Avem Guvern: Premierul Ciolos si ministrii sai au depus juramantul. Iohannis ii felicita pentru curaj: Mergeti drepti!

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 21:57
12813 citiri
Avem Guvern: Premierul Ciolos si ministrii sai au depus juramantul. Iohannis ii felicita pentru curaj: Mergeti drepti!
Foto: Administratia Prezidentiala

Guvernul tehnocratului Dacian Ciolos a trecut, marti, de votul Parlamentului, cu o majoritate confortabila, iar apoi atat premierul, cat si ministrii sai au depus juramantul, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis, in cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

Presedintele Iohannis a tinut un discurs dupa ce Guvernul a depus juramantul, felicitandu-i pe membrii sai pentru curajul de a prelua aceste portofolii in conditiile in care partidele nu au venit cu niciun nume de politician pentru functia de premier.

Iohannis i-a avertizat ca, mai devreme sau mai tarziu, politicienii ii vor ataca si ii vor contesta, insa le-a transmis ca votul in Parlament le-a dat legitimitatea de a-si duce la bun sfarsit toate proiectele.

Dupa ceremonia de la Cotroceni, au fost scurte ceremonii de predare de stafeta, atat la Guvern, cat si la sediile mai multor ministere. Astfel, de miercuri, Guvernul Ciolos poate intra in paine. Adevaratul test urmeaza abia sa-l dea cu bugetul pe 2016. Ramane atunci de vazut cat de repede se va adeveri avertismentul presedintelui Iohannis si cum va arata atunci majoritatea parlamentara.

Guvernul Ciolos a trecut lejer de Parlament - cine face totusi opozitie tehnocratilor lui Iohannis

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text, ceremonia de depunere a juramantului:

22:05 - "In aceasta seara incep prin a multumi domnului Mircea Dusa pentru modul in care s-a implicat in conducerea Ministrului Apararii. Cu siguranta s-au realizat multe lucruri bune si vreau sa cred ca macar o parte le-am realizat impreuna. Am reusit sa cream un cadru care deschide posibilitatea pentru Armata Romana sa isi ia locul care il merita. Faptul ca pana in 2017 vom avea o alocatie de 2% din PIB si vom mentine timp de cel putin un deceniu deschide orizonturi noi pentru ceea ce se poate face in domeniul Apararii.

Dupa aceea impreuna cu dvs, cu celelalte institutii care se ocupa de securitatea nationala am reusit in timp record sa avem o noua strategie nationala de aparare, o strategie care vine cu paradigme noi, care pentru prima data include notiuni precum prevenire, precum securitate nationala extinsa, include in premiera colaborarea interinstitutionala.

Impreuna am avut ocazia sa trecem prin momente importante si vreau sa revin la o chestiune care mi se pare vitala: Armata Romana are toata increderea populatiei, e in situatia in care aproape putem sa spunem ca oamenii sunt platiti pentru ceea ce fac, dar mai e cale lunga. Fiecare stie nivelul de inzestrare pe care il are, probleleme unitatii pe care o conduce, aproape toti din sala au participat in acest an la diferite exercitii de alarmare, de colaborare, cu partenerii straini.

Aici avem o sansa cum nu am avut-o demult. Daca reusim sa convingem acest guvern si urmatorul, si poate inca unul sa se tina de finantarea de 2% pentru aparare atunci puteti sa va imaginati ca avem o sansa unica, sa rezolvam problema inzestrarii", a sustinut Klaus Iohannis la MApN, unde Mihnea Ioan Motoc preia mandatul de ministru.

21:57 - O alta oprire a oficialilor a fost la sediul MApN, unde Mihnea Ioan Motoc a preluat mandatul de la Mircea Dusa.

21:26 - "E un minister cu greutate. Inteleg eu ca e un minister greu de condus si cu foarte multe responsabilitati. Dl Toba, faptul ca proveniti din interior imi garanteaza ca stiti foarte bine care sunt provocarile, care sunt oportunitatile, dar si ce se asteapta de la conducerea ministerului. Lucrurile in esenta se pot descrie in putine cuvinte: cetatenii asteapta sa le asigurati siguranta, se asteapta de la dvs, si eu astept acest lucru, sa impuneti legea. La noi se vorbeste foarte mult despre cum facem legea, cum interpretam legea, eu va cer sa impuneti legea.

In acest fel vom crea cadrul in care cetateanul se simte luat in serios si sigur, dar responsabilitatile dvs merg mult mai departe. Securitatea nationala este un domeniu care fara MAI si fara structurile MAI nu poate fi imaginat. Se asteapta mult de la dvs in acest domeniu si sunt convins ca veti face fata cu brio.

