Condamnarea lui Ciolos

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 16:45
16220 citiri

In noiembrie anul trecut, intr-o duminica banala, in miezul zilei raspund la telefon si aud: "de la Cancelaria prim-ministrului. Ne-am bucura daca putem stabili o intrevedere".

Trecand sovaitor peste mirare, am incercat sa scanez programul din zilele ce urmau. Dar aceeasi voce imi spune: "Acum!". Si uite asa m-am alaturat echipei potrivit expertizei mele in "fonduri europene".

A urmat un an de efervescenta totala: lupta cu mafiile din sistem (vezi contractele IT, infrastructura, achizitiile publice), razboiul cu incercarile de penetrare preferentiala a sistemului de catre "obisnuiti de-ai casei", denuntarea unor contracte care miroseau a "parandarat", munca neintrerupta pentru repunerea in matca a mecanismului de absorbtie a fondurilor europene.

In acest an am schimbat 3 ministri, foarte diferiti ca viziune si mentalitate, dar cu o deschidere totala spre dialog si cu aceleasi obiective: inchiderea perioadei 2007 - 2013 (s-a ajuns la 82% absorbtie), lansarea de ghiduri si deschiderea de apeluri (aproximativ 50 corepunzator a peste 14 miliarde euro), indeplinirea conditionalitatilor si desemnarea autoritatilor (aproape finalizat, mai sunt 5 din 36), operationalizarea sistemului de management informatic (deja functional).

Am avut multe realizari personale concrete in zona contributiei la fluidizarea circuitelor si eficientizarea managementului (contractul de finantare, SMIS, Helpdesk, POAD), in deblocarea mecanismului de Investitii Teritoriale Integrate in Delta Dunarii (1,1 miliarde euro), operationalizarea Strategiei UE pentru Delta Dunarii si scoaterea la lumina a proiectului de suflet DANUBIUS-Research Infrastructure.

Interactiunile cu premierul au fost intense si foarte eficiente. Am intalnit un om bine determinat, extrem de motivat si foarte staruitor. Pe zona mea de activitate, impulsul, sprijinul si realismul premierului m-au ajutat sa ating obiective pe care nu am crezut ca voi fi in stare sa le realizez vreodata.

Acum, la ceas de bilant, suflul plamanilor umflati ai celor care au castigat alegerile spulbera in mod artificial toate realizarile din acest an, promovand propagandistic suprasaturatul "zero". Trecand peste realizarile masurabile si concrete ale guvernarii tehnocrate din ultimul an, nu pot sa nu observ ca "politic" s-a jucat slab.

Indepartarea lui Antonescu si numirea in fruntea PNL a unei verigi slabe a fost greseala omului politic Iohannis, caruia i-as putea reprosa ca nu a inteles ca el insusi, ca presedinte, este rodul unei emotii populare pe care, la randul sau, nu a reusit sa o starneasca la aceste alegeri.

Unde mai pui ca in preziua alegerilor a si avut ocazia sa transeze clar rezultatul raportului oficial privind plagiatul tezei de doctorat al lui Kovesi - cum nu poti viola putin, nu poti da in cap putin, tot la fel, nu poti plagia putin: DA sau NU, d-le Iohannis.

Alergatul celor de dreapta pe acelasi culoar a fost greseala USR care a dus pur si simplu la efectul de canibalizare. Motto-ul foarte bine ales "un altfel de politica" nu se putea realiza cu acelasi electorat ci trebuia sa tinteasca ferm imensul bazin al "nehotaratilor".

Folosirea ambelor maini pentru a vota, cu una PNL si cu alta USR, a fost mesajul eronat dat de Dacian Ciolos. Manat de corectitudine si de asumarea cuvantului dat, premierul nu a reusit sa imbrace haina formatorului de optiune de vot pentru toti cei care nu agreaza o stanga nimicita de coruptie si de populism.

Acum, cand inevitabilul s-a produs, condamnarea lui Ciolos vine din toate partile: adversarii politici spun "Soros", aliatii spun "neimplicare", indiferentii spun "las sa vina altii". E greu acum, dar e un moment prielnic pentru a o lua de la capat. Si ca orice edificiu trainic, noua constructie trebuie inceputa de la zero.

Realizarile din perioada guvernarii, mesajul "coruptie zero", obiectivul de reformare a administratiei publice si transparenta totala, toate acestea sunt ingrediente ale unei retete de succes pentru un orizont de timp de doi ani.

Daca Dacian Ciolos adauga si inspiratie - alegerea unei echipe de comunicare competente, mesaje mobilizatoare pentru cei care in ziua votului se duc la munte si o asumare a rolului de lider politic - atunci intoarcerea va fi una robusta si de impact. A iesi din scena e o greseala capitala.

Iar ca in orice demers, este nevoie si de un anumit fler de care cei care se pripesc sa-l cheme pe Tariceanu inapoi nu dau dovada. Cum ar fi daca Ciolos l-ar suna pe Antonescu?

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dacian Ciolos PNL, #Dacian Ciolos parlamentare , #ministri