Bunele intentii ale domnului Ciolos. Dar atat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 07:20
6788 citiri
Bunele intentii ale domnului Ciolos. Dar atat

Principial, Platforma Romania 100 lansata de premierul Dacian Ciolos este corecta. O insumare de buna intentii de la anticoruptie, la clasa politica responsabila, combatarea saraciei, echitate, Sanatate si Educatie performante.

Dar ceea ce lipseste, flagrant dupa parerea mea, din acest document, este esentialul: cum ajungem la toate acestea? Care e calea de realizare a acestor bune intentii? Care sunt jaloanele, metodele? Lipseste viziunea.

De exemplu, in Sanatate, Dacian Ciolos constata lipsurile si spune ca medicii trebuie tinuti in tara, ca trebuie eliminata coruptia din sistemul sanitar, avem nevoie de spitale si pacientul trebuie pus in centrul preocuparilor. Perfect de acord. Cum? De unde bani pentru toate acestea? Cum trebuie gandita finantarea sistemului pentru a permite asa ceva?

Sau la punctul despre "Romania competitiva" scrie ca "Romania are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuala, care unifica resursele bugetare nationale cu fondurile europene, care incurajeaza investitiile private si eficientizeaza investitiile publice." De acord!

Care e viziunea? Unde trebuie puse accentele, care trebuie sa fie stimulii concreti? Infastructura are vreun rol? Pentru ca nu am gasit referiri la ea. Fiscalitatea are vreun rol? Pentru ca nu am gasit referiri nici la ea. Asa cum nu am vazut cifre, date concrete.

Sigur, va da pe plus daca vom compara aceasta declaratie de bune intentii scrisa in cea mai mare parte fara "aschii", venita din partea unui om onest si de buna credinta, cu tabara PSD-ALDE care musteste de coruptie, care propune tot felul de fantezii de tipul taierii unor taxe deja taiate si cresteri de venituri combinate de reduceri de fiscalitate care fac parul maciuca celor care au vazut macar o data un buget.

Dar ajunge? Pentru un vot negativ, da, ajunge. Dar ii mai ajunge Romaniei un vot negativ dupa 26 de ani de voturi negative?

Ar trebui sa votam PNL si USR pentru ca dl Ciolos sa ramana premier si dl Ciolos ar fi trebuit cred ca prin acest document sa ne arate de ce merita sa ramana premier, in afara de faptul ca e onest. Unde vrea sa duca Romania daca ramane premier, cum vede concret Romania nu la 100 de ani de la Unire, ci dupa 4 ani de mandat?

Eu nu am vazut asa ceva. Si, o sa va sochez poate, nici macar nu cred ca aveam cum sa vad, tocmai pentru ca dl Ciolos nu este om politic, cel putin nu asumat.

Tehnocratii nu sunt vizionari, ci administratori de criza. Menirea lor este sa treaca un prag cu obiective punctuale, sa tina sub control niste cifre, sa faca o buna contabilitate. FMI este o institutie tehnocrata, de exemplu. Ea iti spune cum trebuie sa arate cifrele ca sa nu explodeze deficitele, nu cum anume sa faci pentru ca ele sa arate asa. Cum anume depinde de viziunea ta.

Iar viziunea este a oamenilor politici si ea izvoraste din desueta, hulita, demonetizata ideologie.

Fara ea nu se poate mai mult decat un act de administrare, pentru ca fara ea nu poti sa ai o proiectie coerenta a dezvoltarii.

"Romania merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie. Merita un Parlament ai carui membri respecta justitia, care tin cont de nevoile si de asteptarile societatii, care lucreaza pentru tara, nu pentru interese private. Romania are nevoie de oameni politici, demnitari si oameni de stat vizionari, in serviciul cetatenilor", spune dl Ciolos.

Nu numai ca ii dau dreptate, dar cred ca de aici trebuie sa plece totul. Trebuie sa plece nu de la inlocuirea, ci de la recuperarea politicului, care sa devina nu perfect, pentru ca nu exista asa ceva, ci generator al dezvoltarii in baza unei viziuni pentru Romania.

Si este exact startul pe care cred ca il rateaza dl Ciolos. Nu vom obtine o noua clasa politica invocand-o de pe margine, cu mansetele imaculate. Ea poate fi obtinuta cu multa munca, coborand in maruntaiele ei, pe care sa incepi sa le incizezi cu autoritatea unei uriase sustineri publice.

Pentru ca, intreb si eu, cu cine gandeste dl Ciolos sa puna in aplicare aceste principii? Cu ministri generati de partide asupra carora sa nu aiba autoritate politica? Cu o majoritate din care nu face parte efectiv si asupra careia dupa alegeri nu va mai avea nici macar argumentul electoral?

Vreau un Parlament care lucreaza pentru tara, dar nu candidez. E ceva ce nu rimeaza?

Daca dl Ciolos considera esentiala o clasa politica responsabila, asa cum si este, cred ca avea obligatia sa treaca efectiv la treaba. Altfel, ramanem cum spuneam la bune intentii si la votul negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ciolos Platforma Romania 100 , #premier