Dacian Ciolos: Avem nevoie de alegeri in doua tururi si un candidat unic al Opozitiei la Bucuresti

Duminica, 17 Martie 2019, ora 14:15
5482 citiri
Dacian Ciolos: Avem nevoie de alegeri in doua tururi si un candidat unic al Opozitiei la Bucuresti
Foto: Facebook / Alianta 2020 USR PLUS

Liderii Aliantei 2020 USR-PLUS - Dan Barna si Dacian Ciolos - doresc ca alegerea primarilor sa se faca in doua tururi de scrutin si cer parlamentarilor sa voteze o lege in acest sens.

"Primul punct ca importanta si ca impact la nivel national este exact revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, pentru ca in prezent reprezentativitatea unor primari din tara se bazeaza pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit si folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar si la nivel de initiativa cetateneasca pentru modificarea legii", a declarat liderul USR, Dan Barna, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.

Potrivit acestuia, referitor la alegerile ce vizeaza primarul Capitalei, Opozitia trebuie sa aiba un candidat unic.

"Am depus si initiative legislative in Parlament noi, ca USR, deci tot ce depinde de noi ca instrumente posibile am folosit. Am vazut zilele trecute ca si ALDE incepe sa dea mesaje ca ar trebui sa revenim la alegerea primarilor in doua tururi, ceea ce e un lucru foarte bun faptul ca au pusee de normalitate. E surprinzator, dar e laudabil.

Si din aceasta perspectiva, ce pot sa va spun despre Alianta USR-PLUS este ca ne vom asigura ca vom avea cei mai buni si mai credibili candidati, care sa maximizeze sansele pentru un rezultat bun, fiind perfect constienti ca, la Bucuresti de exemplu, repet aceasta poveste, pentru a o scoate pe Gabriela Firea din mecanismul de furat resursele publice ale Bucurestiului, pe care l-a construit acolo, e nevoie sa existe un candidat unic al Opozitiei", a afirmat Barna.

Referitor la acuzatiile aduse de reprezentantii ALDE ca Dacian Ciolos, in mandatul sau de premier, nu a dorit sa dea o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi, liderul PLUS a subliniat ca Parlamentul putea vota o lege in acest sens.

"Am spus foarte clar de atunci - sustin alegerile pentru primari in doua tururi, e cel mai democratic. Aceasta decizie, care e una politica, trebuie asumata politic in Parlament, pentru ca daca nu e asumata politic in Parlament, oricand Parlamentul poate sa schimbe aceasta decizie. Si am pus acolo un exercitiu de logica si am spus asa: vor partidele din Parlament Romaniei in majoritate alegeri in doua tururi? PNL, ALDE, PSD, UDMR si asa mai departe, atunci nu era inca USR in Parlament, vor alegeri in doua tururi? Pai daca vor, de ce au nevoie de ordonanta de urgenta? De ce nu pot vota o lege in Parlament? Daca Guvernul da o ordonanta de urgenta pentru acest lucru, nu exista riscul ca tot o majoritate in Parlament sa intoarca aceasta decizie, poate chiar imediat dupa organizarea alegerilor si sa anuleze in felul asta alegerea? Si cine e de vina atunci? Guvernul care a dat ordonanta de urgenta pe o lege eminamente politic", a explicat Dacian Ciolos.

El a precizat ca sustine alegerile locale in doua tururi.

"Avem nevoie de alegeri in doua tururi. Si acum, eu il invit pe domnul Tariceanu sa sustina alaturi de PNL, alaturi de USR, alaturi de PMP, alaturi de UDMR si ce partide mai avem in Parlament, ca eu cred ca numai PSD-ul nu e de acord cu doua tururi asa cum stau lucrurile acum. Pai atunci ce discutie mai avem? Hai sa votam legea, saptamana viitoare poate sa fie gata votata legea si avem alegeri in doua tururi si o sustin, ma duc si il felicit pe domnul Tariceanu daca face lucrul asta. Dar sa il faca", a afirmat Ciolos.

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat sambata, la Constanta, ca formatiunea politica pe care o reprezinta sustine alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, in conditiile in care alegerile locale intr-un singur tur reprezinta un handicap pentru Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor, fiind avantajate nemeritat partidele mari.

Referitor la acest subiect, presedintele Organizatiei judetene ALDE Constanta, senatorul Ion Popa, a sustinut ca Dacian Ciolos, in mandatul sau de premier, putea sa modifice Legea alegerilor locale si primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, dar nu a vrut sa faca acest lucru.

Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
Competiție acerbă în PNL Suceava pentru listele la locale și europarlamentare. Doi candidați liberali se bat pentru Primărie
Competiție acerbă în PNL Suceava pentru listele la locale și europarlamentare. Doi candidați liberali se bat pentru Primărie
PNL Suceava a stabilit, sâmbătă, organizarea unei competiții interne pentru a alege candidații partidului la funcțiile de primar, consilieri locali și județeni și pentru alegerile...
#alegeri doua tururi, #alegeri locale , #PLUS
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
ZERO propune tururi multe, se stie ca el e sustinator LGBT!
Poza hello
hello
rank 5
Ar fi un excelent pas spre democratie si "scaparea" de psd aceasta