Un comisar pentru interesul national al Romaniei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Iulie 2014, ora 07:15
5236 citiri
Un comisar pentru interesul national al Romaniei (Opinii)

In chestiunea comisarului european am putea avea dimensiunea exacta si grava a daunelor pe care le provoaca relatia complet disfunctionala intre principalele institutii ale puterii executive din statul roman, Presedintia si Guvernul.

Iar consecinta cea mai grava ar fi sa ratam una dintre cele doua sanse pe care le avem, trezindu-ne din nou cu vreun portofoliu "multilingvist" de ascutit creioane, asa cum s-a mai intamplat.

Prima optiune a Romaniei, comunicata oficial de presedintele Traian Basescu la Bruxelles, este Agricultura, pentru Dacian Ciolos. Este o alegere fireasca avand in vedere primul mandat de mare succes al lui Dacian Ciolos si respectul de care acesta se bucura in UE. Dl Ciolos a articulat o reforma extrem de importanta in domeniul pe care l-a gestionat.

Dar ea nu avea cum sa multumeasca pe toata lumea, pe de-o parte. Pe de alta parte, este vorba despre portofoliul cu cei mai multi bani - 40% din bugetul european. Batalia pentru el este apriga si Dacian Ciolos este contestat de tarile nemultumite de politica domniei sale.

Pentru a pastra acest portofoliu, Romania ar fi trebuit sa concentreze toate eforturile diplomatice posibile. Din zona guvernamentala insa ele au lipsit, cel putin pentru ca optiunea a fost formulata oficial de presedinte, nu de catre Guvern. Abia dupa Consiliul European de joi, Victor Ponta i-a transmis telefonic noului presedinte UE propunerea cu numele dlui Ciolos.

Se speculeaza ca exista si o a doua optiune - portofoliul Justitiei, pentru actualul presedinte ANI, Horia Georgescu. Se pare ca optiunea este agreata de ambele palate, insa ramane de vazut in ce masura va fi si sustinuta efectiv daca varianta Ciolos va cadea.

ANI, sub conducerea lui Horia Georgescu, a devenit una dintre institutiile anticoruptie cele mai eficiente, mentionate in toate rapoartele MCV si, recent, sa ne amintim, in discursul presedintelui Biden. ANI a fost si o tinta principala a modificarilor legislative, menite sa-i tot taie din competente si aria de actiune. Este inca o buna dovada a eficientei sale.

Si este posibil ca, vazand rezultatele ANI, Bruxelles-ul sa doreasca extinderea modelului la nivelul UE pentru a combate incompatibilitatile si conflictele de interese. Cred ca Horia Georgescu, cu experienta si cu rezultatele in acest domeniu, ar fi cu siguranta foarte potrivit pentru a implementa acest tip de reforma.

In opinia mea, pentru Victor Ponta ar fi o mare dilema: daca il sustine pe Horia Georgescu, inseamna ca recunoaste meritele ANI, spre furia baronilor sai. Dar avantajul poate fi ca ar scapa de dl Georgescu si s-ar putea ocupa de stabilirea unui inlocuitor comod pentru PSD. Este un motiv pentru care cred ca ar sustine-o cu mare hotarare si pe dna Kovesi pentru orice functie care sa o duca departe de tara.

Dar, fie ca va fi vorba despre mentinerea unuia dintre cele mai complexe portofolii din Comisia Europeana, fie ca ar fi vorba despre preluarea unui portofoliu de mare prestigiu, interesul Romaniei ar fi ca una dintre aceste optiuni sa se materializeze prin efortul comun al celor doua institutii direct implicate.

Dar, ce sa vezi?, iar ne impiedicam in legislatie si orgolii. Potrivit Tratatului european, impartirea portofoliilor se face la Consiliul European, unde Romania e reprezentata de Traian Basescu, iar potrivit legii romanesti, propunerea oficiala pleaca de la Guvern.

Nu e o situatie fara iesire, daca cei doi pot coopera in numele interesului national si fiecare face lobby in propria familie politica. Si interesul national nu inseamna un comisar care sa arunce de la Bruxelles chiftele peste gardul Romaniei, ci unul care sa isi faca foarte bine treaba, sa fie respectat pentru eficienta sa si sa promoveze acele politici care sa foloseasca si Romaniei.

Dar cine mai are timp de interesul national intr-un an electoral?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comisar european Romania, #Dacian Ciolos Horia Georgescu , #comisar european Agricultura