Ciolos are program de guvernare: Mandat de 5 ani pentru toti alesii, vot in doua tururi pentru primari

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 13:21
6319 citiri
Ciolos are program de guvernare: Mandat de 5 ani pentru toti alesii, vot in doua tururi pentru primari
Foto: Arhiva Ziare.com

Programul de guvernare al Cabinetului Dacian Ciolos cuprinde, printre altele, masuri precum alegerea primarilor sa se faca in doua tururi, mandat de cinci ani pentru toti alesii, dar si comasarea alegerilor.

Potrivit documentului remis Ziare.com, viitorul Executiv isi propune "intarirea democratiei elective si a statului de drept care sa creeze premisele resetarii mediului politic din Romania", dar si continuarea luptei impotriva coruptiei.

Daca in domeniul economic nu au fost propuse masuri efective, in ceea ce priveste politica si administratia publica, lucrurile sunt ceva mai concrete. Iata principalele idei:

Ciolos are program de guvernare: Doar vorbe frumoase despre economie, finante si transporturi

Ce contine programul de guvernare al lui Dacian Ciolos - document

Ministrii lui Ciolos, primul text in Parlament LIVE

Statul de drept

- Asigurarea functionarii statului de drept, sustinerea fara rezerve a independentei justitiei si a continuarii luptei impotriva coruptiei.

- Intarirea legislatiei privind consolidarea integritatii in institutiile publice prin revizuirea sistemului de imunitati, aplicarea stricta a legislatiei privind incompatibilitatile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislatiei anticoruptie si a codurilor de integritate. Continuarea luptei impotriva coruptiei.

- Urmarirea aplicarii stricte a legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Democratie si reprezentativitate

- Amendarea, de urgenta, a legislatiei electorale cu stabilirea a doua tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numarului de semnaturi pentru independenti, posibilitatea asocierii unor independenti pe liste pentru consiliile locale, facilitarea crearii de sectii de votare pentru diaspora, acolo unde exista o prezenta semnificativa a cetatenilor romani, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare.

- Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la 5 ani si alinierea datelor pentru alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale in scopul minimizarii impactului negativ al proceselor electorale asupra vietii economice si sociale a tarii.

- Facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative.

"Principalul obiectiv este acela de a armoniza numarul minim de semnaturi pentru o propunere legislativa prin initiativa cetateneasca, cu numarul de alegatori pentru un post de parlamentar. Logica este aceea ca daca un anumit numar de alegatori sunt reprezentati in Parlament de un parlamentar, acelasi numar de alegatori sa poata propune un proiect legislativ in mod direct, prin initiativa cetateneasca", se arata in documentul citat.

- Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Administratie publica eficenta

Organizarea unei dezbateri publice pe tema imbunatatirii activitatii administratiei in vederea formularii unui pachet legislativ care sa aiba urmatoarele obiective:

- Simplificarea si armonizarea legislatiei administratiei publice, transparentizarea activitatii acesteia prin imbunatatirea accesului la informatiile de interes public si transparenta decizionala, instituirea practicii consultarii prealabile a cetatenilor in luarea deciziilor administrative.

- Profesionalizarea administratiei publice prin recrutare si evaluare pe baza de competente si performanta, stabilirea unor trasee profesionale clare care sa confere predictibilitate si motivatie pentru evolutia in cariera.

- Crearea unei scoli superioare de administratie publica si sustinerea evolutiei in cariera publica pe baza de programe de dezvoltare profesionala.

- Dezvoltarea si implementarea unui sistem de management al performantei personalului angajat in cadrul administratiei publice, precum si sistem diferentiat de remunerare in functie de performanta.

- Derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului si extinderea lui si in alte zone ale administratiei publice.

- Crearea unor programe de evaluare a transparentei si testare a profesionalismului si integritatii personalului angajat in cadrul administratiei publice, inclusiv prin parteneriate cu organizatii ale societatii civile.

Descentralizare - apropierea administratiei de cetatean

- Continuarea procesului de descentralizare administrativa si consolidare a autonomiei locale, prin reducerea rolului administratiei centrale la cel de strategie, politici si control, concomitent cu cresterea resurselor financiare la nivel local.

- Definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administratiei avand ca obiective: asigurarea continuitatii si cresterea calitatii furnizarii de servicii publice, realizarea transferului de competente de la administratia publica centrala spre cea regionala si locala, repartizarea responsabilitatilor cu alocarea corespunzatoare a resurselor.

- Realizarea unei Strategii de dezvoltare regionala, armonizata cu Strategia de dezvoltare nationala prin crearea unui cadru institutional de organizare si functionare a regiunilor administrativ-teritoriale care sa asigure inlaturarea decalajelor de dezvoltare existente.

- Elaborarea unui plan national de investitii strategice in infrastructura comunitatilor locale si cresterea performantei cheltuielilor pentru dezvoltarea acesteia prin implementarea unor standarde minime privind investitiile publice: scoli, dispensare, lacase de cult, servicii de electricitate, apa si canalizare, iluminat public, salubrizare.

- Completarea cadrului legislativ si optimizarea organizarii administrative a Bucurestiului si a zonei metropolitane pentru rezolvarea problemelor stringente cu care se confrunta cetatenii.

Cresterea sigurantei cetateanului

- Cresterea nivelului de securitate personala a cetateanului prin imbunatatirea sigurantei in spatiile publice, cresterea sigurantei in scoli, a managementului si capacitatii de interventie a ISU, protejarea cetatenilor de riscurile teroriste, de infractionalitatea cibernetica, precum protectia infrastructurii critice.

- Pregatirea autoritatilor publice si a populatiei pentru raspuns in situatii de urgenta si dezastre naturale.

- Adoptarea unui program national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat.

Simplificare

- Imbunatatirea legislatiei privind achizitiile publice, in sensul simplificarii acesteia si impunerea unei transparente totale in acordarea contractelor publice in administratia centrala si locala.

- Introducerea sistemelor de guvernare electronica si a ghiseului unic.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Ciolos program guvernare, #Ciolos alegeri, #Ciolos program guvernare alegeri , #premier
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Eu stiu ca de la Bruxeles nu vii cu Program de guvernare, ci vii cu
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5