Cui se adreseaza partidul lui Ciolos, de ce miscare si nu partid si ce sanse are? Interviu

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:50
15374 citiri
Cui se adreseaza partidul lui Ciolos, de ce miscare si nu partid si ce sanse are? Interviu
Foto: romaniaimpreuna.ro

Partidul anuntat de Dacian Ciolos se inscrie in trendul populist din ultimii ani din Europa, unde notiunea de partid a fost atat de delegitimata incat termenul de "Miscare" este mult mai seducator electoral, spune politologul Andrei Taranu.

Totusi, acesta atrage atentia ca populismul e o carte sensibila de jucat, pentru ca, odata ajuns la putere, se va transforma in iliberalism, cum se intampla zilele acestea cu regimul lui Viktor Orban in Ungaria. Dincolo insa de accentele de populism, partidul lansat de Dacian Ciolos se adreseaza aceluiasi electorat fragmentat de dreapta, in vreme ce nimeni nu vrea sa vorbeasca si cu alegatorii din Valea Jiului sau din Targu Lapus.

Context: La finalul saptamanii trecute, fostul prim-ministru Dacian Ciolos a anuntat inscrierea la tribunal a unui nou partid, Miscarea Romania Impreuna. S-a vorbit imediat despre numele ales, daca e potrivit sau nu, despre cat de accesibil si usor de memorat este acronimul si despre elementele de identitate vizuala. Chiar Dacian Ciolos a tinut sa prezinte aceste elemente de branding, intr-o conferinta transmisa pe Facebook, de la mesaje pana la logo, un Ro urmat de o cruce.

Marti, agentia care a lucrat la lansarea Miscarii Romania Impreuna, Brandient, a trimis Ziare.com o serie de explicatii, un "manual de intrebuintare" a acestor elemente de branding, din care aflam, practic, la ce s-au ganditi fondatorii Ro+ atunci cand si-au spus miscare, iar nu partid.

De ce acronimul este Impreuna si nu MRI?

"Pentru ca Impreuna este ADN-ul pur al grupului care a generat aceasta miscare, si a fost folosit ca atare inca de la inceputul anului 2017 in sintagma "Schimbam Romania Impreuna". Pentru ca este o miscare. Iar Impreuna - ca varianta prescurtata a identitatii verbale, este o chemare!", se arata in acest manual de branding.

Mai mult, tot agentia de branding raspunde si celor care au reprosat ca Ro+ nu si-a asumat o pozitionare ideologica de tipul stanga/dreapta: "Ideologia Miscarii Romania Impreuna este simpla: o schimbare in bine, de care sa profite toata societatea romaneasca, nu mai poate safie facuta astazi prin impunere", spune agentia.

Cum se vede, insa, aceasta lansare dintr-un unghi exterior, am incercat sa aflam de la profesorul de stiinte politice Andrei Taranu, unul dintre fondatorii platformei Demos.

Andrei Taranu, cum arata aceasta lansare, la un an jumatatea de la plecarea lui Dacian Ciolos de la guvernare?

E interesanta lansarea unui partid care inca nu a fost inregistrat la tribunal, aici este marea problema a acestei Miscari. E clar ca ea a raspuns unei cerinte care venea de pe piata, pentru un partid chipurile nou, care sa preia o parte dintre nemultumitii fata de USR, in primul rand, si dintre cei care sunt complet lipsiti de interes fata de PNL.

Din punctul meu de vedere, sigur ca aici s-ar putea sa fie si o intentie de partid prezidential sau inca o intentie de partid prezidential, alaturi de celelalte doua partide si ne referim la PNL si USR, care sa reprezinte un fel de platforma pentru domnul Iohannis la urmatoarele alegeri.

Desi apare atat de tarziu, el apare inca incomplet, nu este un partid cu acte in regula inca.

Poate fi si aici o strategie? In fond, mentii asteptarile. Daca livrez din prima un produs, risc sa dezamagesc mai repede, nu?

Sigur, exact la asta ma refeream. A venit ca un teasing, as putea spune, in termeni de publicitate: produsul va aparea in scurt timp, bucurati-va, are gust bun si asa mai departe. Cam atat putem spune acum.

