Ciolos si fondurile europene: pe malul Dambovitei nu e ca pe holurile Comisiei Europene

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 13:52
4936 citiri
Ciolos si fondurile europene: pe malul Dambovitei nu e ca pe holurile Comisiei Europene

Abia instalat in fotoliul de la Guvern, prim-ministrul Dacian Ciolos isi propune sa se lupte cu himera fondurilor europene si sa duca performantele sumbre ale predecesorilor in zona esecului oarecum digerabil, 70% absorbtie.

Domnule Ciolos, fara reforme structurale in domeniul accesarii fondurilor numite tot structurale, sistemul uns al coruptiei, nepriceperii si birocratiei nu se poate restructura.

Acest lucru se poate face, dar necesita 3 resurse pe care actualul guvern nu le are la dispozitie: timp, vointa politica si un plan de actiune bazat pe o realitate foarte bine cunoscuta a modului cum se deruleaza mecanismul de atragere a finantarilor nerambursabile aici, in Romania.

Intr-un an de zile nu este timp pentru a lupta cu un sistem care s-a complacut in ignoranta mai mult de 10 ani.

Cum s-a ajuns aici? Pe scurt, cu vreo 15 ani in urma, s-a format acel Minister al Integrarii Europene, care avea menirea sa duca la bun sfarsit procesul de aderare la UE, iar apoi sa contribuie la integrarea tarii in UE.

Aici incepe lantul slabiciunilor... Pe criterii de stricta speculatie, recomandare de la un "prieten" si totala obedienta, a fost adunata o gloata de oportunisti cu chip de functionari publici, de prin toate ministerele.

Chiar Leonard Orban, pe atunci la fel de tehnocrat ca si acum, a girat aceasta actiune, iar totul a mers ca pe roate in heirupismul momentului si febra evenimentelor din perioada de pre-aderare.

In 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, Ministerul Integrarii Europene si-a dat obstescul sfarsit pe altarul unei victorii mai mult regizate decat cucerite, iar "functionarasii-oportunasii" s-au risipit pe la toate ministerele.

Asa s-au cladit toate Autoritatile de Management, adica acea coloana vertebrala a deziluziei absorbtiei fondurilor europene in Romania.

La conducerea acestor masinarii de batut pasul pe loc au fost pusi oamenii de moment ai Puterii si, cum tumultoasa viata politica a fost in continua schimbare, cel putin la fel de des s-a schimbat si conducerea unui aparat care se voia si era de dorit sa fie eminamente tehnic.

Intre timp au venit banii, iar abia prin 2010 a inceput sa se urneasca acest colos, dar inertia amortelii profesionale din care s-a plamadit a facut sa avem in 2012 o rata de absorbtie de... 3%.

Ulterior, s-a infiintat Ministerul Afacerilor Europene, adica acelasi mecanism greoi dar veros, neperfomant dar oportunist, slab pregatit dar lacom.

Ironia sortii a facut sa fie numit un tehnocrat in fruntea acestei piramide de nisip, Leonard Orban, ce sa vezi, tocmai dupa ce dusese la indeplinire mandatul de comisar european la Bruxelles si se lasase la vatra, in functia de consilier la Cotroceni.

Pare un scenariu pe care il retraim, dar nici tehnocratia lui Orban, nici desele blocari ale sistemului si suspendari ale programelor, nici corectiile si presiunea aplicata de Comisia Europeana nu au adus schimbari structurale in sistem.

Situatia a luat o turnura tragi-comica odata cu vopsirea aceluiasi gard in Ministerul Fondurilor Europene, iar neantul a devenit strategie de guveranre in domeniul accesarii fondurilor structurale, sub bagheta iluzionistului Orlando Teodorovici.

Acesta a avansat cifre de absorbtie halucinante in conditiile in care blocarea sistemului s-a perpetuat, coruptia s-a accentuat si influenta politica a crescut.

Avand in vedere ca in acesti ani am talonat public toata aceasta metamorfoza a neputintei birocratice din mecanismul de absorbtie, imi permit, domnule prim-ministru, sa va sugerez sa nu va propuneti sa restructurati sistemul intr-un an de zile, pentru ca nu veti reusi.

Setati-va niste obiective realiste, care sa aiba in vedere macar demararea unor actiuni de revitalizare si crearea premiselor pentru infiintarea unui mecanism nou, bazat pe pricepere, onestitate, profesionalism.

Incepeti cu lichidarea sistemului de angajari trucate girat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Acum 3 saptamani, cand barca lui Ponta a intrat la apa, pe sest (adica procedura scurta) s-au scos la concurs de catre ANFP toate posturile de directori generali si adjuncti de la conducerea mai multor Programe Operationale.

Intentia era ca schimbarea politica intervenita sa nu poata afecta scaunele acelorasi conducatori ce urmau sa-si obtina legitimitatea in timpul noii guvernari, printr-un simulacru de concurs.

Numai ca evenimentele s-au precipitat, iar in loc sa fie lasat liber, concursul a fost suspendat prin grija clicii din conducerea Ministerului Fondurilor Europene.

Urmeaza o perioada de liniste, pana acestia se regrupeaza, iar concursul se va relua, dar pentru favorizarea acelorasi oameni.

O alta directie de actiune este dinamitarea grupurilor de interese ce graviteaza pe langa minister, si ma refer aici la firmele de consultanta sau organizatiile unor oameni cu influenta politica, la randul lor fosti politicieni.

Aceste firme si organizatii sunt cele care au fost puse sa elaboreze textul Programelor Operationale, tot ele acorda asistenta tehnica structurilor din minister, participa la licitatiile de evaluare a proiectelor si dau si consultanta pentru beneficiari.

Asadar, taiati acest nod gordian si sistemul se va desface de la sine.

O a treia directie rapida de actiune este fluidizarea si transparentizarea procedurilor prin digitalizarea reala a sistemului de aplicare si prin securizarea procesului de evaluare.

Rupeti influenta baronimii asupra functionarimii si veti crea de la sine o premisa pentru profesionalizarea sistemului. Pe o baza solida, noul sistem se va structura in mod natural si nu impus.

Prin presiunea celor care s-au saturat, ati fost instalat in scaunul de comanda al unei echipe care trebuie sa produca schimbarea de fond a modului de a gandi si a actiona la nivel guvernamental.

In interactiunea mea cu Bruxelles-ul, am avut diverse ocazii sa va intalnesc, iar tot ce va pot spune este ca aici, pe malurile Dambovitei, situatia este total diferita de cea de pe holurile de la Comisia, Consiliul sau Parlamentul European.

Preluati mansa unei schimbari fundamentale si nu va complaceti in continuarea unor mecanisme vicioase, dar cu oamenii acelorasi structuri!

Cei multi si nemultumiti oricand va pot aduce in situatia de a realiza ca scaunul pe care stati are si un mecanism de catapultare...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Ciolos fonduri europene, #minister fonduri europene , #premier