Dacian Ciolos: Bugetul a fost aprobat. Nu vrem sa finantam un shopping list

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 19:10
8321 citiri
Dacian Ciolos: Bugetul a fost aprobat. Nu vrem sa finantam un shopping list
Foto: Guvernul Romaniei

Prim-ministrul Dacian Ciolos a sustinut o conferinta de presa de la Palatul Victoria, miercuri seara, in cadrul careia a vorbit despre aprobarea bugetului pentru anul 2016.

Premierul a subliniat ca lacasurile de cult nu au alocare bugetara pentru anul viitor si ca "importanta este implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale".

Conferinta de presa a fost continuata de ministrii Finantelor, Sanatatii si Educatiei. Astfel, ministrul Finantelor, Anca Dragu Paliu, a oferit detalii despre buget si a explicat ca PIB-ul tarii va creste cu 4,1 la suta in anul 2016.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a precizat ca Guvernul isi propune lansarea programului national pentru arsi, in 2016, si a explicat ca sectia moderna de la Spitalul Floreasca nu a putut fi folosita dupa incendiul din clubul Colectiv din cauza lipsei de personal, cauzata la randul sau de salariile mici, insa a recunoscut ca nu stie daca cresterea veniturilor personalului medical va fi de ajuns pentru a rezolva aceasta problema.

Nu in ultimul rand, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a vorbit despre laserul de la Magurele si despre conceptul de Laser Valley ce se va dezvolta acolo.

Declaratiile lui Ciolos, Curaj, Cadariu si Dragu au avut loc in ziua in care proiectul de buget pentru anul 2016 a fost adoptat in sedinta de Guvern, inainte de consultarea cu cetatenii pe acest subiect.

Bugetul pe 2016, adoptat de Guvern

Buget 2016: Guvernul Ciolos consulta strada - Ce trebuie sa faci ca sa intri in dialog cu ministrii

De asemenea, tot miercuri, Dacian Ciolos s-a intalnit cu omologul sau britanic, David Cameron.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile premierului si ale ministrilor:

Dacian Ciolos:

- Am insistat (in discutiile cu David Cameron - n.red.) pe nevoia de a dezvolta mai mult relatiile de cooperare economica, Romania are potential de investitii si poate fi valorificat mai mult.

- Sa dam elemente mai precise si investitorilor britanici despre ce se poate face in Romania.

- Am discutat si despre propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a ramane in interiorul Uniunii Europene.

- Am insistat pe nevoia de a gasi solutii care sa nu contravina drepturilor inscrise in legislatia europeana.

- Am trecut in revista pe scurt punctele care urmau sa fie discutate la Consiliul European de saptamana viitoare.

- In partea a doua as vrea sa va spun cateva cuvinte despre bugetul pe anul 2016.

- Vreau sa reamintesc faptul ca aceasta constructie bugetara s-a derulat sub un set de restrangeri.

- Sa venim cu propuneri care sa ne permita sa mentinem aceste limite. Bugetul a fost construit tinand cont de un prag maxim de deficit de 3 la suta de la nivelul UE.

- In ce priveste MTO, aici Guvernul este hotarat ca in anul 2016 sa realinieze deficitul structural la aceste tinte.

- Aceeasi abordare o au si alte state membre UE, care au ca obiectiv respectarea pe termen mediu a acestui principiu.

- Implementarea bugetului pe care il sustinem se bazeaza pe cateva principii. Nu vrem sa finantam shoping list cu propuneri care vin dintr-o parte sau alta.

- Al doilea obiectiv este transparentizarea.

- Eficienta in utilizarea resurselor este o alta prioritate.

- Pentru Educatie avem cateva obiective prioritare, ele vizeaza in primul rand alocari bugetare pentru unviersitati - pentru studenti sau investitii sau modernizari.

- Un al doilea obiectiv prioritar este Sanatatea. Am anuntat deja un program national pentru arsi - investitii in patru centre pentru arsi.

- Vrem sa continuam proiectele a trei spitale regionale.

- Pe partea de Transporturi, alocarea bugetara vizeaza cateva proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri - autostrada Lugoj - Deva, autostrada Campia Turzii - Targu Mures, autostrada Sebes - Sibiu si Auostrada Transilvania.

- Pe partea de metrou, in Bucuresti avem prioritare Magistrala M5 si Magistrala M4.

- Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente.

- Pe partea autostrazii Sibiu - Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat.

- Am convenit un mecanism care sa permita alocari bugetare suplimentare, in functie de modul cum proiectele functioneaza.

- Vrem sa concentram pe un numar limitat de proiecte. Vrem sa evitam interpretari despre repartizari pe criterii politice.

- Acel buget este si o premisa de baza a constructiei bugetare care are in vedere o colaborare mai stransa cu sectorul privat. Prin aplicarea Codului Fiscal, Guvernul a lasat sectorului privat gestiunea a 10,2 miliarde de lei. Vrem sa atragem cat mai mult din acesti bani in investitii care sa duca la crestere economica.

Intrebari:

Cum a ramas problema lacaselor de cult?

- Nu au alocare bugetara in bugetul de stat. Avem alocare pentru culte si cheltuieli cu salariile. Pe de alta parte, faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile nu sunt importante. Importanta este implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale.