Am vazut ca au aparut cateva rectii, cum e cea legata de cuvantul "impreuna", ceea ce sigur pare absurd, dar legea e de multe ori la limita absurdului. Daca intr-adevar cei care au acest cuvant "impreuna" ca trademark ar putea sa aiba castig de cauza, atunci partidul Miscarea Romania Impreuna ar putea sa capete o alta denumire.

Ma intrebam totusi daca nu e bulversanta trecerea asta de la un nume si el relativ nou pe piata, Romania 100, la altul, Romania Impreuna.

Era evident ca la anul, cand vor fi alegerile, nu va mai fi 100, ar trebui sa fie 101 si in fiecare an ar trebui sa fie +1.

Una dintre intrebarile importante este de ce Miscare si nu Partid?

Asta e foarte important si denota uriasul populism al acestei povesti. In Europa avem de-a face cu un val de miscari. Avem Movimento 5 Stelle, care s-a nascut ca o miscare, avem En Marche, care se declara tot o miscare, avem Alternative fur Deutschland, tot o miscare.

Toate miscarile acestea apar ca reactii la cuvantul "partid/partide". Avem de-a face cu o puternica neincredere in partidocratie si de aici incercarea de-a evita cuvantul absolut normal. Stupoarea domnului Ciolos a avut-o si domnul Basescu, cu Miscarea Populara, cum se chema la origini, cand instanta a spus: "Ne pare rau, noi nu inregistram miscari, inregistram doar partide, motiv pentru care se numeste Partidul Miscarea Populara si probabil si acesta se va numi Partidul Miscarea Impreuna sau alta denominatie, pentru ca, asa cum spune legea, se inregistraza exclusiv partide, si nu miscari".

Aceasta este mai degraba o forma prin care sa eviti realitatea si nu e singura, trebuie sa spunem: "Noi nu suntem partid, suntem miscare", "Noi vrem puterea, dar pentru ca suntem cetateni, nu pentru ca am mai avut-o". In general, exista o forma destul de ambigua de a prezenta lucrurile.

Eu ocupandu-ma de populism de aproape un deceniu, pot spune ca asta este o chestiune definitorie pentru miscarile populiste. Niciodata nu spun un lucru foarte clar, transant: "Noi suntem de stanga sau de dreapta", "noi nu suntem cutare sau cutare".

Bun, dar in general populismul functioneaza in opozitie si nu atat de bine la putere.

Avem in clipa de fata partide populiste care au ajuns la putere, avem Fidesz in Ungaria, de un deceniu la putere, e PiS in Polonia, care probabil va castiga si al doilea tur de alegeri. Avem de-a face mai degraba cu o forma trista a populismului care vine la putere si de aici incercarile de remachiere a partidelor din Centrul Europei si nu numai, astfel incat sa prinda o tendinta europeana.

La origine, miscarile populiste erau in opozitie. Acum au inceput sa se adapteze destul de bine la putere, o adaptare care e destul de nedemocratica, trebuie spus.

Toate partidele populiste care ajung la putere devin mai devreme sau mai tarziu iliberale. Domnul Trump probabil este cel mai definitoriu exemplu.

E o paranteza, a intrat acest termen de iliberalism folosit de Viktor Orban in teoria politica?

El exista de inainte, a fost impus de Fareed Zakaria cu 10 ani inainte de a-l folosi Viktor Orban. Fareed Zakaria foloseste termenl de iliberal pentru a defini in epoca respectiva democratii din India, Pakistan, ceea ce numim noi flawed democracies, democratii care sunt la limita dintre democratie si autoritarisme.

Spuneati de neasumarea asta ideologica, de altfel Dacian Ciolos a si spus ca nu e atat de importanta pozitionarea asta stanga/dreapte. E depasita aceasta impartire?

Nu e adevarat deloc, aici e o intreaga poveste. In Romania, de fapt, nu avem partide de stanga, nu avem niciun partid de stanga si din acest motiv partidele, mai mult sau mai putin de dreapta, incearca sa evite aceasta dihotomie tocmai pentru ca avem o balta foarte mica pentru dreapta.

PSD este un partid de dreapta, prin toate declaratiile nationaliste, unele aproape fasciste, pe care le face. PNL nu e departe de PSD, din acest punct de vedere.

