Dacian Ciolos, la mitingul PNL: Tehnocratul s-a transformat in actor politic. Cum se schimba raporturile de forte

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 09:18
11773 citiri
Dacian Ciolos, la mitingul PNL: Tehnocratul s-a transformat in actor politic. Cum se schimba raporturile de forte
Foto: Arhiva Hepta.ro

Prezenta lui Dacian Ciolos la mitingul PNL de duminica a transmis mai multe mesaje in spatiul public.

Premierul a devenit un actor politic, implicat indirect in campania electorala, si a umplut golul lasat de "locomotiva politica" Vasile Blaga la conducerea PNL, confirmand totodata ca isi doreste cu adevarat sa ramana la guvernare dupa alegerile din 11 decembrie.

Totusi, este greu de spus in acest moment daca premierul a fost convingator pentru alegatori, sustin analistii politici invitati de Ziare.com sa comenteze participarea lui Dacian Ciolos la lansarea candidatilor PNL, eveniment care a avut loc duminica seara si la care premierul a tinut un discurs de campanie total atipic.

Politologul Cristian Pirvulescu a subliniat in primul rand faptul ca Dacian Ciolos a parut "stingher in peisaj", dar si-a exprimat convingerea ca premierul va intra totusi in politica dupa 11 decembrie.

Cristian Pirvulescu: Ciolos este liantul intre PNL si USR, va intra in politica dupa alegeri

"Este evident ca Dacian Ciolos nu este un politician si ca, dincolo de mesajul care fusese pregatit de consilierii de comunicare, parea oarecum stingher in peisaj si nici atmosfera nu era una electrizanta, parea mai degraba sa fie un exercitiu impus, ca la gimnastica artistica, de ambele parti, atat pentru Dacian Ciolos, cat si pentru publicul sau.

Astfel spus, este vorba despre multa ratiune politica, de stat, acolo unde de obicei este loc pentru emotivitate. Un miting este un spatiu al emotivitatii politice, in care se exprima in general sentimente si nu un spatiu al discursului rational. Discursul rational este exercitiul guvernarii, iar Dacian Ciolos a ramas un prim-ministru chiar si acolo pe scena. Este un alt rol.

Va deveni politician, asta este inevitabil, oricare va fi rezultatul alegerilor, va intra in politica si probabil va prelua conducerea PNL. Dar in momentul acesta nu este inca un politician de partid. Asta este si motivul pentru care partidul il urmeaza - pentru ca avand sanse sa devina prim-ministru, partidul are sanse sa obtina posturile la nivel central si local pe care le asteapta de atata vreme, din 2013", a comentat liderul Pro Democratia.

Intrebat daca Dacian Ciolos se va acomoda mai bine la un miting al USR, in cazul in care va fi invitat sa participe, Cristian Pirvulescu a raspuns: "Trebuie sa asteptam sa vedem, dar caracterul si experienta omului nu se schimba".

"Doar ca la USR partidul politic este si mai putin partid. USR este in continuare o platforma cu o ideologie neprecizata, cu orientari foarte diferite, cu persoane venind din medii diferite si care nu au inca rodajul vietii politice. Nu este un partid nou, nu este inca un partid, va trebui sa dovedeasca daca este. Nu a trecut inca prin nicio confruntare electorala.

Evident ca prezenta lui Dacian Ciolos la o astfel de manifestare, daca se va intampla, va fi una care poate avea consecinte politice mai importante, si asta pentru ca electoratul USR este un electorat greu de precizat, variabil, sensibil la orice schimbare in campania electorala, pe cata vreme electoratul PSD, ca si cel al PNL sunt electorate stabile, care rezista in campanie, care stiu cum vor vota, indiferent ce se va intampla", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Dacian Ciolos sa fie acuzat ca si-a incalcat cuvantul dat la inceputul mandatului si s-a implicat in alegeri, Cristian Pirvulescu spune ca "din punct de vedere formal" acuzatia nu se sustine, pentru ca premierul inca nu face parte din vreun partid.

"Dar este doar o formalitate. In realitate, Dacian Ciolos a acceptat nominalizarea sa pentru o posibila pozitie de prim-ministru din partea celor doua formatiuni politice. Liantul intre cele doua formatiuni care, impreuna, ar putea forma majoritatea, este chiar Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos este un actor politic in momentul de fata, dar nu este un membru de partid inregistrat. Ramane ca publicul sa stabileasca daca este moral sau nu. Pentru unii este moral, pentru ca isi urmeaza idealurile, iar pentru altii e absolut imoral, pentru ca a spune ca nu vei participa la politica inseamna ca nu vei participa la nicio forma de politica partizana, nici direct, nici indirect. Or, indirect, Dacian Ciolos participa din plin la campania electorala", a subliniat liderul Pro Democratia.