Pentru 2016 aveti sarcini mai complicate decat in alti ani. Este an electoral, doua randuri de alegeri. In foarte buna masura tine de dvs, domnule ministru, de dvs din conducerea ministerului si de dvs din judete ca aceste alegeri sa fie organizate corect ca sa nu apara niciun dubiu ca rezultatul alegerilor reflecta dorinta alegatorilor. Va doresc mult succes", a declarat Klaus Iohannis la MAI, unde Petre Toba a preluat mandatul.

21:17 - "Stiu foarte bine care sunt asteptarile colegilor mei si ale cetatenilor fata de MAI. Seriozitate, integritate si profesionalism. Acestea sunt principalele repere. Un obiectiv este cresterea gradului de siguranta a cetateanului. Siguranta pe strada, in scoli. Anul 2016 se anunta unul deosebit de important", a sustinut noul ministru Petre Toba, care a adaugat ca va sprijini AEP si Biroul Electoral Central anul viitor in organizarea alegerilor.

21:08 - "Buna seara", a salutat Klaus Iohannis, inainte de a intra in cladirea MAI.

Foto: Realitatea Tv

21:06 - Klaus Iohannis a ajuns la MAI. Se canta imnul national.

21:02 - Dacian Ciolos a ajuns la sediul MAI. El este intampinat de Petre Toba, noul ministru al Internelor. Este asteptat si presedintele Klaus Iohannis.

21:00 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la Antena 3 ca este o situatie inedita si ca nu isi aminteste ca vreun presedinte sa fi insotit premierul si ministrii la predare de mandate, asa cum s-a intamplat acum cand Iohannis a mers cu Dacian Ciolos si Lazar Comanescu la MAE pentru a prelua mandatul de la Bogdan Aurescu.

20:56 - "Baza politicii externe romanesti este parteneriatul strategic cu SUA, locul nostru in NATO si locul nostru in UE. De aici mai departe trebuie sa colaboram si sa construim. Am toata increderea ca acest guvern si echipa pe care o va construi dl Comanescu la Externe va face acest lucru", a incheiat Iohannis.

20:54 - "Este o bucurie pentru mine sa fiu in aceasta seara aici si sa multumesc pe de-o parte domnului ministru Aurescu pentru munca depusa si pentru parteneriatul sincer cu mine si cu echipa mea, sa il felicit pe Lazar Comanescu pentru numire, sa ii multumesc lui Comanescu pentru munca depusa in echipa mea de la Cotroceni si sa ii urez succes pentru munca in echipa.

Daca o tara are nevoie de colaborare intr-un domeniu intre Presedintie si Guvern, atunci cu siguranta acest domeniu este politica externa. Nu se poate fara colaborare. Am reusit - chiar in conditiile in care, pe alocuri, colaborarea a fost dificila - sa colaboram in zona de Externe. In zona de Externe am reusit si am toata convingerea ca vom continua, asa, cu noua echipa a prim-ministrului Dacian Ciolos, sa repunem Romania pe harta a lumii", a declarat Klaus Iohannis la MAE.

Iohannis: Impreuna cu Guvernul Ciolos vom continua sa repunem Romania pe harta lumii (Video)

20:51 - "Stiu cat de mult va apreciaza dl Aurescu multi dintre partenerii nostri strategici. Am avut ocazia sa lucram impreuna cat am fost la Bruxelles si am apreciat deschiderea dvs si capacitatea de a asimila in activitatea dvs atatea lucruri care au facut ca Romania sa fie apreciata prin diplomatia sa.

Domnule Lazar Comanescu, draga Lazar, pot sa spun, ne-am intalnit acum cativa ani la Bruxelles, ma bucur ca ai acceptat sa faci parte din aceasta echipa. O sa ne bazam pe experienta, intelepciunea ta si sunt convins ca vei pune in slujba acestui guvern ceea ce ai invatat. Avem multe lucruri de facut. Domnule presedinte, va multumesc ca ati acceptat sa il lasati pe Lazar sa ne dea o mana de ajutor in aceasta echipa", a sustinut Dacian Ciolos.

20:47 - "Domnule presedinte, astazi a fost o zi extrem de lunga si nu se termina cu acest moment, asa ca o sa fiu scurt. Vreau sa va spun ca venind la MAE ma reintorc acasa si de aceea va spun 'Bine v-am gasit' si 'Bine v-am regasit'. Fac parte dintr-o echipa care va face tot ceea ce se poate pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor si doleantelor cetatenilor Romaniei. Raman optimist ca facand parte din echipa Dacian Ciolos sa ma considerati in continuare la fel de membru al echipei dvs de la Cotroceni", a sustinut Lazar Comanescu la preluarea mandatului de la MAE.

20:45 - "Bine ati venit la MAE. In calitate de ministru, vreau sa reiterez faptul ca fiecare zi petrecuta in acest minister a fost un prilej de responsabilitate, de munca. A fost un mandat derulat intr-un context delicat, cu provocari multe. Am incercat sa fim inovativi sa contracaram riscurile.

