Suna ceasul al doisprezecelea

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 21:32
8857 citiri
Suna ceasul al doisprezecelea

Oricine observa ca actuala degringolada, care denota o acuta lipsa de lichiditati in bugetul tarii, nu exista la inceputul anului, atunci cand pensiile se majorau de la 1 ianuarie, iar salariile de la 1 februarie.

Visteria era plina. Statul avea de unde plati, fara probleme.

Iar daca visteria era plina chiar din prima zi a anului, meritul nu poate fi al programului de guvernare care nu incepuse inca sa-si faca efectele, nici al priceperii noului guvern care abia se acomoda cu fotoliile si cu butoanele.

Era meritul exclusiv al celuilalt guvern, care tocmai isi terminase misiunea si parasea Palatul Victoria intr-un stil fair play, pentru care noii veniti sub flamura dlui Dragnea ar fi trebuit sa-i multumeasca dlui Ciolos ca a lasat social-democratilor bani ca sa aiba ei cu ce se fandosi, cum ca se tin de cuvant.

Cu toate acestea, cuplul Dragnea-Tariceanu nu s-a sfiit sa proclame: guvernul tehnocrat a fost o catastrofa, dar noi marim pensiile, noi marim salariile, noi micsoram taxele, bravo noua. Ura si la gara!

La acea data, mareau pensiile si salariile din banii lasati anume in acest scop de Guvernul Ciolos, care se abtinuse sa-si faca o pozitie mai confortabila in societate, ferindu-se de masuri populiste in propriul avantaj - ca ar fi avut de unde.

Ar fi avut, dar a preferat sa lase o frumusica mostenire nerecunoscatorilor din PSD, pentru ca, atunci cand esti gentleman, mergi pana acolo incat te faci ca nu observi, cand interlocutorul se dovedeste nitel cam mitocan.

A nu-l lasa pe altul sa moara, chiar si atunci cand acela nu te lasa sa traiesti - iata un gest de noblete, despre care Dragnea, Olguta, Firea, Codrin, Nicolae si altii ca ei nu stiu cu ce se mananca.

Din pacate, dl Dragnea nici macar n-a inteles sa-i multumeasca colegului Ciolos pentru gestul sau abnegat si, chiar din primele zile ale anului, declansa un scandal monstruos pe tema ca ar fi descoperit o gaura neagra de vreo zece miliarde de lei, in situatia financiara preluata "de la tehnocrati".

Scandal mare. Dar gogoasa a dezumflat-o imediat dl Ciolos, impreuna cu ministrul sau de Finante, explicandu-i liderului PSD ca n-a stiut sa citeasca cifrele din bilantul incheiat. Ce rusine! "Specialistul" Dragnea, factotum-ul programului de guvernare, facut analfabet intr-ale guvernarii!

Numai ca el, in loc sa-si ascunda capul in nisip, precum strutul, s-a facut ca ploua, lasand telespectatorii cu ochii in soare, ca sa-si inchipuie ca n-au inteles ei bine ce au auzit. Penibil.

Intre timp, port-trompeta partidului, doamna Olguta - cine alta, nu-i asa? - vorbea de cateva ori pe zi la televizor despre dublarea salariilor, despre punctul de pensie, despre fericirea celor care se vor umple de bani, gratie programului.

Nu sufla nicio vorba despre preturile care vor exploda, despre valuta care va urca, despre ratele la credite care vor ustura la buzunar. Caci asa e social-democratia: guresa la castig si muta la paguba. Mucles!

Cata deosebire intre acele clipe de exuberanta si momentul de azi, cand osanza lasata de "tehnocrati" in visterie a disparut, veniturile s-au subtiat, iar Guvernul Tudose si-a luat inima in dinti, explicand cum majorarile de salarii pentru 2018 au scazut de la 25% la sub 4%, urmare trecerii contributiilor de la angajator la angajat.

Afland de aceasta aritmetica aiuritoare, omul de rand observa ca in Parlament se modifica legile ca sa-i scoata basma curata pe campionii coruptiei, asii hotiei, matadorii crimei organizate si toreadorii tuturor abuzurilor. Asta enerveaza opinia publica.

Ca urmare, starea de spirit mocneste. Daca aveam o Opozitie puternica, se lupta ea cu Puterea. Dar Opozitia fiind slaba si divizata, lupta o preia strada. Strada este o opozitie fara legitimitate, dar uneori mai puternica decat cea legitima.

Acum doi ani, aceasta opozitie fara legitimitate a fortat demisia prim ministrului Ponta si a reusit. Ce va reusi strada de randul acesta, in cazul cand va reusi ceva?

Este o intrebare deocamdata fara raspuns, dar strada de azi are un mare avantaj fata de strada de acum doi ani, care l-a maturat pe Victor Ponta de la butoane. Nu mai este singura. S-a implicat Opozitia. Asa slaba cum este, asa divizata cum a ajuns, asa tradata cum a facut-o Tariceanu, Opozitia ar putea da legitimitate strazii, iar strada ar putea gasi in ea un leadership.

Si mai are un avantaj strada, cea sprijinita acum de Opozitie: Puterea este mult mai slaba ca acum doi ani. Vulnerabilitatile dlui Dragnea o divizeaza, iar nevoia unor lideri de a se impune ei o ridiculizeaza.

Conflictul Firea-Tudose este un exemplu. Gestionarea Legilor Justitiei in Parlament este altul. Sfidarea unui Iordache, a unui Nicolae sau a primarului general, toate sunt exemple.

Dar se stie ca niciodata n-a fost castigat un razboi, decat atunci cand unii sau altii au avut in frunte un general capabil sa tina in mana steagul in tot cursul luptei.

Se pune deci urmatoarea problema principala a Opozitiei si a strazii, in egala masura: se va impune un lider suprem, capabil, energic, perseverent si care sa fie respectat de toti?

Fara indoiala, intrarea in lupta a dlui Ciolos poate fi un moment de cotitura. Fara indoiala este capabil, a dovedit-o. Fara indoiala, este energic si perseverent, a demonstrat-o. Fara indoiala, este respectat de multi - si nu numai in tara.

Nu trebuie decat sa se impuna rapid, pentru ca suntem in ceasul al doispezecelea. Aceasta depinde atat de dansul, cat si de toti factorii participanti la lupta impotriva a ceea ce multi numesc "ciuma rosie": partidele de opozitie, ONG-urile, unele sindicate si mai ales multimea celor obisnuiti sa lupte neorganizati si sa se prezinte pe cont propriu, chemati prin retelele de socializare.

Intrebarea este, in opinia mea, simpla: va reusi Dacian Ciolos sa coaguleze toate aceste forte sub un singur drapel? De raspunsul la aceasta intrebare cred ca depinde insasi soarta tarii de maine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Dacian Ciolos partid nou, #Dacian Ciolos Platforma Romania 100, #Lia Olguta Vasilescu dublare salarii, #Gabriela Firea conflict Mihai Tudose , #PNL