O masura economica cum este asa-zisa revolutie fiscala, care este aproape dupa modelul Scolii de la Chicago, este o masura de dreapta. Coroborata cu nationalismul evident, autohtonismul, anti-europenimsul de care PSD da dovada, il plaseaza complet la dreapta. In afara de faptul ca mai poarta aceasta titulatura vetusta, de partid social-democrat, nu are nimic de-a face cu social-democratia.

De altfel, va aduceti aminte de domana deputat din Portugalia care asta i-a si reprosat, ca PSD si social-democratia romaneasca sunt mai degraba asemanatoare cu partidul lui Barroso, care si el se numea Partidul Social Democrat.

Mai fac o paranteza - ce spune asta despre o societate, sa nu ai partide de stanga? In fond, de social-democratie sunt legate si altele, cum sunt sindicatele.

Nici in Polonia, nici in Ungaria nu mai sunt partide de stanga, ceea ce iti arata ca dimensiunea nationalist-capitalista a infrant puternic si a distrus, daca vreti, ceea ce numim noi tesatura sociala. Tesatura este atat de faramitata incat este imposibil sa mai construiesti organisme, in cazul nostru sindicatele, in sensul lor de miscari de protest puternice, care sa capete si valente politice.

Avand o societate faramitata, nu puteam avea miscari de stanga. Stanga e greu de gasit, pentru ca populatia de 40% care traieste in mediul rural este complet abandonata, nu vorbeste nimeni despre ea. Nu se duce nimeni sa ii caute, le cauta doar voturile.

Poate Miscarea asta a lui Dacian Ciolos sa ocupe zona de stanga?

Ma indoiesc. Cel putin din programul lansat, nu apare nimic de o asemenea factura, nu sunt specificate politici sociale de mare anvergura, care sa rezolve acest lucru, in timp ce termeni ca "investitie", "competitie" exista.

Ma indoiesc ca se va renunta la tendinta asa-zis de dreapta. La noi dreapta este o dreapta populista, are si aceasta tendinta anti-coruptie, care e veche si cunoscuta, mai ales in America Latina.

Toate partidele anti-establishment spun "poporul versus elita corupta". Or la noi elita este definita ca fiind corupta si toti cei care se opun coruptiei se opun, in acest fel, si elitei, fara sa isi dea seama ca atunci cand ei vor ajunge elita se vor afla intr-o postura extrem de vulnerabila.

Asta intrebam si mai devreme - cum fac fata populistii care au acest discurs si cu el ajung la putere?

Uitati-va cum e in Ungaria, incearca sa gaseasca alti dusmani, gen Soros, migrantii, turcii, tatarii si se intorc in nationalism, pentru ca altfel nu au cum.

Bun, dar cui se adreseaza Miscarea Romania Impreuna?

Asta e marea problema, electoratul pe care il vizeaza domnul Ciolos, Miscarea Romania Impreuna, este un electorat urban, educat, de obicei de felul celui care a participat la manifestatiile din Piata Victoriei si care are aceleasi tendinte de "patriotism", pe care il manifesta si domnul Liiceanu, un patriotism elitar, cei care isi iubesc cu indreptatire tara, nu cei care sunt lipsiti de dinti, nu stau toata ziua sa munceasca uzinele, campul.

Nici una, nici alta nu prea mai exista, dar conceptul de munca se pastreaza. Oamenii ar trebui sa munceasca mult, ca sa aduca patriei plus-valoare.

Bun, dar este acesta un bazin electoral real? Si mai ales cat cantareste?

El este, este de 15-20%. Este bazinul pe care il avea PDL prin 2008. De fapt, ei asa incearca sa se pozitioneze, numai ca niciunul dintre aceste trei partide, ma refer la PNL, USR si Miscarea Romania Impreuna, nu incearca sa acceseze bazinul electoral al PSD. E clar ca vor fi trei pesti mici intr-o baltuca destul de clar delimitata.

Adica e canibalizare?

Stiti cum se spune, "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul". Vor incerca sa ia exact electoratul pe care l-au pierdut PNL si USR si spera ca PNL sa fi avut o hemarogie grava. S-a vazut la alegerile din 2016 aceasta tendinta si atunci ei incearca acum sa se pozitioneze pe acest electorat, un electorat care era captiv dreptei, dar care nu mai vota cu PNL.

Nu a preluat deja USR acest electorat?