Vreau sa urez succes noului ministru de Externe, un diplomat pe care il respect si cu care am avut o colaborare exceptionala. Este o onoare sa ii predau stafeta. Avem nevoie de o continuitate, de profesionalism. Inca o data mult succes si puteti conta pe sprijinul meu", a declarat Bogdan Aurescu.

20:41 - Iohannis, Ciolos, Lazar Comanescu si Bogdan Aurescu sunt la sediul MAE. Se intoneaza imnul Romaniei.

20:38 - Iohannis a plecat de la Guvern.

20:33 - Presedintele Klaus Iohannis a mers sa dea mana cu fiecare membru al Guvernului Ciolos.

20:32 - "Nu vreau sa ma repet, dar 2016 este un an complicat cu doua randuri de alegeri, locale si parlamentare, cu un buget care inca nu a ajuns in Parlament, simplu nu va fi, dar puteti sa contati pe parteneriatul cu mine. Va doresc mult succes", a punctat seful statului.

20:26 - "Va urez succes. Se cuvine sa ii multumesc lui Sorin Cimpeanu pentru modul in care a condus Guvernul in perioada interimatului. A facut o treaba foarte buna. Un guvern independent politic nu a stat niciodata la aceasta masa. Am toata convingerea ca veti reusi contrar asteptarilor unora sau altora sa va faceti treaba foarte bine. S-a vazut astazi in Parlament ca politicienii si-au dorit un astfel de Guvern.

Votul covarsitor pe care l-ati primit a aratat ca pana si politicienii au acceptat, au imbratisat aceasta solutie pentru Romania in aceasta etapa. Este o provocare, dar o provocare frumoasa. Aveti sansa sa aratati cum se poate guverna Romania bine intr-un an complicat si cu asteptari foarte mari. Asteptari din partea societatii, a poporului, dar trebuie sa fiti constienti ca asteptarile vin si din partea politicienilor. Va doresc sa fiti acest guvern eficient. Va urez sa faceti o echipa unita, o echipa care merge mai departe cu un spirit sanatos de echipa in dorinta de a guverna Romania bine, foarte bine.

Astazi mai mult ca in zilele trecute s-a speculat relatia dvs cu mine. Eu pot sa va spun cateva lucruri foarte clar: nu voi incerca niciodata sa spun Guvernului ce sa faca, cum sa faca. Aveti toata libertatea si toata raspunderea, dar in mine veti gasi oricand un partener", a sustinut Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu voi incerca niciodata sa spun Guvernului ce sa faca, cum sa faca

20:26 - "Mi-ati cerut sa vin cu o echipa de oameni ambitiosi, oameni care si-au lasat activitatile in care au investit timp si energie. (...) Va asigur ca vom face tot ceea ce tine de noi ca sa fim cat mai deschisi si sa dam tot ce e mai bun pentru a arata ca lucrurile pot sa mearga din bine in mai bine si in Romania", a spus Ciolos.

20:25 - "Guvernul din care am facut parte a facut ce a stiut si ce a putut mai bine. Va urez succes", a declarat Sorin Cimpeanu.

20:20 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria.

20:02 - Premierul Ciolos a ajuns la Palatul Victoria. El va prelua stafeta de la Sorin Cimpeanu, cel care a asigurat interimatul dupa demisia lui Victor Ponta.

19:43 - Presedintele Iohannis si-a incheiat discursul. Seful statului, membrii Guvernului si toti invitatii ciocnesc un pahar cu sampanie si socializeaza. Urmeaza ca Ciolos si ministrii sa mearaga sa preia portofoliile de la cei care au asigurat interimatul dupa demisia lui Victor Ponta.

19:42 - "Un an este putin, foarte putin in politica, dar e suficient de lung pentru a guverna Romania bine. E suficient pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale si parlamentare si pentru partidele politice care doresc sa se reformeze", a mai spus seful statului.

19:41 - "Acest guvern e un pas inspre clasa politica reconectata la alegator, inspre clasa politica pe care si-o doresc oamenii. Va dura un an de zile, folositi acest an din plin", a adaugat presedintele.

19:39 - "Protestatarii mi-au spus ca vor alta clasa politica. Politicienii mi-au spus ca au inteles asteptarile, solicitarile, dar politica fara partide, asa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevarat! Politica fara partide politice nu se poate, dar intr-o democratie nici fara popor nu se poate.

Daca politicienii se indeparteaza de popor, apare o situatie similara cu cea in care am ajuns noi astazi. Constatam o instrainare din ce in ce mai profunda intre alegator si clasa politica. Asa s-a facut ca niciun partid nu a venit sa propuna un politician care sa preia functia de premier. Asa am ajuns eu sa propun un independent, pe Dacian Ciolos, pentru functia de premier. Acest guvern independent politic este o sansa pentru Romania pentru ca, in timp ce acest guvern independent va guverna, partidele vor avea ocazia, un an de zile, sa se reconecteze la alegatori.

