Bilantul lui Ciolos: Ce a facut guvernul tehnocrat intr-un an la conducerea Romaniei

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 12:36
43127 citiri
Bilantul lui Ciolos: Ce a facut guvernul tehnocrat intr-un an la conducerea Romaniei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Guvernul Ciolos a prezentat, joi, raportul dupa un an de guvernare, punctand cele mai importante masuri luate in diverse domenii de la preluarea mandatului si cele mai bune rezultate obtinute.

"Obiectivul principal al acestui guvern a fost asigurarea stabilitatii politice si economice a tarii", a subliniat premierul Dacian Ciolos, adaugand ca este la conducerea unui "guvern care nu minte, un guvern care nu este corupt, un guvern care nu adopta politici publice din ratiuni populiste, un guvern care lucreaza numai in interesul public".

Totodata, premierul a recunoscut ca s-au facut si anumite greseli, pe care si le-a asumat si le-a corectat, in timp ce pentru alte proiecte ar fi fost nevoie "de mai mult sprijin politic sau, pur si simplu, de mai mult timp".

Raportul este structurat pe cateva teme prioritare:

  • O guvernare responsabila
  • Masuri active de angajare si creare de locuri de munca
  • O societate prospera este educata si sanatoasa
  • Masuri concrete dupa tragedia de la Colectiv
  • Dezvoltarea economica si cresterea increderii investitorilor in Romania
  • Mai simplu si mai multe fonduri pentru agricultori
  • Sprijin european pentru economia nationala
  • Protejarea padurilor, a mediului si incurajarea economiei verzi
  • Romania - partener pro-activ in UE si NATO

O guvernare responsabila

La acest capitol, in raport se arata, printre altele, ca a fost operationalizata Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, institutie care identifica, administreaza si valorifica bunurile confiscate in cadrul proceselor penale, in conditiile in care valoarea masurilor asiguratorii a crescut cu peste 500 milioane euro anual.

Pe de alta parte, pentru depolitizarea companiilor de stat, s-a decis ca selectia conducerii sa se faca pe criterii profesionale si de integritate, iar reprezentantii statului in Adunarile Generale ale Actionarilor sa nu mai fie remunerati.

Pentru ca romanii sa afle ce fac guvernantii cu resursele publice, a fost lansata cea mai mare platforma de transparenta bugetara din Europa (www.transparenta-bugetara.gov.ro), cu ajutorul careia cetatenii au acces la veniturile si cheltuielile a 13.700 de institutii - Parlament, Guvern, societati de stat, gradinite, scoli, spitale.

De asemenea, pe platforma WWW.DATA.GOV.RO cetatenii pot vedea informatii precum executia bugetara sau contractele de achizitii publice incheiate de companiile de stat.

Printre alte masuri de transparentizare a actului de guvernare se numara si Registrul Unic al Transparentei Intereselor (www.ruti.gov.ro).

In vederea reducerii birocratiei a fost simplificata platirea taxelor si impozitelor catre ANAF prin card bancar si au fost eliminate deplasarile la ghiseu (5,5 milioane de adeverinte de venit pentru persoane fizice si 600.000 de certificate de atestare fiscala anual), facilitandu-se, totodata, accesul rapid la serviciile publice.

"Prin programul GovITHub am eliberat statul din captura celor catorva firme IT abonate la contractele publice si am creat un mediu de cooperare deschis, transparent si de incredere intre stat si antreprenorii si specialistii din domeniu.

Prin crearea Coordonatorului pentru Tehnologia Informatiei am pus ordine in felul in care statul cheltuie bani publici pentru proiecte IT si am inceput sa descalcim comunicarea digitala intre institutii, astfel ca tehnologia sa lucreze in beneficiul cetatenilor iar statul sa nu mai risipeasca resurse si bani", se mai arata in raport.

