Unde a disparut PNL

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 07:38
9365 citiri
Unde a disparut PNL

Liberalii au prevazute in programul lor de guvernare o dublare a salariilor medicilor, de la 1 iulie 2017, si o crestere anuala a lefurilor profesorilor in medie cu 20%, incepand cu aceeasi data de anul viitor.

Cresteri care insumate, daca ar fi puse in practica, reprezinta un deficit sensibil mai mare decat cheltuiala cu majorarile pentru medici si profesori votate, luni, in Parlament.

Legea votata cu scandal in Camera Deputatilor de PSD si ALDE, cu PNL care acuza ca in realitate nu a fost intrunit cvorumul, prevede majorari salariale la profesori si medici in medie de 15%.

In continuarea acestui paradox care face din liberali cascadorii rasului din politica romaneasca, intrucat ii obliga sa se raporteze schizoid la majorarile bugetare, PNL nu se poate desprinde nici de stigmatul partidului celor care vin si iau ce au dat altii.

Un lucru cat se poate de improbabil, intrucat dupa taierile din 2010 e greu sa ne imaginam ce partid sau om politic ar mai avea curajul sa isi asume asa ceva. Cu atat mai putin PNL, mostenitorul de facto al artizanilor austeritatii implementata sub mandatele lui Traian Basescu.

Doar ca PNL nu reuseste prin niciun comunicator sa explice de ce e mai bine sa nu se majoreze salariile profesorilor si medicilor.

Cu atat mai putin cu cat ei promit in programul de guvernare sa dubleze salariile din cele doua domenii.

Nu reuseste asta nici Dacian Ciolos, fie ca incearca sa convinga din postura de premier, fie din cea de agent electoral al PNL.

Si apoi nu e usor sa explici in campanie de ce o crestere economica sustinuta in ultimii doi-trei ani nu e bine sa se vada in cresteri de salarii din sectorul bugetar.

E cu atat mai greu sa o faci in cea mai saraca tara din UE, in care indicii saraciei sunt deprimanti din orice unghi sau perspectiva ar fi cititi, desi toti indicatorii economici arata cat de profitabil si rentabil este pentru marile companii sa faca afaceri in Romania.

De cealalta parte, oricat capital electoral ar incasa social-democratii dupa ce au reusit sa-si treaca legile prin Parlament, exista si paradoxul PSD. In cazul in care vor ajunge la guvernare, vor avea de acoperit si sustinut o imposibilitate economica - scaderi de taxe si impozite combinat cu cresteri importante de salarii la stat.

Cu astfel de masuri frankensteiniene, nicio economie nu poate rezista, cu atat mai putin una fragila si usor influentabila din exterior asa cum este a noastra.

E educativ sa vezi cum partidul cu cele mai mari sanse sa castige alegerile isi leaga de picior un bolovan care ar putea sa-l ingroape chiar de la inceput. Dar ingrijorator nu e ca PNL ar putea sa se dezintegreze, daca pierde dezastruos parlamentarele, asa cum se anunta dupa toate datele din prezent.

Ci faptul ca un succes detasat al PSD la alegeri, pe baza unui program mai liberal decat cel propus de PNL, ar echivala cu revansa definitiva a dreptei de data aceasta purtand masca social-democratiei.

Pe de alta parte, liberalii seamana tot mai mult cu o victima care a paralizat in fata dusmanului de moarte, ca si cum si-ar fi inghitit limba si nu mai poate scoate niciun sunet.

Abia asa isi gaseste o explicatie si poza lui Iohannis de la "Masa Tacerii" a lui Brancusi din Targu-Jiu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#PNL majorari salarii Sanatate Educatie, #PNL program guvernare , #PNL