Platforma Romania 100, o mica speranta sau o uriasa disperare?

Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:42
15671 citiri
Platforma Romania 100, o mica speranta sau o uriasa disperare?

Dupa succesul USB urmat de picajul USR, dupa deceptia PNL, dupa incercarea dlui Basescu de a face din spanac bici, dupa disparitia in neant a vechiului PNTCD si intrarea in uitare a ceea ce fusese PDL, orice incercare de a da noi sanse Opozitiei mi se pare mai mult decat un act de curaj.

Dar Romania n-are decat doua variante. Ori merge in continuare pe mana coruptilor de la putere, a inculpatilor si condamnatilor cu suspendare, a celor care isi permit orice "pentru ca pot" si a fudulilor care mint ca ne dubleaza salariile, dupa ce ei si le-au triplat pe ale lor, ori demareaza un nou inceput cinstit, corect si european.

Cinstit, corect si european inseamna fara urmariti penal, fara condamnati, fara inculpati, fara plagiatori si cu CV-uri imaculate. Se poate la noi asa ceva?

Dl Ciolos sustine ca se poate, programul Platformei "Romania 100" intareste ideea, dar de la intentie la fapta, drumul este urias. In plus, n-am nicio indoiala ca actualii potentati nu se dau in laturi de la nimic, ca sa-si pastreze privilegiile la care deja s-au abonat.

N-au dat ei lovitura de gratie fostului PNTCD si l-au decapitat, oferindu-i dlui Victor Ciorbea unul dintre cele mai zdravene ciolane, din care inca mai rontaie si astazi?

N-au produs ei la PNL un cutremur cum nu s-a mai vazut altul pe scara Richter, ademenindu-i cu ciolanase pe toti cei dispusi sa tradeze si cu un ciolan mai zdravan pe tradatorul-sef, autoproclamatului lor lider Tariceanu?

Cred ca, dupa experienta sa de un an la Palatul Victoria si dupa alti cativa ani la CE, dl Dacian Ciolos este constient la ce se inhama, stie cine-i sunt adversarii, banuieste ce pot ei si si-a facut toate calculele, inainte de a striga cu voce tare: "alea jacta est!"

Pe ce conteaza Dacian Ciolos?

Fara indoiala ca dl Ciolos conteaza pe romanii de buna credinta, cei care nu s-au lasat momiti de promisiunile fara acoperire ale social-democratilor, care nu s-au dus la vot din diverse motive, dar tot din diverse motive au iesit asta iarna in strada ca sa conteste legile anti-justitie ordonate de penalii Dragnea & Tariceanu.

Sunt multi? Sunt putini? Fara nicio analiza temeinica, liderii de la putere sustin ca sunt incomparabil mai putini decat cei care, momiti cu mirajul salariilor marite, votasera asta iarna cu PSD.

In opinia mea, gresesc. Asa-i romanul, nu se duce sa voteze cand ii e lehamite, dar iese la miting cu familie cu tot, cand se infurie. Daca-i asa, atunci neprezentatii la urne, adica majoritatea celor cu drept de vot, fac parte tocmai din categoria lehamitei.

Logica imi spune despre cei neprezentati la urne, respectiv 60,5% din totalul celor inscrisi pe liste, ca nu erau dintre simpatizantii stangei. Normal. Intr-o campanie organizata sub bagheta dlui Dragnea, specialist in campanii, putini pesedisti au scapat neadusi la urne.

Daca-i asa, rezultatul "stralucit" al majoritarilor n-a fost decat 45,6% din 39,5%, adica 18,01% in total. Atata e, 18,01%, "majoritatea zdrobitoare" cu care isi sustin dreptul la guvernare Dragnea si ai lui. Chiar si asa, ponderea e mai mare decat a altora, dar nu chiar atat de "zdrobitoare".

Iar la viitorul scrutin, Opozitia nici nu trebuie sa lupte impotriva PSD, este suficient sa-i atraga la vot pe neparticipantii la urne de la scrutinul anterior.

