Biris: Modificarea Codului Fiscal ar fi dus la impozitarea in Romania a profiturilor "parcate" in paradisuri fiscale

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 20:38
7916 citiri
Biris: Modificarea Codului Fiscal ar fi dus la impozitarea in Romania a profiturilor "parcate" in paradisuri fiscale
Foto: Facebook/Gabriel Biris

Fostul secretar de stat Gabriel Biris, care s-a aflat la originea unui proiect controversat de modificare a Codului Fiscal, ce a dus la demisia sa, a explicat ca aplicarea proiectului ar fi avut ca efect, printre altele, impozitarea in Romania a profiturilor "parcate" in paradisuri fiscale.

Biris a facut, duminica pe Facebook, un inventar al masurilor cuprinse in cele 100 de pagini ale proiectului de ordonanta de urgenta care a dus la demisia sa, in care prezinta mai multe argumente.

"Profiturile "parcate" prin paradisuri fiscale deveneau impozabile in Romania. De-offshore-izarea Romaniei...", a scris Biris.

Fostul secretar de stat a reluat alte argumente prezentate deja in mai multe iesiri publice, dupa demisia sa din Ministerul Finantelor. Unul dintre argumente este legat de amnistia fiscala, care, in conceptia lui, ar fi adus in Romania miliarde de euro.

"Momentul zero. Un set de masuri care ar fi facut extrem de dificil de ascuns averile neimpozitate. Declaratie de patrimoniu (momentul zero) pentru rezidentii cu avere de peste 1 milion euro (pentru a fi relevant) + declarare voluntara si impozit de 16% (la fel cat ar plati azi daca ar fi prinsi) + impozit sanctionatoriu de 75% pentru sumele nejustificate identificate prin aplicarea masurilor de control indirect (nu 16% cum este azi), dupa 'momentul zero'", a sustinut Biris.

Fostul secretar de stat mentioneaza ca, in cazul dividendelor, impozitul ramanea la nivelul de 5% doar pentru dividendele incasate de la firmel romanesti sau de la firme din UE, nivelul urcand la 16% pentru firmele din afara UE.

Biris a explicat ca proiectul a fost inteles gresit, ceea ce a dus si la retragerea sustinerii de catre Guvern si la demisia sa.

Demisia lui Biris a venit dupa ce Profit.ro a publicat un proiect de modificare a Codului Fiscal prin ordonanta de urgenta. Miercuri, proiectul a fost preluat si dezbatut in toata presa, iar politicienii au reactionat dur, atragand atentia Guvernului Ciolos ca astfel de masuri nu vor fi acceptate.

Una dintre masurile care au atras cele mai multe critici a fost majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. In schimb, angajatorii urmau sa fie scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS, insa ar fi fost obligati sa creasca salariul brut al angajatilor astfel incat acestia sa nu platesca diferenta din buzunarul lor.

Vezi ce mai prevede proiectul si ce reactie a avut Gabriel Biris dupa ce a izbucnit scandalul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Biris explicatii modificari cod, #Biris proiect modificare cod fiscal, #Biris demisie Guvern , #guvern