupra cresterii somajului (0,03% - 0,05%), in timp ce, dupa primul val de integrare, din 2004, in Germania somajul a scazut.

Totodata, raportul arata ca impactul negativ este asupra tarilor de origine, nu al celor de destinatie. Astfel, daca cele cateva milioane de romani n-ar fi plecat la munca in strainatate, PIB-ul Romaniei ar fi putut sa creasca cu 8,52%.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#romani munca strainatate Dacian Ciolos, #Ciolos romani munca strainatate, #romani munca strainatate , #comisar european Agricultura