Aici e complicat, o parte din el fusese preluat de USR, doar ca USR, prin diverse actiuni, a dezamagit o parte din acest electorat.

Acesta este un electorat extrem de sensibil, este un electorat educat, care asteapta programe, proiecte, nu e un electorat isteric. Sigur, exista si o parte din electorat care e doar isteric anti-PSD si care merge pe o formula aproape suicidara.

Problema e ca o parte din acest electorat nu se afla in Romania si nici nu s-a aflat vreodata in Romania, el este prezent pe Facebook, pe mediile de socializare, dar nu se afla hic et nunc. S-ar putea ca el nici sa nu iti apara foarte clar in sondajele de opinie.

De fapt, din punctul meu de vedere, asta ar trebui sa asteptam, prima evaluare sociologica a acestei miscari, una care sa fie facuta real.

S-a spus despre Dacian Ciolos si poate asa se explica pasul de acum, ca nu a fost validat electoral pana acum.

Da si nu. El s-a propus totdeauna ca fiind un tehnocrat. Asta e un alt element al populismului, care vine pe aceasta masura tehnocrata, el are nevoie de voturi, dar pleaca de la premisa ca tehnocratii - vorbim in general - stiu ce sa faca, au solutiile la probleme, spre deosebire de politicieni, care, fiind politicianisti, nu fac altceva decat sa promita si apoi sa abandoneze propriile promisiuni.

Bine, dar in felul aceasta se contribuie si mai tare la zdruncinarea increderii in partide, in politica.

Da, si asta e problema europeana acum. Aparitia noilor media, a fake news-urilor, vor afecta in mod fundamental democratia pluripartinica. Noi nu mai avem dezbateri de opinii, ci reactii masive la o opinie sau alta, de obicei negative. Democratia bazata pe emotii nu poate genera decat reactii la adresa celor care sunt, intr-un fel sau altul, depozitarii discursului public.

Din nefericire, multe partide incearca sa mearga inspre valul emotional mai degraba.

Ati amintit de Italia, de Miscarea 5 Stele, promotor al democratiei directe, pe internet. Vineri, cand a fost anuntata depunerea la tribunal a cererii de inregistrare pentru Miscarea Romania Impreuna, declaratiile au fost transmise pe Facebook, de pilda.

Movimento 5 Stelle nu era atat de legata de internet, cat a fost Partidul Piratilor, legat aproape complet de Internet. Electoratul de pe internet nu e un electorat pe care sa-l poti captiva foarte mult, e un electorat care se misca foarte repede, pe diverse subiecte.

Electoratul pe care il acceseaza Ro+ este un electorat extrem de sensibil, pe care il regasesti la persoanele educate, care au acces la internet. In Valea Jiului sau in Targu Lapus, lumea nu sta pe internet.

Cui raman Valea Jiului si Targu Lapus?

PSD-ului. Daca va uitati, de acolo PSD nu a plecat niciodata. A fost inlocuit vag de PNL/PDL, care de fapt copiasera aproape complet comportamentul politic al PSD. Altfel, nu s-a schimbat nimic si nu se schimba, pentru ca daca te duci sa ii convingi, dar nu pe internet, de ce viitorul lor, al copiilor depinde de votul care trebuie dat constient si rational si nu pe pungi si pensii, atunci poate ai o sansa sa schimbi ceva.

Pot orasele mari atunci sa dea presedintele, pentru ca miza e in scrutinul urmator pentru Cotroceni?

Probabil ca da. Am sa va spun de ce: PSD, din punctul meu de vedere, nu pare atat de interesat sa dea presedintele. Un presedinte ca Iohannis este mana cereasca pentru PSD, de ce si-ar propune sa aiba altul?

Pe de o parte, e un fel de opozitie, deci ai in fata cui sa contruiesti un dusman imaginar, iar pe de alta parte este atat de putin prezent in viata politica romaneasca, incat poti sa-ti faci toate guvernele cu putinta, cum s-a vazut deja. Asa dai si impresia ca nu suntem ca in Polonia sau Ungaria, unde presedintele este prizonierul puterii politice, partidului dominant. Eu, sa fiu in locul PSD, nu as renunta la Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dacian Ciolos Impreuna Taranu, #partid PSD USR , #premier
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Ca o ciuperca dupa ploaie, asa e partidul asta, de buzunar, lansat