Combaterea saraciei - alifia pe cangrena?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 18:29
3540 citiri
Combaterea saraciei - alifia pe cangrena?

Nu pot decat sa ma bucur ca pentru actualul Cabinet combatarea saraciei este un subiect de prima importanta. Statisticile arata o situatie mai mult decat alarmanta.

In privinta ratei saraciei relative suntem, cu 25,4%, pe primul loc in UE, iar aproape jumatate din populatia Romaniei, 8,5 milioane persoane, prezinta risc de saracie sau excluziune sociala, potrivit INS.

Dupa ce premierul Ciolos ne anunta pe Facebook ca in curand va fi prezentata o strategie de combatere a acestui flagel si care ar fi fost discutata intr-o intalnire, cu poze, a prim-ministrului cu cei doi vicepremieri, pe pagina guvernului a aparut un desen halucinant, care pare scos dintr-o revista de umor.

Foto: Guvernul Romaniei

Marturisesc, nu inteleg nimic! Pare din textul atasat ca e vorba despre tot felul de masuri stict sociale de tipul "Caravana medicala la sate" si "Bunicii comunitatii" care ar urma sa fie detaliate. Astept cu nerabdare detaliile, dar imi exprim deja cateva nedumeriri si asteptari in aceasta privinta.

Ca sa o luam metodic, eu nu cred ca poti combate saracia fara sa cauti mai intai cauzele ei profunde. Este ca si cum ai unge cu alifie si ai pansa la nesfarsit cangrena. Deci as vrea sa cred ca aceasta strategie a fost precedata de o asemenea analiza foarte serioasa. Nu stiu sa fi existat, insa, cel putin nu la nivel oficial, un grup de lucru, o comisie care sa se fi ocupat cu o asemenea analiza.

Apoi, poate ca sunt eu prea putin sensibila la viziunea de stanga, dar nu cred ca saracia poate fi combatuta ca fenomen de sine statator. Nu cred ca este o boala de sine statatoare care sa beneficieze de un tratament specific. In opinia mea, saracia este o complicatie a unor boli cronice de sistem.

Care ar fi acestea? Fara a face neaparat o ierarhie, as incepe cu problemele sistemului de educatie. Nu pot iesi din saracie decat oameni care au avut sansa accesului la o educatie solida la fiecare nivel.

Asta prespune, pe de-o parte, ca accesul la invatamant de calitate al copiilor din mediul rural sa fie comparabil cu al celor din mediul urban. Deocamdata ii vedem in scoli fara avize sanitare si ISU, inecandu-se prin latrine.

Pe de alta parte, presupune o scoala cu programe adaptate societatii contemporane, care sa pregateasca pentru viata reala copiii, nu sa le antreneze pana la sufocare memoria.

Nu le avem si, la cum arata planurile dlui ministru Curaj, nici macar nu putem spera la ele.

De saracie nu poti scapa decat daca esti un om sanatos, ceea ce presupune accesul cat mai larg la un sistem sanitar cat mai performant. In tara cu un deficit urias de medici, incepand cu sutele de posturi vacante de medici de familie, nu cred ca putem discuta despre asa ceva.

Mai toata lumea a aruncat cu pietre in proiectul legii privind profilaxia, care, sustin in continuare, principial este corect, dar in conditiile concrete ale infrastructurii noastre sanitare este de-a dreptul utopic.

Ei bine, cand infrastructura va permite profilaxia, cand vom avea o populatie sanatoasa care nu ajunge la medic doar in faze foarte avansate ale bolii, vom avea, sunt convinsa, si o premisa mai buna de iesire din saracie.

Apoi, degeaba imparti mereu peste, ca sa saturi cat de cat saracii, in loc sa imparti cat mai multe undite ca sa pescuiasca fiecare. Cea mai buna metoda de combatere a saraciei este o economie care functioneaza, care produce locuri de munca, salarii in crestere si tot asa. Stimuland economia, combati implicit si cel mai eficient, in opinia mea, saracia.

Combati saracia curatand administratia de corupti, clienti, sinecuristi, incompetenti. Eu nu am vazut sa fi inceput acest demers de asanare a administratiei.

O combati taind toate scurgerile de bani catre pensii speciale inclusiv ale parlamentarilor, catre ajutoare sociale inutile pe post de mita electorala, catre institutii capusa precum Academia lui Oprea si Curaj, oprind jaful din companiile de stat si redirectionand fiecare leu catre investitii, deci locuri de munca.

Saracia nu poate fi combatuta decat de alesi locali corecti, cu drag de propria comunitate. Asa cum se va vota, insa, intr-un tur, actualii edili au prima sansa sa fie realesi. Cu actualii primari nu combati saracia la care ei au contribuit. Dar Guvernul Ciolos nu considera ca e treaba lui cum se va vota.

In ordine, dar atunci chiar nu stiu cum poate fi combatuta eficient saracia. Vreau sa zic in alt fel decat prin poze de lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos plan combatere saracie , #guvern