Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce prevesteste degringolada de la Bucuresti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 17:07
6575 citiri
Ce prevesteste degringolada de la Bucuresti

Imi amintesc de un interviu in care neurochirurgul Leon Danaila povestea la Realitatea Tv, in urma cu doar cateva saptamani, cum si de ce a refuzat oferta de a prelua Ministerul Sanatatii inainte de 89.

A explicat apoi de ce nu l-ar fi interesat o astfel de functie nici dupa 1990. Ca si acum, nici atunci nu ar fi avut bani ca sa imbunatateasca sistemul, recunostea celebrul neurochirurg.

Concluzia? A ales sa-si faca meseria cum a stiut mai bine. Si a facut-o atat de bine incat poate fi un exemplu oriunde in lume, indiferent de vremuri si regimuri. Cred ca tocmai distanta scurta intre aceste declaratii si pasul facut, la 83 de ani totusi, pe listele unui partid politic lasa masca telespectatorul.

De aici, cum ar spune doctorul, disonanta cognitiva in randul celor care stiu si il cunosc pe Danaila nu doar dupa stirea care a viralizat Facebook cu poza in care neurochirurgul, in ciuda valorii si celebritatii sale, circula cu metroul. Succesul pozei in randul tinerilor pe retele de socializare i-o fi facut pe liberali sa-i propuna medicului sa deschida lista de candidati la Senat in Bucuresti.

Daca alegerea lui Leon Danaila e mai greu de explicat, motivul care i-a facut pe liberali sa deschida lista de candidati la Bucuresti cu un doctor de 83 de ani, care nu a facut niciodata politica si a devenit cunoscut publicului larg in urma viralizarii unei fotografii, cred e ceva mai usor de inteles.

Si, in opinia mea, nu e doar disperarea provocata de lipsa de nume noi si credibile de care s-au lovit in momentul in care au descoperit cat de complicata si anevoioasa e reformarea dupa criterii preluate de-a gata din piata si nedigerate in realitate.

Cum de vina pentru numele bizare aparute pe listele PNL, ca anonima Mara Mares de 24 de ani - pe primul loc pentru Camera Deputatilor la Brasov, nu e doar razboiul inca viu dintre fostii pedelisti si penelisti.

Cred ca liberalii aveau o singura sansa in fata avansului luat de PSD dupa succesul de la locale si din toate sondajele de opinie pentru parlamentare: prezentarea unor liste care sa convinga ca partidul si-a asumat reforma, avand grija in acelasi timp sa nu comita gafele si ororile de la precedentele alegeri.

Privindu-i si ascultandu-i pe cativa dintre noii intrati in PNL pe listele pentru parlamentare, dupa parerea mea exista toate sansele ca partidul sa inregistreze un esec si mai rasunator decat la locale. Noile achizitii liberale par atat de rupte de realitate incat doar candidatii USR ii intrec in eludarea problemelor reale ale Romaniei.

Comparand listele PSD cu propunerele liberalilor singura comparatie care imi vine in minte e ca vom asista la un meci in care prima echipa a Italiei joaca impotriva rezervelor de juniori din Republica Moldova. Doar ca in cazul PSD problemele se anunta dupa foarte probabila castigare a alegerilor.

Si nu pentru ca programul lor de guvernare ar fi mai de dreapta si mai liberal decat a fost vreodata unul PNL. Asta le asigura doar victoria. Si, bonus, bulversarea si mai profunda a unui electorat si asa scarbit de politica.

Dar pentru consolidarea puterii dupa alegeri, prin numirea unui premier "emanat" de partid si nu de diverse alte institutii, PSD ar fi trebuit sa se curete singur si sa nu ramana la mana celor care au puterea de a acuza.

Astfel cele doua partide mari se completeaza reciproc in slabiciuni. PNL pare condamnat sa piarda alegerile, indiferent cat ar incerca sa se reformeze, in timp ce PSD improbabil sa pastreze victoria tocmai pentru ca-i este imposibil sa se schimbe.

Abia aceasta perspectiva devine cu adevarat o fatalitate care face democratia si alegerile inutile, nu eventuala redesemnare in functia de premier a lui Dacian Ciolos. E adevarat una mai periculoasa decat tehnocratia, intrucat ar putea sa nu mai fie asumata pe termen limitat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Leon Danaila PNL, #liste parlamentare PNL, #liste parlamentare PSD , #premier