#Colectiv, poti sa uiti! Premierul s-a spalat pe maini

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Februarie 2016, ora 10:29
5698 citiri
#Colectiv, poti sa uiti! Premierul s-a spalat pe maini

Elegant, politicos, dupa consultari cu toate partidele, dl Ciolos s-a spalat pe maini in chestiunea spinoasa a revenirii la doua tururi de scrutin, invocand "majoritatea volatila" politica.

Premierul nu doreste ca Guvernul sa forteze schimbarea unei legi izvorate din intelegerea politica a partidelor politice, dar este dispus ca in caz de constituire a majoritatii sa ofere tot sprijinul prin... avizul pozitiv pe proiectul legislativ.

"Nu pot decat sa constat ca, cu toata vointa Guvernului de a ajuta, decizia ramane la Parlament si e important ca partidele sa isi asume responsabilitatea si sa foloseasca instrumentele pe care le au la dispozitie in Parlament. Exista doua proiecte de legi, daca se constituie o majoritate care sa le sustina, acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi sa poata fi adoptate (...) ", spune Dacian Ciolos.

Pe undeva il inteleg. Pana la urma povestea aceasta era un cartof clocotit. De ce sa-l scoata din foc antagonizandu-si PSD?

Partidele ar fi de acord cu reluarea discutiei despre doua tururi, constata premierul, dar abia pentru alegerile din 2020. Cele de anul acesta trebuie sa fie predictibile.

Sigur ca vor fi. Vor fi predictibile pana la detaliu, ma tem, adica primarii realesi, daca nu sunt in puscarie, harta in doua culori, victorie la pas a PSD si la locale, si la parlamentare.

Nu PNL va fi marele perdant, el va avea primari destui. Jucatorii noi, in schimb, nu vad sa aiba vreo sansa. Deci ioc reforma, ioc primenire a clasei politice, asa cum cereau protestele #Colectiv.

Argumentatia cuminte a dlui Ciolos rateaza, in opinia mea, esentialul si contine contraargumentele care cred ca ar fi trebuit sa-l impinga la o decizie curajoasa si radicala.

Spune dl Ciolos ca Guvernul nu poate forta schimbarea rezultatului unei largi intelegeri politice. Ah, da, minunatul consens al presedintelui Iohannis, acela care inlacrimase tara de duiosie! Va amintiti? Ce liniste e, ce frumos, ce armonie sub bagheta maestrului!

Dar tot o lege votata de o majoritate politica a fost si aceea care dadea pensii speciale militarilor si politistilor, dar pe care Guvernul nu a ezitat sa o modifice prin OUG, din fericire.

Legea care prevede reducerea de pedeapsa pe baza lucrarilor scrise in puscarie, pe care MJ se pregateste sa o modifice prin OUG, a fost votata in Parlament. La ele de ce poate Guvernul sa umble?

Apoi, spune dl Ciolos, oricum OUG ar ajunge in Parlament unde ar putea fi rapid trantita, daca nu exista majoritate. Exact! Deci nu ar fi nicio fortare, niciun deficit de democratie, tot Parlamentul ar avea ultimul cuvant, dar pus in fata unei decizii radicale, intr-adevar fortat sa infrunte explicit electoratul.

OUG il obliga la reactie rapida si clara, in vreme ce proiectul de lege poate fi lalait pana dincolo de locale.

Spune dl Ciolos ca nu vrea sa forteze Parlamentul? Cu tot respectul, ii amintesc ca acest guvern a fost instalat dupa ce proteste masive au fortat fostul guvern sa demisioneze, au fortat clasa politica sa puna macar cateva zile ochii in pamant, iar misiunea pe care aceste proteste au dat-o Executivului independent cred ca a fost exact, dar exact sa forteze clasa politica in sensul unor reforme esentiale si impotriva intelegerilor politice blatuite.

Dacian Ciolos nu a ajuns in Palatul Victoria pentru ca protestul #Colectiv dorea ca tara sa mearga in continuare dupa cum doreste acest minunat Parlament. A ajuns acolo ca o solutie exceptionala, fortata, ca sa ia masuri exceptionale, fortate.

Premierul Ciolos avea ocazia sa corecteze o mizerie antidemocratica a clasei politice de care depinde in imensa masura viitorul acestei tari. As zice ca avea ocazia sa incerce curajos sa corecteze un deficit major de democratie, un abuz comis de Parlament impotriva democratiei, deci implicit a oamenilor care au iesit in strada in numele ei. Ce avea de pierdut, de fapt?

Politic, nepolitic, partide, nepartide, eu cred ca nordul ar fi trebuit sa fie interesul public. Si care altul sa fie el decat intarirea democratiei, remedierea in ultima clipa a unei legi gresite de care depind urmatorii 4 ani din viitorul tarii? Aici vorbim de bine si rau, nu de interese partinice.

Domnul Ciolos a ratat aceasta sansa. A procedat cuminte, corect politic, si-a salvat linistea mandatului, dar ma tem ca a ratat esenta lui, adica reforma profunda.

Si stiti care mi se pare ironia imensa si amara a sortii? Ultima sansa, extrem de fragila, spre zero in opinia mea, ar fi ca aceasta corectie sa fie facuta totusi in Parlament. Si de cine va depinde in mare masura o majoritate pentru schimbare?

Corectia in favoarea democratiei a ajuns la mana generalului Oprea si a partidului sau care lasa sa se inteleaga ca ar putea sa se dea cu poporul. Generalul impotriva caruia s-a iesit in strada, care este acuzat de un abuz faronic, care ar putea fi vinovat indirect de moartea unui om, ar putea ajunge sa salveze democratia pentru ca premierul Ciolos n-a vrut sa o faca.

"Nu accept ca Guvernul sa fie folosit ca instrument pentru a-si atinge obiectivele specifice de partid", spune premierul. Ma tem ca exact asta i s-a intamplat de fapt: clasa politica isi atinge prin interemdiul acestui guvern, linistita, toate obiectivele specifice. Strada #Colectiv le poate uita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos doua tururi locale , #premier