Ar fi exceptional daca partidele politice ar folosi aceasta oportunitate pentru a-si defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegator, in asa fel incat sa avem dupa parlamentare o clasa politica care reprezinta fara discutie alegatorii, fara criza si care cu multa energie va putea sa continue sa construiasca Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii. Sper ca acest lucru sa se intample.

Domnule premier, onorati membri ai Guvernului, va felicit ca ati primit un vot hotarat in Parlament, dar va felicit pe fiecare dintre dvs pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu este usor. Politicienii va vor spune mai devreme sau mai tarziu ca nu ii reprezentati. Este o eroare. Guvernul, acest Guvern Dacian Ciolos, are absolut toata legitimitatea. A primit-o prin votul din Parlament. Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele", a continuat Iohannis.

19:34 - "Societatea se schimba, societatea romaneasca s-a schimbat, societatea de astazi are alte asteptari decat cea de acum 10 sau 25 de ani de imediat de dupa revolutie. Societatea se schimba si se schimba asteptarile societatii, asteptarile fata de clasa politica si daca diferenta intre asteptari si realitati devine prea mare intram in criza. Multi au vorbit in aceste zile despre criza in care ne aflam, multi au vorbit despre criza, putini au definit-o.

S-au tinut cuvantari, s-a spus ca nu am avut o criza guvernamentala, ca nu am avut si nu avem o criza parlamentara, ca nu avem nici macar o criza politica si atunci se pune intrebarea legitima: ce fel de criza avem? Avem cea mai grava forma de criza: criza de incredere. Avem o criza de incredere a cetateanului fata de politicianul pe care l-a ales sa ii reprezinte interesele. Increderea este bunul cel mai bun in politica, se castiga greu, se pierde foarte usor. Aceasta criza ne-a adus in situatia in care suntem acum", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis, la depunerea juramantului Guvernului Ciolos: Avem cea mai grava forma de criza

19:30 - Ioan Dragos Tudorache depune juramantul pentru functia de sef al Cancelariei Primului Ministru.

19:29 - Dan Stoenescu depune juramantul pentru functia de ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

19:28 - Ciprian Bucur depune juramantul pentru functia de ministru delegat pentru Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul.

19:26 - Victoria Violeta Alexandru depune juramantul pentru functia de ministru delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social.

19:25 - Marian Dan Costescu depune juramantul pentru functia de ministru al Transporturilor.

19:24 - Elisabeta Lipa depune juramantul pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului.

19:22 - Patriciu Achimas Cadariu depune juramantul pentru functia de ministru al Sanatatii.

19:21 Marius Raul Bostan depune juramantul pentru functia de ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

19:20 - Claudia Ana Moarcas depune juramantul pentru functia de ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor.

19:18 - Cristiana Pasca Palmer depune juramantul pentru functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor.

19:17 - Raluca Alexandra Pruna depune juramantul pentru functia de ministru al Justitiei.

19:16 - Aura Carmen Raducu depune juramantul pentru functia de ministru al Fondurilor Europene.

19:14 - Anca Dana Dragu Paliu depune juramantul pentru functia de ministru al Finantelor Publice.

19:13 - Adrian Curaj depune juramantul pentru functia de ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

19:12 - Victor Vlad Grigorescu depune juramantul pentru functia de ministru al Energiei.

19:11 - Vlad Alexandrescu depune juramantul pentru functia de ministru al Culturii.

19:10 - Mihnea Ioan Motoc depune juramantul ca ministru al Apararii Nationale.

19:09 - Achim Irimescu depune juramantul pentru functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

19:07 - Urmatorul a fost Petre Toba care a depus juramantul pentru functia de ministru al Afacerilor Interne.

19:06 - Lazar Comanescu a depus juramantul pentru functia de ministru al Afacerilor Externe.

19:05 - Costin Grigore Borc a depus juramantul ca viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

19:04 - Vasile Dancu a depus juramantul ca viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

19:03 - Dacian Ciolos a depus juramantul: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

19:01 - Se asculta imnul national.

Foto: Digi24

19:00 - Decretul de numire a Guvernului Ciolos, semnat de presedintele Iohannis, a fost publicat in Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

18:56 - Dacian Ciolos va prelua mandatul de prim-ministru, marti, la ora 20:00, la Palatul Victoria, transmite Biroul de presa al Guvernului, potrivit Agerpres.

18:50 - Presedintele Klaus Iohannis va merge dupa ceremonia de investitura la sediul Guvernului, unde ministrii Executivului interimar vor preda stafeta noilor sefi de portofolii, informeaza Realitatea Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Ciolos depunere juramant, #Iohannis Guvern Ciolos, #Iohannis juramant ministri , #premier