Dacian Ciolos: Cum ar trebui sa arate si ce ar trebui sa faca noul guvern al Romaniei (Op. Ed.)

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 08:19
22892 citiri
Dacian Ciolos: Cum ar trebui sa arate si ce ar trebui sa faca noul guvern al Romaniei (Op. Ed.)
Foto: Arhiva personala

Succesul motiunii de cenzura din 10 octombrie nu este al partidelor politice parlamentare. Succesul motiunii este, in primul rand, al cetatenilor care au iesit la vot in 26 mai.

Ei au schimbat scena politica, ei au bulversat ierarhiile intre partide si tot ei au dat un mandat fara echivoc de innoire a guvernarii si a actului politic in general. Partidele parlamentare nu au avut de ales.

Daca ar fi ignorat mandatul dat de cetateni in 26 mai, ar fi fost penalizate sever la urmatoarele scrutine electorale.

Ceea ce parlamentarii actuali nu inteleg este ca societatea romaneasca a evoluat profund si asteapta evolutii profunde. Acest proces s-a manifestat imediat dupa "Colectiv", cand oamenii le-au cerut in strada partidelor sa se primeneasca si sa vina cu schimbari de atitudine si continut pentru a recastiga increderea cetatenilor.

Aceasta mutatie sociologica influenteaza, bineinteles, si asteptarile de la o noua guvernare, indiferent cine o propune si compune.

O noua guvernare nu poate doar sa carpeasca. Nu va mai merge cu pomeni de termen scurt sau cu amanetarea viitorului comun. Cetatenilor trebuie sa li se prezinte garantii ca actiunea guvernametala va fi competenta, transparenta si vizionara.

Ca stie cum sa faca intai curat, sa scuture trecutul toxic al ultimilor ani si apoi isi asuma reforme cu bataie lunga, care sa ofere sanse la dezvoltare atat generatiei actuale, cat si generatiilor viitoare.

Ce trebuie sa faca viitorul guvern

Prima intrebare care sta in fata unui nou guvern este care sunt masurile acelea urgente care ar trebui luate pentru a opri dezastrul instaurat de guvernarea PSD. Iar dupa ce prezinta si aplica solutiile, sa ne gandim ce fel de program ar trebui sa aiba o guvernare pentru alegerile viitoare, la termen sau anticipate.

Punctul de inceput, asadar, trebuie sa fie inlaturarea a ceea ce a produs rau coalitia PSD-ALDE.

Si aici nu e vorba doar de guvernarea ca atare. E vorba de o metoda de lucru, de o metoda de a face politica profund corupta si dispretuitoare fata de oameni si fata de resursele publice. Prin aceasta metoda, statul a fost capturat si aservit partidului si gastilor care il conduceau.

In programul nostru, PLUS ACUM, am facut o lista a unor astfel de masuri urgente, de curatare. Nu pretindem ca sunt exhaustive sau suficiente. Dar le consideram imperative pentru scoaterea tarii din criza. Amintesc doar cateva: demararea procesului de reforma constitutionala, votul in doua tururi de scrutin la locale, reprezentarea adecvata a diasporei la votul pentru parlamentare, profesionalizarea si depolitizarea administratiei publice, refacerea echilibrului in sistemul judiciar si intarirea garantiilor de independenta fata de politic, investitii publice imediate in scoli si spitale, politici economice si fiscale care sa asigure predictibilitatea pentru mediul antreprenorial.

Un guvern de tranzitie nu se poate limita doar la pregatirea alegerilor si la elaborarea unui buget cat de cat sanatos (dat fiind deficitul lasat de PSD-ALDE). Mandatul unui guvern de tranzitie trebuie sa cuprinda si asumarea macar a unei parti a acestor masuri urgente.

Dupa alegeri, o noua majoritate parlamentara va trebui sa isi asume un mandat de modernizare pe termen lung. O sa avem nevoie de un stat responsabil, care asigura cadrul si sprijinul necesar pentru construirea unei Romanii prospere, cu loc si identitate bine definite in UE. Aceasta e viziunea noastra si, pentru a o indeplini, sunt necesare reforme pe termen lung, construite inclusiv prin dezbatere si implicarea tuturor celor interesati.

Am enuntat o parte a acestor dezbateri in cadrul programului PLUS ACUM, imi doresc sa ducem aceste dezbateri in societate cat mai curand pentru a avea rezultatele lor la timp pentru guvernarea ce va urma alegerilor parlamentare din 2020, fie ca vor fi la termen sau anticipate.

Cum putem schimba lucrurile

A doua mare intrebare pentru viitorul guvern este cum sa faca. La nivel de obiective, e greu sa nu vezi ce e prioritar pentru tara. Ca e vorba de autostrazi sau spitale si scoli, un guvern responsabil si de buna credinta va identifica obiectivele potrivite. Ceea ce va face diferenta sunt stiinta de a face si competenta de a indeplini acele obiective.

Cine va sti sa faca reforma administratiei, despre care toti spun ca e necesara, fara ca acei functionari pe care ii reorganizezi sau ii pui la munca sa nu te incarce cu litigii in instante?

Si cum te vei asigura ca aceleasi structuri ale administratiei publice centrale sau locale, care s-au dovedit incapabile timp de 10-15 ani sa cheltuie eficient banii europeni, vor deveni deodata capabile? Dar proiecte mari de infrastructura cine stie sa faca in Romania?

