Ciolos, bilant la 11 luni de guvernare, planuri de viitor si declaratii ferme pe subiectele fierbinti (Video)

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 22:51
9312 citiri
Ciolos, bilant la 11 luni de guvernare, planuri de viitor si declaratii ferme pe subiectele fierbinti (Video)
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a facut, joi seara, un scurt bilant al celor 11 luni de cand se afla la Palatul Victoria. Seful Executivului a dezvaluit ca nu este este multumit de perioada petrecuta la guvernare, in sensul ca, in opinia sa, se puteau face mai multe lucruri.

De asemenea, premierul a abordat si cateva dintre subiectele fierbinti, precum legea votata de Parlament, prin care se elimina cele 102 taxe, criza care macina sistemul sanitar, conversia creditelor in franci, dar si CETA - acordul UE-Canada de care depinde eliminarea vizei pentru romani.

Bilant de 11 luni: Ciolos nu e multumit

"Nu mi-as da nota. Dar nu sunt multumit in sensul ca am fi putut face probabil mai multe lucruri. Am invatat multe lucruri pe parcurs, insa cred ca am miscat, pe de alta parte, multe lucruri.

Dar, nu stiu, cred ca multumiti sunt doar lenesii si ipocritii, daca e sa fiu cinstit. Eu cel putin nu sunt multumit in sensul ca tot timpul ma astept sa invat din experienta trecutului si sa fac lucrurile mai bune", a spus Ciolos la Realitatea TV.

In ceea ce priveste numarul mare de ministri care au parasit Guvernul pe parcursul acestui an, Ciolos a mentionat ca a fost "un an special" si "un guvern aparte".

"Numarul poate sa fie foarte mare pentru un an de guvernare. Trebuie sa recunoastem lucrul acesta. A fost un an special pentru ca a fost un guvern aparte. (...) Nu am avut o rezerva de cadre sau o rezerva de resurse umane. Am luat oameni care am crezut eu ca pot sa fie adaptati la o astfel de responsabilitate. Unii s-au adaptat mai bine, altii mai putin bine", a spus premierul, adaugand ca probabil si de la el se asteptau unii sa dea mai mult decat a dat.

Citeste si ce regreta premierul Ciolos dupa 10 luni de guvernare si de ce ministru pare nemultumit

Premierul Ciolos critica proiectul taxelor al lui Liviu Dragnea

Premierul Dacian Ciolos a vorbit si despre legea lui Dragnea, care elimina 102 taxe nefiscale. Seful Executivului a spus ca aceasta lege "risca sa creeze probleme legislative in cadrul unor institutii".

"Erau cateva zeci care puteau fi scoase, dar sunt unele pentru care s-a mers pe repede inainte, unele chiar creeaza probleme legislative unor institutii", a spus Dacian Ciolos.

Intrebat daca o vor contesta la CCR, Dacian Ciolos a declarat: "Analizam daca avem argumente. Aici ma tem ca avem mai putine argumente pentru atacul vis a vis de neconstitutionalitate. Este intr-adevar un impact bugetar, dar aceasta lege ar urma sa intre in vigoare anul viitor, iar pentru anul viitor bugetul nu este aprobat. Bugetul trebuie sa fie propus de Guvern si aprobat de Parlament".

Despre criza din Sanatate

Referindu-se la sistemul sanitar, profund zguduit de o serie de crize, de la infectiile nasocomiale la lipsa de medicamente, Ciolos a spus ca "important este sa le recunoastem, pentru ca problema e ca inainte nu le recunostea nimeni".

"Problema infectiilor nosocomiale, precum si altele, nu pot fi rezolvate intr-un an de zile. Infectiile intraspitalicesti sunt o problema care trebuie rezolvata in timp. Am luat masuri de clarificare a normelor. Vom veni cu schimbari cu privire la managementul spitalelor, pentru ca managerii sa declare aceste infectii", a spus premierul.

Seful Executivului a subliniat ca trebuie "sa reconstruim spitalele, sa folosim investitii publice, fonduri europene etc.".

"Investitii public-private, de care vorbea domnul ministru (Vlad Voiculescu - ministrul Sanatatii - n.red.), nu inseamna ca privatizam spitalul. Cladirea va fi construita in parteneriat public-privat si managerul cladirii, doar al cladirii, va fi privatul", a continuat Dacian Ciolos.

Conversia creditelor in franci

Premierul Dacian Ciolos a explicat, joi seara, ca Guvernul pe care il conduce nu a atacat Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la Curtea Constitutionala (CCR) pentru ca e impotriva ei, ci pentru ca actul normativ sa intre in vigoare fara riscuri.

"E si greseala noastra ca nu am comunicat inainte de a trimite contestatia la CCR, dar decizia trebuia luata rapid, pentru ca timpul era scurt. Nu am trimis-o pentru ca suntem impotriva, ci pentru ca vrem sa intre in vigoare fara riscuri, pe cat posibil", a sustinut Dacian Ciolos.

Seful Guvernul a precizat ca a ales sa atace legea la CCR pentru ca exista "riscul anumitor vulnerabilitati", care puteau fi speculate inclusiv de banci.

Ridicarea vizelor pentru Canada: Premierul e optimist

In ceea ce priveste ridicarea vizelor pentru Canada, Dacian Ciolos se declara convins ca aceasta problema va fi rezolvata.

"Trebuie sa anunte formal guvernul canadian, dar am deplina convingere ca aceasta problema a fost rezolvata", a punctat Ciolos.

Dacian Ciolos: "Nu m-am gandit sa candidez la presedintie"

Premierul a mai dezvaluit, in emisiunea de joi seara, ca nu s-a gandit sa candideze la presedintia Romaniei, precizand ca in opinia sa Klaus Iohannis e un presedinte foarte bun.

Intrebat daca a luat in calcul sa candideze la presedintia Romaniei, in conditiile in care Platforma Romania 100 e considerata de unii analisti mai potrivita pentru o campanie prezidentiala, Ciolos a replicat: "Nu. Nu m-am gandit. Eu nu m-am gandit la o asftel de candidatura, nu am de ce in momentul de fata. Cred ca domnul Iohannis e un presedinte foarte bun".

Acesta a dezvaluit, insa, ca s-a decis sa se "reaseze" in Romania dupa ce isi va termina mandatul in fruntea Guvernului, indiferent de rezultatul alegerilor, explicand ca sotia lui "s-a cam saturat de Bruxelles" si de strainatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciolos bilant guvernare , #premier