- Cred ca putem mobiliza si o implicare a cultelor in proiecte cu caracter social. Proiectele vor fi deschise si pentru culte care sa vina cu idei.

- A fost un subiect controversat si am trait sentimentul in aceste zile al unei tensiuni foarte mari in societate, care nu face bine.

- Pentru Educatie avem cateva obiective prioritare, ele vizeaza in primul rand alocari bugetare pentru unviersitati - pentru studenti sau investitii sau modernizari.

Sunteti la zi cu informatiile privind copiii de la centrul de copii din Craiova. Intentioneaza Ministerul Muncii sa verifice aceasta problema?

- Astfel de cazuri ne preocupa si Ministerul Muncii trebuie sa vada ce fel de masuri pot fi luate pentru ca aceste situatii sa fie evitate pe viitor.

Pentru orice amendament adopat, trebuie sa taiati din alta parte?

- Evident, nu putem creste riscul de a depasi deficitul. Alocarile pe care le-am facut am tintit anumite prioritati. Pe investitii as fi pus mult mai mult, dar acestea au fost posibilitatile.

Anca Dragu:

- Pentru 2016 avem in vedere o crestere a PIB de 4,1 la suta si o inflatie la sfarsitul anului de 1,8 la suta. Asteptam o crestere a numarului de salariati de la 4,78 de milioane, de la 4,62 de milioane. Ne asteptam la o scadere a numarului de someri.

- In ce priveste impozitul pe profit, avem eliminarea limitelor fiscale pentru cheltuielile efectuate pe numele unui angajat.

- In domeniul Educatie avem un plus de 2,4 miliarde de lei. La Aparare avem o crestere de 0,3 la suta, astfel ca alocarile ajung la 1,7 la suta din PIB.

- Pe zona de investitii avem alocari suplimentare fata de o executie estimata pentru 2015 de 33 de miliarde de lei.

Intrebari

Considerati oportuna numirea dlui Biris in cadrul Ministerului de Finante?

- Consideram ca este un profesionist, vine din zona sectorului privat, cred ca ar putea aduce multe informatii necesare, mai ales in acest proces de elaborare si finalizare a normelor la Codul Fiscal.

Apare suma de 5.000 de lei in proiectul de buget pentru achizitia de hrana pentru animale pentru Palatul Cotroceni?

- Explicatia este foarte simpla: in foarte multe institutii exista caini de paza, exista cai.

Puteti sa ne explicati declaratiile referitoare la veniturile salariatilor din tarile BRICS?

- Este vorba despre salariul minim pe economie, despre care am spus ca vom face un studiu de impact pe primul semestru al anului 2016, in care vom estima toate influentele cresterii salariului minim pe economie si sa ne asiguram ca aceste influente vor fi in preponderent pozitive.

Patriciu Cadariu

- Bugetul alocat ministerului este cu 16 la suta mai mare decat in anul precedent.

- Din tragedia de la clubul Colectiv am invatat unele lectii. S-au creat curente de opinie, unele deosebit de favorabile, care au recunoscut eforturile concetatenilor nostri, care s-au implicat mult in a ajuta.

- S-a intamplat ca s-a ajuns punerea in discutie a contractului pe care il avem, despre care am stabilit ca nu se va schimba.

- Ne propunem sa lansam programul national pentru arsi, in acest an, care va avea o pondere de 10 la suta din totalul alocarilor pentru programele de sanatate.

- Trebuie sa insistam pe programele de screening, incluzand si cancerul de col uterin. In toate tarile care au facut aceste programe si le-au facut bine, lucrurile acestea s-au intamplat in decenii.

- Observam o crestere mare a nasterilor premature.

Intrebari

Sectia moderna de la Spitalul Floreasca nu a fost folosita dupa tragedia din Colectiv. Ce s-a intamplat acolo?

- Micile probleme tehnice au fost rezolvate. Problema a fost a personalului. A ingriji un pacient ars este o situatie cu totul exceptionala si acest lucru s-a intamplat pe celelalte sectii ale spitalului.

- Speram sa crestem salariile, in mod evident. Acest lucru nu se va intampla peste noapte si nu in acest an.

Este de ajuns?

- Ca sa fiu sincer, nu va pot raspunde la aceasta intrebare.

Adrian Curaj

- Pentru invatamantul preuniversitar: curricula inovativa.

- Este o crestere de 22 la suta a finantarii de baza pentru universitati. Este deschis accesul la fondurile universitatilor.

- Ne pregatim ca, din 2017, sa putem opera infrastructura de la Magurele, sunt instalate laserele.

- Am decis sa Ministerul Cercetarii va fi un minister pilot, cum imi place mie sa spun un "e-minister".

- Conceptul de Laser Valley va pune Romania pe harta lumii pentru ca putem. Este superba stiinta si noi vom finaliza proiectul Magurele.

- Sa ne gandim la business, sa spunem ca Romania poate. Primele 500 de milioane de euro sunt acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#conferinta de presa Dacian Ciolos, #conferinta de presa Cadariu, #conferinta de presa Curaj, #conferinta de presa Dragu, #Ciolos buget 2016 , #premier