Cum ne vom alege primarii la vara? Ciolos a discutat cu partidele si presedintele. Concluziile, anuntate de la Guvern

Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:34
8943 citiri
Cum ne vom alege primarii la vara? Ciolos a discutat cu partidele si presedintele. Concluziile, anuntate de la Guvern
Foto: Arhiva / Guvern

Premierul Dacian Ciolos a discutat, luni, la Vila Lac 1, cu liderii partidelor parlamentare, despre modificarea legii alegerilor locale, iar de la ora 16:00 s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis, pentru a-i prezenta concluziile.

Rezultatul discutiilor va fi anuntat luni seara, de la ora 18:00, cand Dacian Ciolos va sustine declaratii de presa la Palatul Victoria.

Subiectul revenirii la alegerile locale in doua tururi a revenit in atentia partidelor politice cu doar cateva luni inainte de scrutinul din 5 iunie. In timp ce PNL preseaza Guvernul Ciolos pentru adoptarea unei ordonante de urgenta sau asumarea raspunderii pentru schimbarea legii, PSD ameninta ca va boicota votul in cazul in care se renunta la alegerea primarilor intr-un singur tur.

Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii si declaratii despre acest subiect:

17:17 - Intalnirea de la Palatul Cotroceni s-a incheiat, premierul Dacian Ciolos va sustine declaratii de presa la sediul Guvernului incepand cu ora 18:00.

16:35 - Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, participa la discutiile de la Cotroceni.

15:45 - Premierul Dacian Ciolos a ajuns la Palatul Cotroceni, informeaza Romania TV.

15:30 - Consultarile s-au incheiat, urmeaza intalnirea de lucru saptamanala dintre premierul Dacian Ciolos si presedintele Klaus Iohannis, la care vor fi discutate concluziile.

Conform declaratiilor si comunicatelor oficiale, PNL, PMP, PND si PSRo sustin gasirea unei solutii urgente pentru modificarea legii si alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, in timp ce PSD, ALDE si UNPR sunt impotriva, preferand sistemul de vot actual, intr-un singur tur, sistem care avantajeaza primarii in functie.

14:30 - Delegatia PSRo, condusa de senatorul Mircea Geoana, a iesit de la consultari, acesta confirmand ca premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu intentioneaza sa mearga pe varianta OUG sau asumare de raspundere, informatie data anterior presei si de Liviu Dragnea.

"Dl Ciolos nu doreste sa scoata cartoful fierbinte pe care cele doua partide, PSD si PNL, l-au convenit anul trecut (...) Asistam la o incercare disperata a vechiului sistem politic de a impiedica aparitia unei noi generatii (...) Ne-a confirmat dl. Ciolos ca nu intentioneaza sa foloseasca instrumente de tip OUG sau asumare", a declarat Mircea Geoana, spunand ca in aceste conditii este obligatia celor care sustin revenirea la alegerea primarilor in doua tururi sa construiasca o majoritate parlamentara care sa voteze in acest mod.

In context, Mircea Geoana a sustinut ca este nevoie de mai multe modificari ale legislatiei electorale, propunand ca exemplu schimbarea legii astfel incat toate partidele care depun liste complete de candidati sa aiba dreptul la un membru in sectiile de votare.

14:08 - Intr-un comunicat remis presei de UNPR se arata ca partidul condus de Gabriel Oprea "sustine alegerile intr-un singur tur de scrutin, deoarece acestea sunt prevazute de o lege organica", iar aceasta "a parcurs toate etapele, a fost dezbatuta, votata in plenul Parlamentului si promulgata de presedintele Romaniei".

"UNPR ramane fidel principiilor pe care le-a afirmat intotdeauna, seriozitate, stabilitate si consecventa si ca atare respinge propunerea de modificare a legislatiei privind alegerea primarilor", se mai arata in comunicatul UNPR.

13:57 - Liderul PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat la iesirea de la consultarile cu premierul Ciolos ca partidul sau sustine alegerile in doua tururi, dar nu exista o majoritate parlamentara care sa fie de aceeasi parere.

"Premierul ne-a expus punctul de vedere al domniei sale, ca nu doreste sa se substituie Parlamentului, dar a vrut sa vada daca exista o majoritate, sa se concretizeze mai repede (votarea legii depuse de PNL - n.red.)

Noi sustinem alegerile in doua tururi, am aflat cu tristete ca majoritatea parlamentara e impotriva. Atat PSD, cat si UNPR si ALDE se opun. Domnul premier nu ne-a comunicat daca a luat sau nu o decizie.

Daca se va produce o dislocare in blocul fostei aliante, o asemenea masura ar putea sa treaca pe calea asumarii raspunderii guvernamentale", a declarat Daniel Fenechiu.

13:50 - La consultari a venit Mircea Geoana, presedintele PSRo. Acesta nu a putut intra direct cu masina in curtea vilei Lac 1, din cauza ca intrarea era blocata de masina lui Traian Basescu, iar acesta dadea declaratii.

"Sa astepte", i-a transmis razand Traian Basescu fostului sau contracandidat la alegerile prezidentiale.