Venitul mai mari in Sanatate si Educatie, pensii majorate

In aceste doua domenii au fost alocate resurse pentru eliminarea inechitatilor salariale:

  • in sanatate - crestere medie 15% - aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari;
  • in educatie - crestere medie 10% - 280.000 de cadre didactice au beneficiat de aceasta masura.

Remuneratia garzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu pana la 90%, iar punctul de pensie a fost majorat cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungand astfel la 871,7 lei.

Organizarea alegerilor

Guvernul a amendat legislatia electorala cu scopul inlesnirii accesului la vot al romanilor din strainatate. De exemplu, in Italia vor fi cu 22 de sectii mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2014.

Pe de alta parte, in premiera a fost implementat la alegerile locale Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (S.I.M.P.V.), care a facut ca numarul de incidente, infractiuni electorale si contraventii sa se reduca la jumatate fata de alegerile precedente.

In plus, la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi introdusa in premiera filmarea sigilarii stampilelor si a procesului de numarare a voturilor.

Angajare si locuri de munca

Conform raportului, daca in noiembrie 2015 erau inregistrati 435.000 de someri, in prezent, avem cu circa 100.000 mai putini, respectiv o rata a somajului de 4,77%, cea mai redusa dupa criza economica.

Numarul salariatilor din economie a crescut cu 3,4%, in perioada 31 octombrie 2015-30 septembrie 2016, ceea ce reprezinta aproximativ 154.000 de locuri de munca suplimentare, fiind cel mai mare ritm anual de crestere dupa criza economica.

Castigul mediu brut in aceeasi perioada s-a majorat cu 12,9%.

Guvernul Ciolos subliniaza faptul ca incurajeaza cu masuri concrete oamenii din grupuri vulnerabile sa se incadreze in munca si ii stimuleaza pe romanii plecati peste hotare sa revina acasa si sa inceapa o activitate. Pachetul de masuri va fi aplicat in acest sens incepand cu 1 decembrie 2016 si va fi finantat din fonduri nationale si europene, se arata in raport.

Totodata, cei care vor sa iasa din saracie si sa se angajeze sunt stimulati cu diverse masuri de relocare sau instalare. De exemplu, somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a lucra, beneficiaza de o prima de instalare de 12.500 de lei.

De asemenea, Guvernul Ciolos a adoptat o serie de masuri de stimulare pentru antreprenori. De exemplu, cei care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar cate 900 lei pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat.

La randul lor, persoanele vulnerabile au beneficiat de pachetul anti-saracie, care contine masuri integrate care permit accesul copiilor si tinerilor si varstinicilor la educatie sau servicii medicale.

Astfel, a fost extins la nivel national "Caravane medicale la sate", program de peste 500 de milioane euro proveniti din fonduri SEE si norvegiene 2014-2020, iar 70.000 de prescolari au beneficiat de programul "Fiecare copil in gradinita" adresat copiilor din familii cu venituri reduse.

Peste 246 milioane de euro din fonduri europene au fost destinate unor programe de sustinere a copiilor si tinerilor pentru a merge la scoala: "Scoala pentru toti", iar peste 500 de milioane de euro finanteaza masuri referitoare la locuintele sociale.

Profesionalizarea managementului in scoli a fost un alt obiectiv al gGuvernului Ciolos. Pentru prima data dupa 2008, Ministerul Educatiei a organizat un concurs national pentru ocuparea functiilor de directori si directori adjuncti in scoli, punandu-se astfel capat politizarii.

De asemenea, au fost selectati noi cercetatori care fac parte din comisiile specializate de analiza a tezelor cu suspiciuni de plagiat si s-au dat verdicte pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice.

In ceea ce priveste abandonul scolar, Guvernul a luat o serie de masuri, printre care decontarea integrala a navetei elevilor, de care beneficiaza peste 125.000 de elevi, si a fost lansat programul pilot "Masa calda pentru elevi" in scoli, program finantat de la bugetul de stat cu 35 de milioane de lei.

