Ciolos, lamuriri despre banii pentru biserici: Sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 13:42
5228 citiri
Ciolos, lamuriri despre banii pentru biserici: Sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii
Foto: Basilica.ro

Premierul Dacian Ciolos a oferit, joi, lamuriri cu privire la finantarea Bisericii in bugetul pe anul 2016. Prim-ministrul a aratat ca, desi nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult, Guvernul ar putea asigura fonduri pentru bisericile aflate in constructie.

Dacian Ciolos a subliniat ca finantarea Bisericii "este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii".

"Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii", a notat pe Facebook Dacian Ciolos.

Clarificarile premierului vin dupa ce, in ultimele zile, s-a creat o controversa pe marginea finantatii Bisericii Ordodoxe Romane (BOR) de la bugetul de stat anul viitor.

Initial, Guvernul nu a mai alocat, in proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lacasurile de cult, nici pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Dupa aflarea vestii, patriarhul Daniel a mers la o intalnire cu premierul Dacian Ciolos, pentru a incerca sa obtina bani si anul acesta pentru biserici.

Catedrala Mantuirii Neamului nu primeste bani de la buget in 2016. Banescu spune ca BOR nu se bucura

Patriarhul Daniel, discutii cu Ciolos despre bugetul pe 2016: Ce i-a promis premierul

Noul purtator de cuvant al BOR, Vasile Banescu, a aratat, marti, ca Dacian Ciolos a promis ca va gasi solutii de finantare pentru Biserica, dupa o intalnire cu patriarhul Daniel.

"A avut loc (o intalnire - n.red.) intre Preafericitul Parinte Daniel si premierul Dacian Ciolos. Stirea ca Biserica Ortodoxa Romana va primi zero lei in bugetul pe 2016 a starnit rumoare. A fost nevoie de lamuriri.

Pe parcursul discutiei, premierul nu a promis alocarea unor sume de bani, cum gresit s-a speculat, a promis identificarea unor solutii, unor posibile surse de finantare in continuarea unor proiecte importante pentru finalizarea lor, intre care si finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului. Repet, nu a fost vorba de sume", a explicate Vasile Banescu, intr-un interviu acordat marti Digi 24.

Biserica da lamuriri despre intalnirea patriarhului cu Ciolos: Va primi sau nu bani

Acesta a precizat ca, in afara de fonduri pentru finalizarea Catedralei Neamului, Patriarhia mai are nevoie de bani si pentru restaurarea unor biserici.

In ceea ce priveste ridicarea monumentalei Catedrale a Neamului, criticata fervent de unele voci din societatea civila si nu numai, Banescu a mentionat ca BOR a primit anul trecut 12 milioane de euro de la institutiile statului, iar costurile totale ajung la peste 80 de milioane de euro.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Dacian Ciolos biserici, #Dacian Ciolos bani biserici, #Dacian Ciolos buget 2016 BOR , #premier