Foto: Digi24

13:40 - Traian Basescu a participat la consultarile cu premierul Dacian Ciolos in calitate de lider al Miscarii Populare.

"Suntem de acord cu sustinerea premierului, ca nu este democratic sa modifici legi electorale prin OUG, de aceea, am considerat ca sunt 2 variante. Prima - asumarea raspunderii de catre Guvern, dar este un act profund de vointa a Guvernului, fiind in acelasi timp o solutie mai democratica decat OUG, e supus controlului de constitutionalitate de presedinte, poate sa o retrimita la Parlament sau la CCR. Asumarea nu are vicii, de genul OUG.

Dar daca se adopta aceasta solutie, reforma electorala trebuie dusa pana la capat: alegerea primarilor in doua tururi, alegerea presedintilor de CJ in doua tururi si Parlament de 300 de membri, cu 100 de senatori si 200 de deputati, MP avand deja proiect de lege in Parlament, care asteapta avizul Guvernului.

Daca nu va fi asumare, exista varianta ca cei care au propus doua tururi, initiativa legislativa pentru care noi vom semna, sa o treaca prin Parlament de urgenta", a declarat Traian Basescu la iesirea de la consultari.

Intrebat ce se intampla daca nu exista o majoritate favorabila, fostul presedinte al Romaniei a raspuns: "Majoritatile se vad la vot".

De asemenea, intrebat cum a raspuns Dacian Ciolos la propunerile facute de MP, Traian Basescu a declarat ca nu a asteptat un raspuns "pe loc".

"Am facut o discutie cu argumente pro si contra unor solutii, dar este greu sa iei o decizie chiar la masa discutiilor, probabil ca Guvernul va adopta o solutie, parerea mea e ca va adopta solutia care il tine departe de o implicare consistenta, va spune: 'Cei care vreti aprobati legea prin Parlament'", a subliniat acesta, sustinand ca e posibil sa avem alegeri in doua tururi chiar in 5 iunie, pentru ca nu e nevoie de un efort deosebit, logistica fiind aceeasi.

Traian Basescu a mai declarat ca nu crede ca Guvernul Ciolos poate fi picat prin motiune de cenzura, in cazul in care se merge pe asumarea raspunderii, pentru ca el introduce "norme democratice".

"Democratia este despre 50% plus 1, asta e baza democratiei", a subliniat acesta.

Traian Basescu a catalogat ca "murdar" jocul facut de PNL.

"E un joc murdar din partea liberalilor, iar eu sunt obisnuit cu lipsa de corectitudine a liberalilor de cand le-am dat premier si n-au stiut cum sa dea partidul meu afara de la guvernare. Parintii votului intr-un singur tur au fost azi la masa negocierilor - sunt cei de la PDL plus Vasile Blaga, primarii actuali, pe care i-au si nominalizat ca viitori candidati", a mai spus Basescu.

12:55 - Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca liberalii sustin alegerea primarilor in doua tururi, pentru ca asta ar da "o legitimitate sporita primarilor".

Intrebat daca premierul Ciolos a spus ca renunta la OUG si la asumarea raspunderii, asa cum afirmase anterior liderul PSD, Ludovic Orban a raspuns iritat: "Eu astept o pozitie oficiala din partea dl Ciolos si nu am obiceiul ca dl Dragnea sa relatez spuse ale dl. Ciolos".

"Daca are ceva de comunicat public, sunt convins ca va comunica cu dvs", a adaugat Orban, referindu-se la premier.

Vicepresedintele PNL a mai spus ca PSD "e ultimul partid care poate sa reclame faptul ca Guvernul emite OUG", pentru ca "PSD e partidul care in august de 2014 a modificat legea alegerilor prezidentiale prin OUG".

El a subliniat ca PNL crede ca exista trei posibilitati pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi: "Fie prin OUG, fie prin angajarea raspunderii, ceea ce presupune retragerea proiectului initiat de noi (...), fie prin adoptarea legii in procedura de urgenta in Parlament, pe care nu o exclud".

"Atat noi, cat si presedintele ALDE sustinem alegerea in doua tururi. Dar depinde foarte mult de traseistii dl Oprea, iar pozitia lor e dictata de pozitia PSD, daca ii va lua sau nu la 'remorca' (...) Boicotul alegerilor este o cacealma. PSD face aceste declaratii disperate (...) Asteptam in urma consultarilor sa se exprime o pozitie din partea premierului", a subliniat Ludovic Orban.

12:45 - Premierul Dacian Ciolos se intalneste luni, la ora 16:00, cu presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, informeaza Guvernul intr-un comunicat de presa.

12:40 - PNL a remis un comunicat de presa in care subliniaza faptul ca i-a transmis premierului Dacian Ciolos ca alegerea primarilor intr-un tur afecteaza exercitiul democratic.