Dar reformele din educatie si din sanatate, despre care aproape oricine pare sa aiba opinii si pronosticuri, cine stie sa le structureze intai pe prioritati, sa le dezbata cu toti actorii interesati si apoi sa le implementeze?

Unul din trei romani traieste in saracie si mai toata lumea intelege ca trebuie sa ne ocupam de zona sociala, dar putini stiu cum anume sa facem asta si mai ales de unde sa gasim resurse financiare pentru a investi in conditiile unui buget deja tensionat.

Statisticile ne spun ca in Romania avem foarte multe persoane inactive, in conditiile in care angajatorii nu gasesc forta de munca. Este clar ca avem nevoie de a investi in masuri de activare, dar conteaza cum o facem, cum dezvoltam competentele necesare, cum deblocam acest potential al pietei de forta de munca.

Acestea sunt intrebari pe care eu mi le-as pune inainte de a-mi asuma responsabilitatea unei guvernari pe termen lung a Romaniei. Pentru ca a nu sti cum sa faci ceea ce promiti e la fel de gresit ca a ii minti pe cei carora le ceri votul.

Eu vreau sa pregatesc guvernarea viitoare in acesti termeni. Vreau sa folosesc lectiile grele, dar foarte utile, pe care le-am invatat in 2015-2016, pentru a evita capcanele si pentru a interveni rapid si decisiv acolo unde e esential pentru a crea capacitatea de a livra in administratia noastra.

Cand am ajuns la guvern, in noiembrie 2015, am descoperit prin sertarele Cancelariei teancuri de strategii. Toate facute cu bani multi, din fonduri europene sau nationale, de catre experti si consultanti. Am mari indoieli ca le-a luat vreun guvern in seama, la modul serios. Noi am invatat din ele, le vom folosi acolo unde pot face diferenta. Va dau doar un exemplu: un proiect al Bancii Mondiale a pus pe harta toate scolile din Romania care au nevoie de reparatii si asigurarea securitatii de functionare, in asa fel incat sa nu mai avem copii care ne pier la scoala, in clasa sau in toaleta din curte. Acel studiu poate usor fi folosit ca baza de lucru pentru un program national de modernizare a infrastructurii scolare. Sunt multe astfel de exemple, in mai toate domeniile socio-economice.

Deci cum ar trebui sa arate un viitor guvern, suplu si agil, care sa raspunda asteptarilor actuale ale electoratului?

Eu cred in nevoia unei rationalizari a structurii guvernamentale, pornind de la numarul ministerelor si terminand cu modul in care ele functioneaza. Acelasi lucru pentru agentiile guvernamentale, prea multe si cu prea putina responsabilitate politica sau administrativa.

Eu cred ca guvernul Romaniei poate functiona foarte bine si poate obtine importante castiguri de eficienta intr-o formula cu 12 ministere si o cancelarie a guvernului intarita. La nivel global, guvernarile eficiente tind sa fie cele care au capacitate de a actiona integrat, facilitand conexiunile intre politici publice, masuri legislative si actiuni administrative. Eficienta ministrilor nu se mai masoara in determinarea lor de a smulge bani de la buget, ci in capacitatea de a induce viziunea prin care domeniul pe care-l coordoneaza isi gaseste relevanta printre celelalte domenii sau portofolii.

O astfel de integrare se poate face doar intarind centrul guvernului, cel care in traditia noastra guvernamentala a fost asigurat de combinatia dintre Cancelaria prim-ministrului si Secretariatul General al Guvernului. Cele doua structuri trebuie reunite intr-una singura, o Cancelarie a Guvernului, care sa asigure atat coerenta politica, cat si coordonarea functionala intre ministere, agentii si centru, pornind de la un program de guvernare cu obiective clare.

Iar in ceea ce priveste restul de 12 ministere, rationalizarea va veni din sinergiile necesare pentru atingerea coerentei in planurile mari de politica publica:

  • dezvoltarea trebuie abordata integrat, punand laolalta politicile economice, antreprenoriale, de transport si infrastructura digitala, cu accent pe marile proiecte de investitii;
  • politica fiscala si bugetara trebuie sa integreze atat fondurile nationale de la bugetul de stat sau din veniturile companiilor cu capital de stat, cat si pe cele europene, precum si instrumentele de finantare extrabugetare prin care pot fi sustinute investitiile si dezvoltarea pe care ne-o dorim;
  • politicile de mediu si cele de dezvoltare si promovare a turismului trebuie si ele gandite si implementate in deplina consonanta, pentru a garanta pe de o parte exploatarea sustenabila a resurselor de mediu si pe de alta parte implinirea unui potential real, dar sub-utilizat, al turismului romanesc;
  • politicile sociale sunt eficiente doar in masura in care sunt corelate cu sistemul de educatie, dar si cu politicile de sanatate;

Mai multe detalii despre structura si functionalitatea viitorului Guvern al Romaniei, unul construit in jurul Aliantei USR PLUS, le voi oferi in perioada urmatoare, explicand legatura dintre viziunea de guvernare si modul de organizare a ministerelor, a corelatiilor intre acestea.

O guvernare predictibila va atrage nu doar investitii private, ci si oameni care cauta sa-si investeasca viitorul intr-un mediu care ofera perspective clare si asumate.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ciolos guvernare PLUS motiune alegeri , #PLUS