De asemenea, pentru prima data in ultimii ani au fost asigurate manualele scolare pentru elevii din clasele XI- XIII (la invatamantul seral).

In Sanatate, Guvernul Ciolos a lansat site-ul "medicamentelipsa.ro" unde pacientii, medicii si farmacistii pot semnala lipsa de pe piata a medicamentelor.

A fost marita alocatia pentru hrana pacientilor in spitale, pentru prima data din 2008, cu procente care variaza intre 20% si 170% si, in premiera, bolnavii in regim de hemodializa vor primi alocatie de hrana.

Printre masurile luate dupa tragedia de la Colectiv se numara actualizarea tratamentelor pentru arsi, autorizarea si verificarea biocidelor folosite in spitale, dar si introducerea unor proceduri de interventie mai eficienta in situatii de urgenta.

Dezvoltarea economica si cresterea increderii investitorilor in Romania

Pe plan economic, datele statistice arata ca Romania se bucura in acest an de cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana (5,2% in semestrul 1, 4,9% pe primele noua luni).

"Important pentru sustenabilitatea cresterii economice este faptul ca in toate cele trei trimestre cresterea economica a fost de peste 4% si ca de la un trimestru la altul avem cresteri ale Produsului Intern Brut", se mai arata in raport.

O alta realizare importanta este faptul ca Guvernul Ciolos a reusit in an electoral sa mentina deficitul bugetar in tinta stabilita prin Legea Bugetului 2016. Suntem acum la 0,49% din PIB, tinta fiind de 2,8% din PIB. In acest moment, Romania este recunoscuta de catre Comisia Europeana ca tara fara dezechilibre macroeconomice la nivel european.

In ceea ce priveste infrastructura, "situatia gasita la Ministerul Transporturilor in noiembrie 2015 ne-a depasit orice dezamagire: niciun tronson de autostrada nu avea avize de construire, zeci de proiecte erau blocate in sertare, iar multe dintre contracte se atribuisera fara sa aiba la baza documentatia necesara", se arata in raport.

Ce s-a realizat intr-un an:

  • A fost deblocata activitatea de lucrari pe 160 de km de autostrada: Sebes-Turda, Orastie-Sibiu, Lugoj-Deja, Gilau-Nadaselu, Brasov-Targu Mures-Cluj-Oradea
  • 730 de km de autostrada si 336 km de drumuri expres aflati in procedura de lansare a licitatiilor, elaborarea studiilor de fezabilitate sau a proiectelor tehnice, urmand sa inceapa la final de an 2016/ inceput de 2017
  • 9 variante ocolitoare in marile orase, in total 141 km
  • Unele dintre lucrari vor fi executate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere- CNAIR (fosta CNADNR) in regie proprie. Primul an cand se intampla acest lucru
  • Avansul lucrarilor la noile magistrale de metrou (4,5,6)

In domeniul energiei, a fost obtinuta finantare europeana nerambursabila de circa 180 milioane de euro pentru 528 de kilometri de conducta noua de gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA).

"Proiectul este un unul strategic pentru tara si regiune, dezvoltat de compania Transgaz. Se estimeaza ca acest proiect va permite crearea a cca. 4.000-5.000 locuri de munca pe durata executiei, respectiv cca. 300-400 locuri de munca pe durata nedeterminata", se mai arata in raport, precizandu-se ca pana la sfarsitul anului va fi finalizat si interconectorul de gaze naturale cu Bulgaria, "element esential pentru cresterea securitatii energetice a Romaniei".

Guvernul Ciolos s-a dorit si un partener activ al mediului de afaceri, pentru care a adoptat masuri de sprijin si pachete de facilitati fiscale.

Au fost lansate 9 programe nationale pentru micii intreprinzatori, iar din acest an, angajatii din sectorul de cercetare dezvoltare sunt scutiti de la plata impozitului pe salariu, la fel si cei care reinvestesc profitul in IT.

