Dacian Ciolos a pierdut razboiul uleiului de masline

Marti, 28 Mai 2013, ora 07:14
5024 citiri
Dacian Ciolos a pierdut razboiul uleiului de masline
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a fost nevoita sa-si retraga propunerea cu privire la modul de a folosi uleiul de masline in restaurant.

Proiectul de regulament, propus si sustinut de comisarul roman Dacian Ciolos, avea scopul de a constrange restaurantele sa serveasca la masa ulei de masline sigilat, in recipiente de unica folosinta.

Oficialul sustinea ca in felul acesta este blocata frauda, in conditiile in care uleiul de masline servit la mese era uneori amestecat cu ulei de floarea soarelui, mult mai ieftin.

Povestea este ceva mai complicata, iar propunerea comisarului pe Agricultura al Uniunii Europene a iscat samanta de scandal intre tarile din sudul si nordul Europei, scrie La Tribune.

"Am decis sa retrag propunerea de regulament, deoarece aceasta nu a primit suficient sprijin de la statele memebre", a declarat Ciolos.

Reglementarile pe care le cerea impuse comisarul roman pe Agricultura ar fi obligat restaurantele care servesc ulei de masline sa nu poata sa foloseasca decat recipiente etichetate, sigilate si de unica folosinta.

Reactia celor direct afectati de propunere a fost imediata, nemultumirea lor venind din cauza cresterii mult prea mari a costurilor.

Cu toate acestea, 15 tari au fost in favoarea ideii, inclusiv Grecia, Portugalia, Spania si Italia, tari membre ale UE care impreuna produc mai mult de 97% din uleiul de masline pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care productia de ulei de masline este in mare parte finantata din fonduri de la bugetul UE.

In schimb, Franta, Germania, Olanda si Finlanda au votat impotriva interdictiei, in timp ce Marea Britanie, Belgia si Ungaria s-au abtinut. Romania a votat favorabil pentru propunerea comisarului pe Agricultura.

Daca propunerea trecea, meciul dintre producatorii de ulei de masline din sud si consumatori din nord era castigat de producatori.

Trebuie spus ca piata uleiului de masline este extrem de profitabila, cu atat mai mult cu cat China - care importa 91% din necesarul de ulei de masline din Uniunea Europeana - este, in fapt, cel mai mare consumator.

Chinezii au consumat 45.000 de tone de ulei de masline in 2012, conform datelor de la Consiliul International al uleiului. Franta este si ea o mare consumatoare, importand 90% din consumul ulei de masline, mai ales productii de inalta calitate si, prin urmare, scumpe.

Propunerea lui Ciolos venea in sprijinul producatorilor si ii dezavantaja net pe consumatori. Desi prima varianta a propunerii a cazut, Ciolos sustine ca are intentia de a introduce o "a doua propunere", care sa ia in calcul, de data aceasta, toate pozitiile, nu doar pe cele ale statelor producatoare, ci si pe cele ale tarilor consumatoare de ulei de masline, dar nu a spus cand o sa fie formulata aceasta.

"Daca as fi stiut ca propunerea mea nu o sa treaca la vot, as fi amanat inaintarea acesteia", a precizat comisarul roman, foarte suparat de esecul suferit. Acesta a mai mentionat ca scopul sau nu a fost acela de a sustine producatorii sau de a impune mai multe costuri consumatorilor, asa cum s-a comentat, ci doar acela de a proteja interesul public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Dacian Ciolos ulei de masline , #comisar european Agricultura