PSD da atacul pentru ca poate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 19:32
8812 citiri
PSD da atacul pentru ca poate

Ceea ce s-a intamplat in comisiile de buget finante cu amendamentele populiste la OUG 20 mi se pare un autentic atentat la siguranta nationala a Romaniei.

Costul calculat de dna Rovana Plumb pentru majorarea salariilor din Sanatate si Educatie cu 15% este de 4 miliarde de lei. In total, pe toate masurile similare din ultima vreme, premierul anunta un impact bugetar de 9 miliarde de lei.

Evident ca toate aceste majorari nu au studiu de impact, nu indica sursele de finantare, sunt decise cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri, adica tot atatea motive de neconstitutionalitate. PSD ii da inainte cu cresterea economica record care ar trebui sa se simta in salarii.

Ca sa se simta sustentabil in salarii, adica sa nu iei maine inapoi chiar mai mult decat ai dat astazi, trebuie sa se simta mai intai in investitii, adica exact ceea ce nu se poate intampla cu toate aceste majorari record. In plus, sa nu uitam ca PSD combina aceste cresteri cu taierea celor 102 taxe.

De aceea si cred ca PSD de-abia asteapta ca aceste majorari sa fie atacate la CCR, ceea ce i-ar pune pe social democrati intr-o situatie electorala de tip "win -win". Actiunea la CCR le-ar da munitie electorala, cum se intampla cu legea conversiei creditelor CHF si legea darii in plata, populisme votate de toti, iar daca majorarile sunt invalidate de Curte, scapa de grija de a le aplica, daca va guverna, pastrand beneficiul bunelor intentii.

Eu nu spun ca in Sanatate si Educatie salariile nu ar trebui sa fie mai mari. Sigur ca ar trebui. Chiar cu mult mai mari decat nivelul atins prin aceasta majorare cu 15% in medie. Dar in egala masura trebuie inteles ca o majorare nesustenabila, din pix, este cu mult mai rea decat situatia de acum. Sa nu uitam mostenirea guvernarii Tariceanu, considerata un autentic corn al abundentei dupa care suspina multi, platita insa apoi foarte scump cu criza si masurile de austeritate care au urmat.

Da, este nevoie de o crestere pentru a depasi codul rosu din sanatate, pentru a face din nou sistemul de educatie interesant pentru tinerii valorosi, si exact asta as vrea sa vad si eu, o viziune sanatoasa, bine calculata, bine articulata cu care partidele vad rezolvata aceasta problema, nu maine, dar cu termene clare, asumate, realiste.

Vreau sa vad partidul, ministrul, premierul care nu se limiteaza sa constate plangacios gravitatea situatiei, ci sa aiba o solutie fezabila. De exemplu, as vrea sa vad si eu cine indrazneste sa spuna ca pentru a plati mai bine medicii trebuie sa ii scoti din sistemul bugetar, unde ca profesie liberala nu au ce cauta, iar sistemul de sanatate nu se poate sustine la standarde ridicate numai din contributiile obligatorii, ci e nevoie de o infuzie majora de bani din asigurarile private pentru a caror existenta e insa nevoie de pachetul minim. Nimeni nu spune asta pentru ca nu da bine la popor.

Si cat timp nu pune nimeni pe masa solutia fezabila, initiativele acestea populiste au succes.

Si mai e ceva. Eu imi aduc aminte ca la sfarsitul anului trecut, parlamentarii, inclusiv liberalii, au votat aproape in unanimitate o lege care prevede cresterea cu 10% a salariilor in tot sistemul bugetar. O aberatie la fel de necalculata, la fel de lipsita de surse de finantare si studii de impact. A fost un soi de cartof fierbinte pus cadou de investire in bratele guvernului care a facut imensa greseala de a-l accepta. O greseala care a devenit precedent.

Ideea era atunci ca situatia va fi corectata printr-o noua lege a salarizarii bugetarilor care sa includa criterii de performanta. Fostul consilier al lui Dacian Ciolos si apoi ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat pentru Ziare.com episodul prin asteptarile nerealiste create de ministrul de atunci al Muncii, Ana Costea. Dar obiectivul nu a fost asumat doar de dna ministru, a fost un obiectiv al guvernului sustinut de premier chiar si dupa plecarea dnei Costea.

Si ceva imi spune ca el s-a dovedit nerealist cand toti au inteles si dimensiunea haosului din salarizare, si faptul ca atunci cand asezi piramida bugetara, adica clarifici raportul dintre minimum si maximum, ca sa nu iti iasa varfurile in afara ei, fie ridici foarte mult, cu un cost pe care nu ni-l putem permite, fie tai din ce depaseste limitele, ceea ce nu vrea nimeni.

In mod normal legea salarizarii presupune o resetare totala, o regandire de la baza a sistemului, cu niste costuri politice pe care niciun partid nu a vrut sa si le asume in an electoral. Asa ca proiectul noii legi a salarizarii a murit, fiind inlocuit de celebra OUG 20 care pe de-o parte a inceput cu stangul din cauza erorii de redactare care includea si magistratii la majorarile salarile, pe de alta parte a servit, fix ca OUG de modificare a Legii Educatiei, drept cadru perfect in care parlamentarii sa-si faca de cap.

Daca guvernul refuza majorarea de anul trecut, la fel de nesustenabila, dadea semnalul intransigentei. Asa, ceea ce se intampla acum nu e decat o repetare a jocului in care guvernul a intrat atunci. Tot ceea ce a spus atunci premierul in fata unui populism nesustenabil, in esenta ca vointa Parlamentului trebuie respectata, i se intoarce acum in fata.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#majorari salarii educatie sanatate, #Legea Salarizarii bugetarilor Ciolos , #guvern