PLUS ataca ordonanta lui Toader la toate Curtile de Apel din tara si cere trimiterea la CCR

Luni, 25 Februarie 2019, ora 09:55
15404 citiri
PLUS ataca ordonanta lui Toader la toate Curtile de Apel din tara si cere trimiterea la CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

PLUS a anuntat, luni, ca va ataca OUG 7, care modifica Legile Justitiei, la toate Curtile de Apel din tara si va cere sesizarea acesteia la Curtea Constitutionala a Romaniei.

"Incepand de astazi, PLUS va depune cereri in fata tuturor Curtilor de Apel din tara prin care va solicita sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG 7/2019, prin care sunt aduse noi modificari la Legile Justitiei", anunta partidul condus de fostul premier Dacian Ciolos prin intermediul unui comunicat de presa.

"Sprijinim total actiunile societatii civile profund ingrijorate de situatia din justitie si de actele initiate de ministrul Justitiei. E nevoie de actiuni concrete care sa permita constatarea si eventuala anulare a ordonantei prin care Tudorel Toader incearca sa subordoneze politic parchetele din Romania.

Una dintre solutiile posibile este aceasta contestare la instantele din toata tara in speranta ca, astfel, se va ajunge rapid la Curtea Constitutionala", a declarat presedintele PLUS, Dacian Ciolos, citat in document.

Fostul premier mai afirma ca este decis sa apeleze la toate mijloacele legale posibile pentru a anula controversata ordonanta de urgenta.

"Este mai mult decat reprobabil ce se intampla si suntem decisi sa folosim toate mijloacele legale accesibile. Fiecare cetatean trebuie sa inteleaga ca e nevoie sa rezistam si sa ne implicam politic in aceste momente care vor defini Romania in anii care vin.

Ceea ce se petrece nu are nicio legatura cu vreun program economic sau cu apararea unor valori nationale sau a drepturilor omului, asa cum incearca sa minta coalitia guvernamentala.

Este un atac la statul de drept si la sistemul judiciar, astfel incat cei care i-au furat si mintit pe cetatenii acestei tari sa scape de puscarie. Cu fiecare leu care s-a furat am fost pagubiti cu totii de spitale, de scoli si de sosele. Din acest motiv, suntem datori sa luptam cu totii impotriva celor care distrug sistematic viitorul nostru si al copiilor nostri", a adaugat Ciolos.

Mii de oameni au iesit, duminica seara, in toata tara, sa protesteze fata de OUG 7, adoptata de Guvern saptamana trecuta. La Bucuresti au fost aproximativ 10.000 de protestatari, iar in alte orase din tara au iesit in strada mii de romani.

La Cluj, Sibiu, Iasi, Galati, Arad, Buzau si Timisoara s-au scandat mesaje de sustinere pentru magistrati, a caror independenta e periclitata de ordonantele ministrului Tudorel Toader.

Vezi cum s-au desfasurat protestele in toata tara - "Nu mor procurorii cand vor infractorii!": Romanii din toata tara au iesit in strada, pentru a-i sustine pe magistrati (Foto, Video)

Manifestatiile au avut loc dupa protestele fara precedent ale procurorilor si judecatorilor din toata tara de saptamana trecuta.

Citeste si Protestele fara precedent din justitia romana au ajuns in presa internationala

Ordonanta Toader

Amintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat martea trecuta, la finalul sedintei de guvern, mai multe modificari realizate prin ordonanta de urgenta si care privesc Legile Justitiei.

Astfel, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, ceea ce pune presiune pe procesul de numire a procurorilor sefi, modificarea vizand situatii similare cu cele din prezent la numirea noului sef al DNA, unde se afla un interimar pe perioada derularii procesului de numire, blocata de o bucata de vreme la Cotroceni.

Mai mult, pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM (cu o majoritate considerata favorabila lui Tudorel Toader), nu se sectia de procurori din CSM, ca pana acum (unde candidatii propusi de Toader au primit in majoritate aviz negativ).

In plus, au fost decise mai multe modificari in functionarea Sectiei de investigare a magistratilor, care devine stat in stat, fiind practic scoasa de sub autoritatea procurorului general, Augustin Lazar.

Iata doar cateva reactii la modificarea Legilor Justitiei decisa de Guvernul Dancila:

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#PLUS OUG 7 CCR , #PLUS