Alegerea lui Dacian Ciolos. Imposibila tehnocratie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 August 2016, ora 08:03
6787 citiri
Alegerea lui Dacian Ciolos. Imposibila tehnocratie

"Nu este decizia mea, este decizia premierului Dacian Ciolos (daca va candida - n.red.). Suntem o echipa si n-o sa fac un pas de capul meu, singur.

Voi candida intr-o formula pe care o decide sau nu o decide Dacian Ciolos", spunea recent ministrul Cristian Ghinea, intrebat daca va fi pe liste la parlamentare.

Un raspuns tipic de ne-politician, atat ca forma, dar mai ales ca fond. Nefiind politician, dl Ghinea nu a inteles ca politica este de fapt un sport individual dur. O fi lupta pe partide, dar in partide fiecare nu e doar singur, ci si inconjurat de rivali oricand gata sa-i ia "gatul".

Aparent, dl Ghinea nu ne-a dat nicio stire. Nu ne-a spus ce se va intampla. De fapt, exista o stire importanta. Pentru prima data un apropiat al lui Dacian Ciolos rastoarna discursul de pana acum al premierului care a tot repetat, pe alocuri cu enervare, ca nu se pune problema unei candidaturi.

Exact asta ne spune dl Ghinea, de fapt. Ca problema se pune. Daca dl Ciolos trebuie sa ia o decizie inseamna ca exista ceva de decis, ceva de transat. Ar putea fi un inceput de viraj al premierului, de la negare vehementa, la acceptarea intrarii in politica.

De fapt, cred ca in mod onest dilema dlui Ciolos nu ar trebui sa fie daca intra sau nu in politica, ci daca vrea sau nu sa continue ca premier. Daca vrea, atunci cred ca singura solutie corecta, cu costurile de imagine ale razgandirii cu tot, este intrarea in politica, asumarea unei ideologii, a unui partid, a unui program politic si, cel mai important, angajarea raspunderii politice in fata electoratului.

Am vazut ca Nicusor Dan avanseaza o varianta dupa chipul si asemanarea asexuarii ideologice a USR: guvern politic cu premier tehnocrat. Nici nu e neaparat original.

Se tot vorbeste in diverse cercuri de un guvern de uniune nationala PSD-PNL patronat de independentul Ciolos.

Dl Busoi a atins chiar culmile admitand ca este posibil ca PNL sa sustinta o formula electorala independenta pentru dl Ciolos, ceva ce, dincolo de faptul ca e ilogic politic, nu vad cum ar fi fezabil.

Toate acestea sunt, ma scuzati va rog, prosteli. Incercari de a reinventa mersul pe jos, dar mergand in maini in loc de picioare.

Legile democratiei spun asa: guvernarea tarii este rezultatul alegerilor libere, majoritatea decide invingatorul, care isi pune in aplicare un plan dinainte anuntat, bazat pe o viziune ideologica, aplicare pentru care raspunde politic in fata alegatorilor. Cand premierul nu este angajat politic, lantul acesta logic e rupt si regula democratica e schioapa.

In plus, un premier independent este un premier foarte slab, al nimanui. Si dl Ciolos avea deja ocazia sa descopere acest lucru: i se toarna in cap toate esecurile, este pus in situatii imposibile, ii sunt confiscate succesele, paravanul perfect pentru partidele care nu vor sa isi asume deciziile impopulare si esecurile, dar si de a lua decizii pentru care sa nu raspunda.

In sondajele interne ale PNL, Guvernul Ciolos sta foarte prost. Oare de ce? Da, a fost tinta pentru o buna parte din presa, a fost obligat sa se opuna unor masuri populiste. Dar nu e numai atat. Este si lipsa de rezultat concret, destul de modest.

Care sunt marile reusite concrete ale acestui guvern, nu planuri cincinale si proiecte grandioase, ci rezultat concret, punctual minimal, dar concret.

Au incercat debirocratizarea. Este in realitate o iluzie. Pentru ca nu e suficient sa dai o OUG care sa elimine copiile, ci trebuie sa schimbi alte zeci, poate sute de regulamente, hotarari, decizii, proceduri etc, care le prevad, trebuie sa unifici bazele de date infrangand rezistenta unor functionari care se tem ca aceasta simplificare e calea spre restructurare.

Daca nu ai putere reala, adica POLITICA, asupra acestui aparat nu ai nicio sansa. De aceea debirocratizarea nu s-a produs.

La precedenta criza a citostaticelor, Vlad Voiculescu umbla cu "straita" prin Europa pentru a le cumpara, in timp ce ministerul Sanatatii dadea din colt in colt. Acum plang mamele prin spitale pentru ca nu sunt citostatice pentru copiii bolnavi de cancer, dl Voiculescu nu mai pune mana pe straita pentru ca, ce sa vezi?, e ministru si da din colt in colt.

De ce? Inclusiv pentru ca aparatul este acelasi de la precedenta criza, iar tehnocratul nu are nicio putere asupra lui. Pentru ca nu are puterea politica, iar dupa 26 de ani de democratie, mai mult sau mai putin schioapa, lumea a inteles ca regula de baza a acestui sistem (vorba lui W. Churchill - cel mai rau cu exceptia tuturor celorlalte) este politica.

Vi se pare ca dl Borc a reusit ceva in privinta companiilor de stat? Sunt doar cateva exemple, insa lista poate continua.

Eu cred ca dl Ciolos ar trebui sa continue, pentru ca nu a avut ocazia sa isi dovedeasca viziunea si capacitatea. Dar a continua exact in conditiile care l-au impiedicat sa faca ceea ce ar fi trebuit mi s-ar parea in egala masura irosire si culpa.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Ciolos premier alegeri, #Voiculescu criza citostatice, #guvern tehnocrat Ciolos , #premier