In ceea ce priveste investitiile straine directe (ISD), pe primele 9 luni ale anului 2016, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, ele au inregistrat o crestere de 11,2% (valoare de 3,14 miliarde euro), in special in sectoarele auto si IT.

"Valoarea lor acopera in totalitate deficitul de cont curent (2,7 miliarde euro). In acest moment avem 81 de proiecte de investitii in derulare: valoarea totala a investitiilor declarate este de aprox. 1,27 miliarde euro iar suma totala a noilor locuri de munca declarate este de peste 14.580", se arata in raport.

Investitii masive din bugetul de stat s-au facut si in infrastructura locala, in timp ce agricultorii au beneficiat de tot mai multe fonduri.

Astfel, peste 3,5 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri UE si nationale in perioada noiembrie 2015 - noiembrie 2016 (plati directe, proiecte pe Programul national de Dezvoltare Rurala - PNDR - finantate din bugetul UE si subventii acordate din bugetul national), se arata in raport.

"Din cauza gestionarii ineficiente a unui contract de software de 35 de milioane de euro, fostul guvern nu a reusit din 2014 pana la sfarsitul lui 2015 sa creeze sistemul IT pentru plata subventiilor si modulele necesare pentru diferitele tipuri de subventii.

Sistemul a fost practic creat incepand cu luna ianuarie 2016. Dezvoltatorii software si angajatii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au reusit crearea sistemului in cateva luni. Din pacate, acest lucru a dus la intarzieri in plata subventiilor aferente anului 2015", argumenteaza Guvernul Ciolos.

Totalul de plati directe APIA pe Campania 2015 s-a ridicat la peste 1,53 miliarde euro, 96% din totalul alocat Romaniei (de 1,59 miliarde euro). De asemenea, au fost acordate si platile in avans pentru Campania 2016: peste 647 milioane euro (pentru 656.000 fermieri).

In raport se mai arata, printre altele, ca TVA a fost redus la 9% pentru materie prima si lucrari agricole si au fost adoptate alte facilitati si simplificari pentru sectoare agricole cum ar fi zootehnie, viticultura, sau industria alimentara.

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul national pentru refacerea infrastructurii de irigatii. "Acesta vizeaza o suprafata de circa 1,8 milioane hectare. Programul trebuie derulat etapizat pana in 2020, suma necesara fiind de 1 miliard euro", se arata in raport.

In ceea ce priveste sprijinul european pentru economia nationala, in acest an, pana la finalul lunii septembrie, circa 6,3 miliarde de euro au intrat in tara in total, de la Uniunea Europeana, iar guvernul mizeaza pe un nou start de circa 33 de miliarde de euro pentru urmatorii 7 ani.

In zona de mediu, au fost adoptate masuri pentru dezvoltarea comunitatilor defavorizate si pentru Delta Dunarii, Valea Jiului sau zona Rosia Montana.

Taierile ilegale de padure au fost tratate ca o problema de siguranta nationala.

"Am inasprit regimul contraventiilor silvice. In unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat si chiar triplat. Totodata,au fost introduse, peste 100 de noi sanctiuni pentru taieri abuzive de padure", se mai arata in raport.

De asemenea, au fost lansate in premiera programe pentru trecerea la economia verde, cum ar fi CASA VERDE PLUS, RABLA PLUS, sau Programul Infrastructura Verde, care prevede crearea unei retele de puncte de alimentare pentru masinile electrice.

Romania in UE si NATO

In acest an, Romania s-a dovedit un partener pro-activ si responsabil in UE si NATO, se mai arata in raport.

Guvernul a demarat pregatirile pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene in primul semestru al anului 2019 si a intensificat demersul vizand aderarea la Spatiul Schengen.

Au fost duse la indeplinire angajamentele luate la Summit-ul NATO de la Varsovia si a fost intarit parteneriatul strategic cu Republica Moldova.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#bilant guvern Ciolos, #raport mandat guvern Ciolos , #premier
Comentarii