Hartuirea Guvernului Ciolos. N-ati vrut anticipate...

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 07:36
5096 citiri
Hartuirea Guvernului Ciolos. N-ati vrut anticipate...

Nu prea mai e zi in care sa nu apara in presa o lista a remanierii. A dat startul Romania TV si a continuat ca epidemie in toata presa.

Cateva nume apar pe toate listele, cum ar fi ministrul Sanatatii, al Agriculturii si al Muncii, restul sunt variatiuni pe aceeasi tema astfel incat, una peste alta, aproape toti minsitrii au fost trecuti prin aceasta zvonistica.

Cu exceptii notabile, desigur. De exemplu, vicepremierul Dancu. Adevarul e ca de ce sa-l remaniezi cand nu se vede deloc? In politica se vad insa banii pe care Ministerul Dezvoltarii ii imparte generos prin teritoriu, mai ales pentru primarii PSD, spun cu obida liberalii, desi li s-a promis echitate la pomana.

E adevarat ca dl Dancu s-a vazut bine luand apararea pensiilor primarilor. Ca doar Guvernul nu e cu deficitul la limita si nu are probleme cu plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului in forma votata de Parlament.

In rest, dl Dancu e discret, nimic de zis.

Rar e "listat" la remaniabili dl Toba, in pofida plagiatului vizibil, in opinia mea, si de pe Luna. Nu e listat, ca sa vezi, nici dl "academician" Curaj, cel care a fost oprit in ultima clipa de la a face tandari legea Educatiei si a compromite definitiv orice sansa de a mai lupta cu flagelul plagiatului.

In schimb, o vad pe unele liste pe dna Pasca Palmer de la Mediu, un ministru curajos si eficient care bate la pas muntii saptamanal, care a intrat peste conducerea Romsilva, care a pus presiune pe ocoalele silvice. Sau poate tocmai de aceea e vehiculata ca "remaniabila"?

Da, cred ca sunt ministri cu performanta slaba. De exemplu, dna Costea de la Munca, inghitita de aparatul mostenit de la dna Plumb si aparent incapabila sa livreze o lege a salarizarii bugetarilor acceptabila, in primul rand, pentru putintele realiste ale bugetului.

Dar pe ansamblu nu cred ca vreo remaniere are vreun rost in acest moment. Sa-i schimbi ca sa ce? Ca sa vina altii care vreme de 3 luni sa invete unde sunt intrerupatoarele si usile din minister? Pentru ca, daca vrem tehnocrati autentici, perioada de dezmeticire e inevitabila.

Mai au cateva luni de mandat si cam una si jumatate in care sa existe in Parlamant cvorumul necesar adoptarii proiectelor Guvernului. Mie, una, mi-e clar ca rost de reforme nu prea mai e, deci vorbim de administrare curenta, iar in aceasta privinta nu am vazut probleme majore.

Am vazut gafe de comunicare, dar nu cred ca ele reprezinta un motiv bine intemeiat sa schimbi un ministru.

Este dezamagitoare performanta Guvernului? Daca am fi fost realisti de la inceput, nu vad de ce ar fi. Altceva nu avea cum sa faca un guvern de tehnocrati, cum l-am vrut, fara componenta politica, adica alcatuit din oameni asezati mot peste aparatele din ministere si din teritoriu. Avem ce-am vrut si, surpriza!, nu functioneaza.

Era clar ca vom avea un guvern prizonier al politicului, scutit convenabil de raspunderea guvernarii in an electoral, dar pastrand puterea reala, un guvern prizonier al structurilor politizate prin care este exercitat efectiv actul de guvernare. Nu are nici puterea reala si nici rezerva de cadre care sa-i permita schimbarea acestor structuri.

Eroare este ca acest guvern si-a propus mai mult decat isi porpusese de exemplu guvernul interimar Stolojan, adica organizarea de alegeri si administrarea treburilor curente. Pentru ca doar asta poate face realist un guvern in situatia lui.

Si acum asistam la un spectacol dezolant al hartuirii nu pentru ca Guvernul ar fi prea incomod, ci pentru capital electoral facil.

Si PSD si PNL simt nevoia sa mai faca nitel capital tragand cate o palma dupa ceafa Executivului pe zonele populiste, in timp ce-l bombardeaza cu masuri care depasesc puterile bugetului. Ai taiat TVA, ai majorat salariile tuturor bugetarilor, ai dat pensii speciale, ai ridicat plafonul pentru mame si cand premierul sau un ministru iti spun ca nu se poate ii trosnesti. Pentru ca poti. Pentru ca nu ai nimic de pierdut.

Iar aceasta vestire constanta a remanierii e si ea o forma de hartuire. Pentru ca genereaza nesiguranta atat a publicului in echipa ministeriala lovita de un si mai mare provizorat, cat si in interiorul ei.

Si atunci va intreb nu era mai bine sa fi avut anticipate? Nu ar fi fost mai bine sa facem liste electorale si alegeri cand inca de bine de rau partidelor le mai tiuia in urechi vuietul protestelor Colectiv?

Nu a fost o amagire ca s-au cumintit, ca, vezi Doamne!, au invatat ceva, ca s-au smerit? Aiurea! Au primit o pauza de respiratie in care sa-si revina. Si iata-i reveniti! Se iarta singuri de datorii, fac zid in fata justitiei, rup bugetul cu populisme, a lor e lumea.

O eroare de fond, aceea de a crede ca un guvern cu sustinere politica volatila si fara un aparat solid poate sparge norii, a ajuns la scadenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#remaniere guvern Ciolos, #ministri guvern Ciolos demisie , #guvern