Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ciolos spune ferm ca, daca ramane premier, nu primeste penali in Guvern

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 14:55
15972 citiri
Ciolos spune ferm ca, daca ramane premier, nu primeste penali in Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa alegerile din 11 decembrie, in Parlament si in Guvern ar putea ajunge inclusiv persoane cercetate sau condamnate penal, destul de numeroase pe listele partidelor, iar premierul Dacian Ciolos a dezvaluit marti cum va lucra cu ele, in cazul in care va ramane sef al Executivului.

Dacian Ciolos a vorbit despre abordarea sa cu privire la penali in cadrul dezbaterii "Proiectul de tara, intre politica si tehnocratie", organizata de Grupul pentru Dialog Social.

La inceputul dezbaterii, Gabriel Liiceanu a prezentat o situatie ingrijoratoare: la alegerile parlamentare de anul acesta candideaza numeroase persoane anchetate sau chiar condamnate penal, in special in sudul si nord-estul tarii.

Initiativa Romania: Aproape jumatate din candidatii la parlamentare sunt penali, traseisti sau certati cu justitia

Cea mai mare densitate de candidati penali se regaseste la ALDE, care are pe liste 12 persoane cu probleme in justitie, la un numar destul de redus de locuri in Parlament. La PSD sunt 13 astfel de candidati, insa impartiti pe un numar mai mare de locuri.

PSD a facut publice listele pentru alegeri: Candidati penali si nume controversate

Avand in vedere acest lucru, Ciolos a fost intrebat cum va lucra cu oamenii penali din Parlament si Guvern, daca va ramane premier dupa scrutinul de duminica.

Ciolos isi asuma guvernarea cu PNL si USR si transmite un mesaj celor care nu vor ca Romania sa se intoarca la ce a fost

Nu primeste penali in Guvern

Referitor la posibilitatea ca astfel de persoane sa ajunga in Executiv, sustinute de partide, Ciolos a spus ca "in mod clar, intr-un Guvern pe care l-as conduce sau din care as face parte, nu as putea sa accept sa lucrez cu persoane asupra carora planeaza suspiciuni rezonabile".

"Cu toate persoanele care au depins de numirea facuta de mine, atunci cand am avut la cunostinta suspiciuni rezonabile, ori nu am acceptat numirea, ori - cand am aflat acel lucru - am revenit asupra deciziei.

Am facut numiri pe posturi de secretar de stat (...), mi s-a reprosat ca am revenit la 2-3 zile, dar n-am avut informatia cand am semnat. Totusi, am preferat sa-mi asum acest risc de imagine", a declara prim-ministrul.

Ciolos spune ca marile lui lovituri de imagine sunt doar lucruri de bun-simt, care nu au fost planuite: Asta e firea mea, asa voi face si pe viitor

Ciolos a adaugat ca un viitor Guvern pe care l-ar conduce "nu se poate constitui prin impunerea unor oameni, cred ca prim-ministrul trebuie sa aiba ultimul cuvant asupra persoanelor respective".

"Si nu numai pentru a ma asigura de integritatea lor, dar si pentru ca Guvernul, in acceptiunea mea, trebuie sa fie o echipa, altfel este foarte greu sa aduci schimbari", a precizat seful Executivului.

"Parlamentul nu-l aleg eu, ci cetatenii", a spus Dacian Ciolos, care a subliniat ca, probabil, unii alegatori nu au "informatiile de care au nevoie ca sa poata lua decizii".

Bunul simt in politica

Premierul a explicat ca in alte tari europene sunt mai putini candidati penali, pentru ca acolo "exista o dimensiune a bunului simt in politica".

"Acesta face ca in astfel de situatii, chiar daca nu erau condamnati penal definitiv, dar erau acuzati de anumite lucruri care risca sa le puna in pericol credibilitatea, politicienii respectivi decideau ei insisi sa se retraga sau le era impus de partid.

Noi mai avem nevoie de timp si energie pentru a putea impune aceste standarde intr-o socientate care - cel putin o parte - se confrunta cu probleme care sunt mai aproape de instinctul de supravietuire decat de acest gen de lucruri", a aratat Ciolos.

Premierul a punctat ca nu este realist sa ne asteptam la o schimbare de la un mandat parlamentar la altul, ci "lucrurile se vor schimba cand si societatea se va schimba".

"Legat de ce avem in Parlament, provocarea cea mai mare pentru noi este sa reducem riscul unei falii dintre doua categorii de romani, una care accepta sa voteze si astfel de oameni si acea parte care isi doreste schimbare, reforme si criterii de integritate si bun simt care nu pot fi legiferate", a aratat Dacian Ciolos.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ciolos candidati penali, #Ciolos penali Parlament, #Ciolos penali Guvern , #premier