Daca atrage numai jumatate din acestia, inseamna 30,02% din total. Ar fi arhisuficienti ca sa infranga cei 18,01% (tot din total) cati ar vota cu PSD - in cazul cand s-ar mentine ponderea din 2016.

Basca PNL, basca USR si basca PMP al dlui Basescu. N-am nicio indoiala ca toti acestia, ajutati de degringolada care cuprinde incet, dar sigur PSD+ALDE, ar obtine fiecare in parte si toti la un loc scoruri palpabil mai mari decat cele din 2016.

Fireste ca, la aceste cifre, se adauga dorinta romanilor de a combate coruptia, de a sustine statul de drept, de a se alatura principiilor europene si celor euroatlantice si fara indoiala de a da o binemeritata lovitura de pedeapsa celor care azi isi bat joc chiar de alegatorii lor, exprimandu-se deplorabil cu sintagma "pentru ca putem".

Ce sanse are platforma "Romania 100"?

Nimic nu trebuie supraestimat. Un partid politic se infiinteaza greu: sedii in teritoriu, adepti peste tot, oameni de buna credinta si dispusi sa puna interesul general inaintea celui meschin si personal, fonduri suficiente, un program realist care sa fie inteles corect de electoratul imbatat deja cu apa rece a programului nesustenabil PSD si, nu in ultimul rand, capacitatea de a convinge electoratul ca administratia profesionista a tehnocratilor a fost incomparabil mai eficienta decat cea zgomotoasa, la care asistam.

Marele atu al "Platformei" este faptul ca timpul lucreaza in defavoarea coalitiei PSD+ALDE. In cei nici trei ani care urmeaza, se prevede lipsa acerba a resurselor pentru plata salariilor si pensiilor, ca sa nu mai vorbesc de autostrazi, cai ferate, aeroporturi, spitale, scoli.

Abia acuma se trezeste electoratul, observand cum cresterea puterii de cumparare nu e proportionala cu marirea salariilor, dar creeaza inflatie, ca inflatia cere alte cresteri salariale pentru care nu mai sunt resurse. Ca prabusirea monedei nationale dezechilibreaza intreaga economie si ca, pana la urma, seful Guvernului PSD+ALDE trebuie schimbat la fiecare sase luni, intrucat altfel ar trebui schimbati adevaratii sefi, Dragnea & Tariceanu.

Prevad ca, daca PSD+ALDE schimba si al treilea Guvern, iar presedintele ii mai da si a patra sansa coalitiei, cu cel de al patrulea premier, atunci alegerile din 2020 sunt ca si castigate de viitoarea Opozitie, pe care incearca sa o coalizeze dl Ciolos.

Asadar, la ce ne putem astepta?

Am in minte mai multe scenarii pentru viitorul imediat. Niciunul nu vizeaza alegeri anticipate sau schimbarea coalitiei de la guvernare. Asta a fost optiunea electoratului: i-a vrut pe Dragnea si pe Tariceanu? Ii are.

Acesti doi corifei ai struto-camilei de stanga-dreapta n-au insa decat doua solutii: ori schimba premierii de doua ori pe an, ori se recunoasc vinovati si se retrag ei. Ca sa-si salveze propria piele, prevad ca vor sacrifica tara, cersind de fiecare data inca o sansa de la presedinte.

Iar presedintele are tot interesul sa le-o dea. Cu cat o lungesc mai mult, cu atata se compromit mai rau, si cu cat se compromit ei, cu atat se intareste noua Opozitie.

Sansele dlui Ciolos sunt mari, cu o singura conditie: sa gaseasca liantul cu care sa-i uneasca pe ceilalti opozanti, cam disparati de felul lor, intr-un bloc neclintit: PNL, USR, PMP si, la nevoie, chiar ALDE, intrucat se stie din antichitate: cine a tradat o data tradeaza si a doua oara.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Platforma Romania 100, #Dacian Ciolos opozitie, #Dacian Ciolos regrupare opozitie, #PNTCD decapitat, #Victor Ciorbea Avocatul Poporului , #PNL