"PNL a sustinut, in cadrul consultarilor de astazi cu premierul Dacian Ciolos, necesitatea modificarii legislatiei electorale pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. (...) Membrii delegatiei au insistat asupra faptului ca mentinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi in detrimentul legitimitatii si reprezentativitatii viitorilor alesi, iar exercitiul democratic ar avea de suferit", se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

12:12 - Liderii PSD si ALDE au iesit de la consultari, iar Liviu Dragnea a declarat ca PSD "nu respinge ideea alegerilor locale in doua tururi, dimpotriva, chiar sustine aceasta idee", dar nu este de acord "in niciun caz, cu doua luni inainte de alegeri, sa se schimbe sistemul electoral".

"Nu am discutat despre boicot (al PSD - n.red.), ca asta nu se discuta. Prim-ministrul a dorit aceste consultari pentru a vedea daca exista o majoritate pentru aceasta initiativa. Premierul are alte optiuni, ne-a spus ca exclude si OUG sau angajarea raspunderii si ca se mai gandeste la alte optiuni dupa ce termina consultarile", a declarat Liviu Dragnea.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca ALDE nu sustine modificarea legii electorale.

"Nu este firesc, este chiar ridicol din partea unui partid sa ceara schimbarea regulilor cand vede ca actualul sistem nu-l avantajeaza. I-am spus premierului ca nu suntem de acord cu modificarea legislatiei. Poate un Parlament nou, proaspat, sa abordeze la inceput de mandat aceste chestiuni", a spus co-presedintele ALDE.

OUG pentru alegerea primarilor in doua tururi: ALDE sustine ideea PNL

Foto: Antena3

12:00 - Monica Macovei ii cere premierului Ciolos sa isi asume raspunderea in Parlament pentru un pachet de legi care sa vizeze revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, eliminarea sau scaderea pragului electoral si modificarea legii votului prin corespondenta.

"Prim-ministrul Ciolos se consulta cu partidele parlamentare pentru revenirea la alegeri in 2 tururi de scrutin, dar stim deja ca PSD, UNPR si ALDE ii vor spune ca nu sunt de acord. Guvernul Ciolos a fost investit de Parlament, insa trebuie sa satisfaca cerintele oamenilor si ale democratiei. Si atunci, sa isi asume raspunderea in Parlament si sa o faca pe toate cele 4 puncte, nu doar pentru alegeri locale in doua tururi de scrutin", a precizat liderul M10, citat de Mediafax.

11:25 - Au sosit la intalnirea cu premierul Ciolos liderii PSD si ALDE, in frunte cu Liviu Dragnea, Marian Neacsu si Calin Popescu Tariceanu, informeaza B1 TV. Dupa incheierea discutiilor, este asteptata delegatia UDMR.

Surse citate de B1 TV sustin ca PNL a propus ca Guvernul Ciolos sa isi angajeze raspunderea in Parlament cu privire la modificarea legii electorale, dar nu s-a stabilit nimic in aceasta privinta, pana la finalizarea negocierilor.

11:00 - A iesit de la discutii delegatia UNPR, din care au facut parte Gabriel Oprea, Valeriu Steriu si Neculai Ontanu, informeaza Realitatea TV.

Conform sursei citate, discutiile cu liberalii s-au prelungit, iar PSD inca nu a venit pana la aceasta ora la intalnire, urmand ca social-democratii sa se prezinte impreuna cu reprezentantii ALDE, desi au fost invitati la ore separate.

10:00 - Intalnirea cu delegatia PNL este pe final, urmeaza discutiile cu delegatiile PSD, ALDE, UDMR si UNPR, informeaza Realitatea TV.

09:45 - La discutii a fost chemata si o delegatie a Partidului Social Romanesc, condus de senatorul Mircea Geoana. Intalnirea cu premierul Ciolos este programata pentru ora 13:45, informeaza Agerpres.

09:30 - Primele discutii au loc cu delegatia PNL, din care fac parte copresedintele Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, si prim-vicepresedintii liberali Ludovic Orban, Adriana Saftoiu si Gheorghe Flutur. Prim-vicepresedintele liberalilor Adriana Saftoiu a precizat ca intalnirea dintre premierul Dacian Ciolos si PNL va avea loc in jurul orei 9:45, la Vila Lac, informeaza Agerpres.

Iohannis si Ciolos, somati sa sesizeze Comisia de la Venetia privind alegerea primarilor in doua tururi

Presedintele Iohannis sustine modificarea legii

Presedintele Klaus Iohannis crede ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adaugand ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreste acestora sa gaseasca "cea mai inteleapta solutie".

"Ideea este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie", a afirmat seful statului.

Propunerea PNL mai este sustinuta oficial doar de reprezentantii Miscarii Populare.

"PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. In aceste conditii nu stiu daca domnul prim ministru Dacian Ciolos se mai poate gandi ca mai are rost sa initieze in vreun fel sau altul o ordonanta sau proiect de lege in conditiile in care o larga majoritate din Parlament nu sustine aceasta idee", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

El a amenintat chiar ca, in cazul in care Guvernul va raspunde pozitiv cererii PNL, social-democratii vor boicota alegerile locale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ciolos partide alegeri doua tururi, #negocieri lege electorala doua tururi , #premier