Ciolos, pentru Reuters: Partidele fac aceleasi promisiuni ca acum 4 sau 8 ani. Noi vom prezenta o propunere realista, nu halucinogena

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 21:18
3513 citiri
Ciolos, pentru Reuters: Partidele fac aceleasi promisiuni ca acum 4 sau 8 ani. Noi vom prezenta o propunere realista, nu halucinogena
Foto: Arhiva Ziare.com

Politicienii romani fac promisiuni salariale nerealiste inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru a alimenta populismul si a afecta masura in care alegatorii inteleg necesitatea unei reforme, a avertizat marti premierul Dacian Ciolos.

"Multe dintre partide fac aproximativ aceleasi propuneri economice si promisiuni pe care le-au facut si in urma cu patru, opt ani si nu le-au pus in aplicare", a spus seful Guvernului, intr-un interviu acordat Reuters. "Este clar ca sunt propuneri nerealiste, care vizeaza sa atraga atentia si voturile oamenilor", a adaugat el.

"In viitor, partidele trebuie sa faca mai multe pentru a consolida increderea (alegatorilor - n.red.) care vor ca societatea romaneasca si institutiile sa se reformeze", a subliniat premierul.

Pana si romanii din zonele sarace, care sunt mai sensibili la promisiunile sociale si legate de salarii, vor o administratie mai buna. Ciolos a insistat ca legea salariilor pregatita de Guvernul sau este singura varianta care nu va pune presiune asupra deficitului bugetar.

"Am spus ca vom prezenta o propunere realista, nu halucinogena, pentru ca romanilor le-au fost oferite astfel de halucinogene in campaniile precedente", a explicat seful Guvernului.

Ciolos vine cu lamuriri despre salarii: Vor creste intai cele mai mici. Salariul premierului scade

El a pledat si ca urmatorul cabinet sa se concentreze pe reformarea unei administratii publice intens politizate si ineficiente, sa implementeze strategii pentru a impiedica medicii sa emigreze si pentru a-i incuraja pe acestia din urma, dar si pe profesori, sa se angajeze in regiuni sarace.

Ciolos a mai anuntat si ca Guvernul sau a pus la punct documentatia necesara pentru a lista la Bursa, inca din prima jumatate a anului 2017, a unor pachete minoritare de actiuni ale unor companii energetice si de transport, printre care Hidroelectrica si aeroporturile din Bucuresti.

De asemenea, prim-ministrul a estimat ca este putin probabil ca deficitul bugetar din 2016 sa ajunga la 2,9% din PIB, cat a fost estimat, dar a admis ca va depasi 2% din PIB, in functie de platile pentru proiecte facute la sfarsitul anului.

Reuters scrie ca, in anul cat a fost premier, Ciolos si Guvernul sau au imbunatatit transparenta cheltuielilor publice, au inceput sa implementeze o strategie ce ar urma sa scoata cel putin 580.000 de oameni din saracie pe parcursul a patru ani si au luat masuri pentru a spori mobilitatea fortei de munca, inclusiv prin acordarea de bonusuri finantate de UE pentru cei dispusi sa se mute pentru un loc de munca.

Agentia internationala de presa atrage atentia ca Romania, al doilea cel mai sarac stat din UE, trebuie sa investeasca in infrastructura - cea mai putin dezvoltata din blocul comunitar -, in timp ce alegatorii vor cresterea salariilor.

Reuters aminteste ca PSD, care conduce in sondaje, dar intr-o anumita masura si PNL, au promis reduceri de taxe si cresteri de salarii.

PSD este creditat cu circa 40% din intentiile de vot, dar fara o majoritate clara ar putea pierde sansa de a forma un Guvern, daca va fi formata o coalitie mai puternica, estimeaza agentia, care precizeaza, insa, ca rata de participare la alegeri a scazut in ultima perioada sub 50%, pentru ca multi romani intorc spatele unei clase politice pe care o percep drept corupta.

Inainte de a demisiona, Guvernul PSD a pus capat la ani de masuri de austeritate, reducand taxele si crescand salariile in sectorul public, aminteste Reuters.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ciolos promisiuni campanie , #premier