Ciolos discuta cu liderii partidelor despre alegerea primarilor in doua tururi (Video)

Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 14:35
5981 citiri
Ciolos discuta cu liderii partidelor despre alegerea primarilor in doua tururi (Video)
Foto: Facebook Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos va avea luni, incepand cu ora 10:00, intalniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificarii legii alegerilor locale.

Discutiile vor avea loc la Vila Lac 1, a declarat pentru Mediafax, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al guvernului.

Premierul Dacian Ciolos a acceptat, in urma cu o saptamana, posibilitatea modificarii legii, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, desi initial a declarat ca nu considera ca e democratic ca Guvernul sau tehnocrat sa modifice o lege politica.

"Studiem toate posibilitatile", a spus Ciolos, fiind intrebat daca varianta asumarii raspunderii ar fi una fezabila pentru a implementa masura votului in doua tururi pentru functia de primar.

Totodata, seful Guvernului a fost intrebat daca va fi de acord cu varianta unei ordonante de urgenta care sa modifice legea alegerilor locale in acest sens, el raspunzand ca va discuta mai intai cu partidele.

Initial Dacian Ciolos a sustinut ca nu este democratic ca o lege adoptata de Parlament sa fie modificata de Guvern prin OUG. "Este o decizie politica, mai ales ca este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (...) Eu, in Guvernul pe care il conduc - este un Guvern independent, care nu este implicat politic - si nu cred ca este democratic sa modifice un Guvern prin OUG o lege politica", declara, in urma cu doua saptamani, Ciolos.

Subiectul revenirii la alegerile locale in doua tururi a incins clasa politica abia acum, cand mai sunt doar patru luni pana cand vom merge la vot.

S-a stabilit data alegerilor locale: Cand ne votam primarii, consilierii si presedintii de CJ (Video)

La alegerile locale precedente, in 2012, am votat primarii tot intr-un singur tur. Uniunea Social Liberala (USL), formata din PSD si PNL, si-a zdrobit adversarii politici, obtinand un numar impresionant de mandate. Intre timp, USL s-a destramat, singurii care isi mai doresc alegeri locale intr-un singur tur fiind social-democratii, care sunt favorizati de acest gen de scrutin pentru ca au cel mai mare numar de primari in functie.

De cealalta parte, Biroul Politic National al PNL i-a inaintat premierului Dacian Ciolos o propunere in sensul aprobarii printr-o ordonanta de urgenta a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Si presedintele Klaus Iohannis crede ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adaugand ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreste acestora sa gaseasca "cea mai inteleapta solutie".

"Ideea este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie", a afirmat seful statului.

Propunerea PNL mai este sustinuta insa doar de reprezentantii Miscarii Populare.

"PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. In aceste conditii nu stiu daca domnul prim ministru Dacian Ciolos se mai poate gandi ca mai are rost sa initieze in vreun fel sau altul o ordonanta sau proiect de lege in conditiile in care o larga majoritate din Parlament nu sustine aceasta idee", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

El a amenintat chiar ca, in cazul in care Guvernul va raspunde pozitiv cererii PNL, social-democratii vor boicota alegerile locale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciolos dicutii partide alegeri locale, #Ciolos partide modificare lege alegeri , #premier