Ciolos a dat explicatii in Senat in cazul Antena 3: Ce spune de ANAF si libertatea de exprimare (Video)

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 12:20
3815 citiri
Ciolos a dat explicatii in Senat in cazul Antena 3: Ce spune de ANAF si libertatea de exprimare (Video)
Foto: Digi 24 TV

Posturile de televiziune ale grupului de presa Intact vor emite inclusiv luni din sediile in discutie, deoarece ne aflam abia la inceputul unui proces legal de intrare in posesie si valorificare a unui bun al statului, a declarat premierul Dacian Ciolos, in plenul Senatului.

"Decizia ANAF nu vizeaza activitatea jurnalistilor. Posturile TV nu isi pierd licentele, incetarea emisiei este intotdeauna apanajul CNA si nu s-a pus problema in acest sens. In ciuda afirmatiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile in discutie, pentru simplul motiv ca suntem abia la inceputul unui proces legal de intrare in posesie si valorificare a unui bun al statului, care va putea sa mai dureze inca luni bune", a spus prim-ministrul, miercuri, in plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica actiunea institutiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Totodata, el a precizat ca nu exista un cadru legal in prezent care sa permita incheierea unui contract de inchiriere de catre Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

"La ora actuala, singura forma de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementata de Ordonanta 14/2007, care presupune doar vanzarea bunurilor, ca forma de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat si de CCR prin decizia 859/2015, publicata in 10 februarie.

Astfel, CCR constata ca statul nu poate opta, in sensul pastrarii in proprietatea lui privata, a unui bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privata in cea publica decat printr-o interventie legislativa. (...) In caz contrar, se aplica exclusiv prevederile ordonantei 14/2007, respectiv vanzarea bunului.

Asadar, nu exista cadru legal in momentul de fata care sa permita incheierea unui contract de inchiriere de catre Guvern cu locatarii imobilului respectiv", a spus Ciolos.

Premierul Ciolos, chemat la ordine si atacat in Senat in cazul Antena 3: Va urcati pe cadavre! LIVE

Premierul a mentionat ca posturile de televiziune ale grupului de presa Intact au contract de inchiriere cu fostul locatar, nu cu ANAF.

"Potrivit hotararii judecatoresti, bunul a fost trecut in proprietatea privata a statului, liber de orice sarcini. Deci, automat, si contractele de inchiriere care existau inainte de aceasta decizie judecatoreasca isi incetau activitatea", a mai spus prim-ministrul.

Premierul Ciolos, chemat in Senat sa dea socoteala pentru evacuarea Antena 3

Aberatia zilei: Senatul, facut pres in fata Antenei 3

Dacian Ciolos a subliniat ca nu este vorba despre un atac la dreptul de libera exprimare sau libertatea presei, deoarece o institutie a statului a decis sa aplice o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. El a subliniat ca ANAF a actionat in virtutea atributiilor legale, ca si organ de executare.

"Pe 8 februarie 2016, in cadrul unei sedinte conduse de fostul presedinte ANAF, s-a decis punerea in aplicare a unei sentinte definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisa pe 15 februarie.

Eu nu am fost informat de aceasta decizie, dar nici nu trebuia sa fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finante, pentru ca ANAF avea, conform legii, intreaga autoritate pentru aceasta activitate.

Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca in instanta notificarea oficiala si va fi, evident, decizia unui judecator ce se va intampla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecatoresti, este statul roman si in aceasta situatie este datoria institutiilor statului sa isi valorifice aceste bunuri asa cum ele sunt atribuite prin decizia definitiva a instantei", a declarat premierul.

El a mentionat ca termenul dat pentru evacuare voluntara este stipulat de Codul de Procedura Civila, nu de ANAF.

"Acesta este cinci zile, conform legii, si se aplica tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu este o decizie specifica ANAF, in acest caz, termenul de cinci zile. Nu exista in lege termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activitati. Daca nu se aplica termenul, atunci ANAF incalca prevederile legale si ar fi putut fi acuzat de discriminare", a precizat Dacian Ciolos.

Imobilele in care isi desfasoara activitatea posturile de televiziune ale grupului de presa Intact trebuie evacuate in termen de cinci zile, in urma notificarii primite, luni, de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, care pune in executare sentinta penala ramasa definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos Senat Antena, #Ciolos Senat evacuare Antene , #premier