Presa de azi: Aplauze ca la Oscar pentru Dacian Ciolos

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 08:26
3833 citiri
Presa de azi: Aplauze ca la Oscar pentru Dacian Ciolos

Examenul de trei ore la care a fost supus Dacian Ciolos - candidatul nominalizat de Romania pentru postul de comisar UE pentru Agricultura - s-a incheiat in triumf, vineri dupa pranz, in aplauzele eurodeputatilor din comisia de resort a Parlamentului European si avizarea in unanimitate a candidaturii.

"Victoria" personala a romanului Ciolos este si a adeptilor mentinerii Politicii Agricole Comune (PAC), caci viitorul comisar a oferit asigurarile necesare ca doreste imbunatatirea acestei politici, nicidecum renuntarea la ea, scrie Gandul.

Viitorul comisar i-a indemnat pe agricultorii din Romania "sa foloseasca in mod cat mai eficient sprijinul financiar si oportunitatile pe care UE si piata comuna le pun la dispozitie".

Comisarul desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, pare sa fi facut o impresie foarte buna membrilor Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European (AGRI), recompensandu-l la final cu aplauze, scrie si Romania Libera.

"Suntem foarte bucurosi si multumiti de raspunsurile dumneavoastra. Nu stiu cati dintre comisari au primit la sfarsitul audierilor aplauze atat de calduroase", a spus presedintele comisiei pentru agricultura din PE, Paolo de Castro. Acesta i-a strans mana lui Ciolos si i-a spus: "A fost foarte bine intr-adevar, Dacian".

Evenimentul Zilei titreaza Romanul cu cea mai importanta functie internationala si povesteste cum Dacian Ciolos si-a asigurat puternica functie de comisar UE pentru agricultura, dupa prestatia foarte buna avuta ieri in timpul audierii din comisia de profil a Parlamentului European.

Ciolos va incepe munca de coordonare a portofoliului ce gestioneaza peste 40% din bugetul UE dupa votul final parlamentar de investire a comisiei, programat pentru 26 ianuarie.

"Din punct de vedere al relevantei economice si politice este probabil cel mai important post de reprezentare la nivel decizional detinut de un roman in plan extern", a declarat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

La nivel diplomatic, cea mai inalta pozitie detinuta de un roman a fost cea de presedinte al Ligii Natiunilor, ocupata de Nicolae Titulescu in 1930 si 1931.

In deschiderea audierilor, Dacian Ciolos, a declarat ca provine dintr-o tara care a trecut prin colectivizare, printr-o revolutie dificila, printr-o perioada de tranzitie, dar si ca a fost ministru al Agriculturii intr-o perioada dificila, relateaza si Jurnalul National.

"Eu am crescut sub semnul apropierii de UE", a spus Ciolos intr-o scurta autoprezentare. "Interesul meu pentru constructia europeana s-a dezvoltat in stransa legatura cu interesul pentru agricultura", a spus el, adaugand ca a lucrat in acest domeniu atat in tara sa, cat si in strainatate.

El le-a mai spus eurodeputatilor ca a fost ministrul Agriculturii intr-o perioada dificila, dar in care "a cerut si aplicat rigoare in toate masurile". "Nimeni nu poate cere agricultura dintr-un birou, ci numai prin masuri reale", a spus el, adaugand ca a avut ocazia sa isi exercite direct profesia in ferme.

Cotidianul a adunat reactiile care au urmat succesului romanului. De la Paolo Castro la Mircea Badea, cu totii au avut cate ceva de zis despre Dacian Ciolos.

Europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan a calificat drept "extraordinara" prestatia comisarului desemnat pentru Agricultura, Norica Nicolai s-a declarat multumita si a precizat ca se vede ca Ciolos stapaneste foarte bine domeniul in care activeaza, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy a spus ca "a doua victorie de vineri e ca prietenii nostri romani au agricultura", iar Jose Manuel Barroso considera ca "Dacian Ciolos a fost cea mai buna alegere".

Dintre cele mai colorate reactii pot fi amintite cele ale lui Mircea Badea si Gigi Becali. Badea comenteaza o declaratie de la TV Ziare.com a europarlamentarului roman Monica Macovei, care a spus ca succesul lui Ciolos i se datoreaza in mare parte lobby-ului pe care presedintele Traian Basescu l-a facut.

"OK, deci avem si noi un roman recunoscut pentru competenta si profesionalism la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene. Doamna Macovei - o stiti pe doamna Macovei? Aceasta luptatoare cu coruptia, aceasta reformatoare a Justitiei - a iesit public si a spus Da, faptul ca Dacian Ciolos, iata, este foarte aproape de pozitia respectiva, este datorat lobby-ului pe care l-a facut presedintele Traian Basescu. Adevarul e ca m-as fi mirat sa nu fie meritul presedintelui Traian Basescu, m-as fi mirat sa fie meritul lui Ciolos. Evident nu, este meritul presedintelui Traian Basescu", a spus Badea.

Cat despre Gigi Becali, acesta a fost cu totul vrajit de prestatia conationalului sau: "Extraordinar a fost. M-a impresionat mai ales la final. Finalul o spun a fost superb, atunci cand s-a aplaudat zeci de secunde in sir, parca era la premiile Oscar, la decernare, zeci de secunde de aplauze".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dacian Ciolos comisar european, #Ciolos comisar european agricultura, #aplauze Dacian Ciolos europarlamentari , #comisar european Agricultura