Ciolos: Romanii din diaspora trimit acasa 1,5 miliarde de euro pe an - de ce nu vor sa se intoarca

Marti, 23 Februarie 2016, ora 13:21
6540 citiri
Ciolos: Romanii din diaspora trimit acasa 1,5 miliarde de euro pe an - de ce nu vor sa se intoarca
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Romanii din afara tarii trimit acasa in jur de 1,5 miliarde de euro pe an, insa potentialul economic si investitional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro, a declarat marti premierul Dacian Ciolos, insistand asupra faptului ca cei de peste granite asteapta o reforma a statului.

"Diaspora romaneasca reprezinta un capital pe mai multe planuri, daca e sa ne uitam la partea economica, remitentele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potentialul economic si investitional al diasporei romanesti putem sa-l cifram chiar la zeci de miliarde de euro", a spus Ciolos, la o dezbatere despre diaspora organizata de Administratia Prezidentiala.

Premierul a declarat ca Guvernul are in vedere incurajarea revenirii in tara a romanilor care isi doresc acest lucru sau stimularea legaturilor culturale, de afaceri si stiintifice pentru cei care prefera sa ramana in afara.

Dacian Ciolos a mentionat ca romanii care sunt plecati din tara ezita sa se intoarca nu numai din cauza nivelului salarizarii, ci mai ales din cauza calitatii serviciilor sociale din Romania, cum ar fi educatie, sanatate, avand in vedere ca multi dintre cei plecati au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca sa poata sa se descurce si acasa.

"S-au obisnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afara la nivel de educatie, de sanatate, de calitatea administratiei publice si isi doresc, daca se intorc si decid sa-si investeasca capitalul pe care il au, inclusiv cel uman, personal, sa fie siguri ca pot sa-si asigure un viitor decent si pentru copii", a subliniat Dacian Ciolos.

Premierul a insistat asupra faptului ca romanii din afara si cei din tara asteapta o reforma a statului. Acesta a spus ca intentioneaza sa dezvolte retele profesionale si pentru a impulsiona abordarea de tip networking, adica dezvoltarea platformelor existente si infiintarea unora noi, mai ales pentru facilitarea accesarii fondurilor europene.

"In cercetare vom continua si in anii care vin cu programe care sa vizeze in mod specific parteneriate dintre unitati de cercetare din Romania si unitati de cercetare din strainatate care sa aiba ca vector structural mai ales romanii care lucreaza in cercetare in afara si care pot sa faciliteze mult aceasta reconectare a cercetarii romanesti la cercetarea internationala", a declarat premierul.

Iohannis: Prea putini romani plecati au planuri de intoarcere in tara, le propun un parteneriat (Video)

De asemenea, Guvernul are in vedere crearea unei agentii pentru investitii si pentru promovare comerciala in cadrul Ministerului Economiei, unul din obiectivele agentiei fiind si cel de a stimula implicarea romanilor din afara granitelor in parteneriate economice.

"Un domeniu specific unde cred ca Romania ar avea foarte mult de castigat din stimularea reintoarcerii diasporei este dezvoltarea satului romanesc si ma gandesc aici mai mult la migratia din ultimii zece ani a unor locuitori din mediul rural in unele state membre din UE unde au lucrat in agricultura", a mai spus Ciolos.

In sfarsit, premierul a anuntat ca Executivul vrea sa dezvolte sistemul de burse, atat pentru copiii romani care locuiesc in afara si care vor sa studieze in limba romana, cat si cele pentru cei interesati de cercetare.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Ciolos romani diaspora, #Ciolos romani strainatate, #Ciolos romani strainatate bani , #premier