Alex Macoveiciuc: Dacian Ciolos a linistit liderii liberali din teritoriu. Pentru PSD nu e nicio diferenta

La randul sau, consultantul politic Alex Macoveiciuc considera ca mitingul PNL a scos in evidenta mai multe aspecte.

"Primul lucru important este faptul ca Dacian Ciolos a fost prezent la mitingul PNL. Prezenta sa este in sine un mesaj. Era foarte complicat pentru PNL sa mearga inainte cu ideea continuitatii guvernamentale in absenta lui Dacian Ciolos la o manifestare politica organizata de partid.

Absenta lui transmitea un mesaj de tipul 'PNL il vrea mai mult pe Ciolos decat vrea Ciolos PNL'. Prezenta lui a echilibrat lucrurile, pentru ca perceptia asta exista dinainte. Daca nu se ducea, practic submina acest proiect politic al PNL", a declarat Alex Macoveiciuc pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, prezenta lui Dacian Ciolos a mai linistit apele in teritoriu.

"Exista un fel de deficit de leadership national dupa evenimentele nefericite care l-au marcat pe Vasile Blaga, care era un lider mai vizibil in ceea ce priveste subiectele de negociere politica decat Alina Gorghiu. Vasile Blaga era locomotiva mai politica si PNL avea nevoie de un lider national. Klaus Iohannis nu putea sa vina la mitingul lor, asa ca era nevoie de Dacian Ciolos ca sa linisteasca liderii si sustinatorii din tara care se intrebau 'Ce se intampla cu partidul nostru? Cine e pe palierul de leadership? Catalin Predoiu, care era acum doi ani candidat de premier, a disparut, pe cine avem noi?'

Dacian Ciolos a confirmat astfel mesajele transmise deja, formal si informal, prin tara: 'Stati linistiti, avem prim-ministru, avem presedinte, pe Klaus Iohannis. Nu exista nicio posibilitate sa ratam guvernarea dupa 11 decembrie daca voi va faceti treaba, adica daca aduceti un numar de voturi cat sa putem face o coalitie cu USR si cu celelalte partide, si sa punem premierul", a mai argumentat Alex Macoveiciuc.

Intrebat, de asemenea, daca Dacian Ciolos si-a incalcat cuvantul dat la inceput de mandat prin implicarea in politica, Macoveiciuc a raspuns: "Dacian Ciolos reuseste o performanta memorabila, aceea de 'a-si pastra tortul si de a-l si manca in acelasi timp', cum spun americanii".

"Adica toata lumea poate sa ia ce vrea din ce face Dacian Ciolos. Pentru liberali e, practic, o garantie ca se va inscrie in PNL pe 12 decembrie la ora 9 dimineata. Ei asta vor crede, chiar si daca toata lumea le spune ca nu o sa se intample, vor zice 'Nu ne spuneti ca sa nu stricati secretul, dar stim noi ca asa o sa fie!'.

Pentru activistii politici nepartizani, mai spre zona USR, prezenta lui Dacian Ciolos sedimenteaza tabara buna si tabara rea. Tabara rea e PSD, tabara buna e restul lumii, cu Dacian Ciolos in fruntea ei.

Pentru PSD-isti, confirma ca liberalii s-au inteles cu Klaus Iohannis si ca presedintele asta a vrut de la bun inceput. Dar PSD-istii oricum credeau deja chestia asta. Prin urmare, este o confirmare suplimentara, care nu face nicio diferenta pentru PSD, dar poate schimba dinamica pentru celelalte categorii, in special pentru PNL, care avea nevoie de o incurajare. Practic, Ciolos asta le ofera.

Iar restul lumii se uita la meciul asta de ping-pong intre PSD si PNL. Prin faptul ca a fost prezent la un miting si a avut un discurs foarte echilibrat in care nu a vorbit neaparat despre cat de bun e PNL, dar si-a insusit sloganul 'Romania, inainte!', e mult sa spui ca se implica in politica, dar e corect sa spui ca Dacian Ciolos are acum o atitutine partizana fata de PNL", a conchis consultantul politic.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ciolos miting PNL, #Ciolos premier PNL , #PNL