Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

Luni, 01 Februarie 2016, ora 18:39
9150 citiri
Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Dacian Ciolos a sustinut, luni seara, declaratii de presa la Palatul Victoria, dupa consultarile care au avut loc cu liderii partidelor parlamentare si cu presedintele Klaus Iohannis pe tema modificarii legii alegerilor locale.

Dacian Ciolos a anuntat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie in aceasta privinta, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar partidele trebuie sa isi asume hotararile pe care le iau in acest sens, nu Guvernul.

Premierul a aratat ca in Parlament exista deja doua proiecte de lege care pot fi suspuse votului insa a subliniat ca, dupa cum a constatat in urma discutiilor de la Vila Lac 1, majoritatea partidelor nu isi doresc ca regulile sa fie schimbate cu atat de putin timp inaintea alegerilor locale de anul acesta, programate pentru data de 5 iunie.

Asadar, premierul a exclus variantele ca Guvernul sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea, insa a asigurat ca va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, in cazul in care pe agenda este pus unul dintre cele doua proiecte de lege deja existente.

Dacian Ciolos a mai declarat ca la prima parte a discutiilor cu presedintele Klaus Iohannis a participat si ministrul Justitiei Raluca Pruna. Cei trei au discutat despre ce decizii pot fi luate cu privire la procurorul general Tiberiu Nitu, acuzat de DNA ca a folosit ilegal coloana oficiala. Varianta revocarii din functie nu este exclusa, potrivit lui Ciolos.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale premierului in format LIVE text:

- Am avut azi intalniri cu toate partidele parlamentare pe acest subiect legat de alegerile primarilor in doua tururi.

- Am vrut sa am aceasta consultare pentru a vedea cum se pozitioneaza in Parlament, pentru ca tema e politica.

- Exista in fata Guvernului 3 posibilitati, in ideea in care Guvernul sustine ideea de a relua discutia pe alegerea primarilor in doua tururi, dar decizia, fiind politica, trebuie asumata in Parlament.

- Guvernul ar putea ajuta in acest proces de luare a deciziei in masura in care ar exista o majoritate care sa puna in discutie alegerea primarilor.

- Nu a existat o majoritate clara in Parlament. Pe de alta parte, am constatat ca partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutiile pe sistemul electoral, insa o majoritate a partidelor prefera ca discutiile sa nu aiba loc acum, insa ar fi dispuse sa le reia pentru urmatoarele alegeri.

- Daca Guvernul vine cu o ordonata de urgenta sau asumarea raspunderii, exista riscul de a fi o actiune in forta a Guvernului.

- O ordonanta de urgenta ar putea fi respinsa in Parlament, iar o asumare a raspunderii tot nu ar rezolva problema.

- Nu pot decat sa constat ca, cu toata vointa Guvernului de a ajuta, decizia ramane la Parlament si e important ca partidele sa isi asume responsabilitatea si sa foloseasca instrumentele pe care le au la dispozitie in Parlament.

- Exista doua proiecte de legi, daca se constituie o majoritate care sa le sustina, acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi sa poata fi adoptate, iar Guvernul poate sa acorde un aviz favorabil pe aceste proiecte.

Intrebari

Ce poate face Guvernul daca solutia e la Parlament?

Daca un proiect de lege e pus pe agenda si se cere un punct de vedere, Guvernul poate sa il sustina.

UNPR ce doreste? Alegeri intr-un tur sau doua?

Prefer sa va spuna ei punctul lor de vedere. Eu v-am spus punctul meu de vedere: discutiile trebuie sa aiba loc in Parlament, chiar daca majoritatea e volatila. Nu mi-e foarte clar daca UNPR e pentru alegerea primarilor intr-un tur sau doua.

Eu cred ca o astfel de dezbatere trebuie sa continue sa aiba loc, in momentul de fata nici partidele nu stiu exact ce vor. Exista o majoritate in Parlament care nu doreste o modificare acum.

E adevarat ca astazi la Palatul Cotroceni a mers ministrul Justitiei si s-a discutat despre Tiberiu Nitu?

A fost doamna ministru Pruna la prima parte a intalnirii. L-am informat pe presedintele Iohannis in legatura cu discutiile cu partidele, insa doar l-am informat, deciziile le-am luat singur si mi le asum. A participat si doamna Pruna la prima parte a intalnirii, pentru a-l informa pe presedintele Iohannis despre discutiile pe care le-a avut cu Tiberiu Nitu si despre posibilitatile de a reactiona la aceasta situatie. Mai mult nu pot sa va spun deocamdata.

La Vila Lac 1 a aparut un personaj neasteptat, primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca. Ce ati discutat cu acesta?

N-a avut nicio legatura cu celelalte discutii de azi. Am vorbit despre modul in care Romania poate ajuta R. Moldova.

Au aparut informatii despre o vizita a dvs. in SUA. Cand va avea loc?

Cand o sa am mai multe detalii va spun. Am primit invitatii in SUA, domnul secretar de stat Kerry este si el invitat in Romania, intentioneaza sa vina in primavara, dar nu sunt confirmate inca vizitele.

De ce dureaza asa de mult luarea unei decizii in privinta lui Tiberiu Nitu?

Doamna ministru al Justitiei analizeaza aceste lucruri intr-un mod riguros, nu ne putem juca. Nu exista nicio procedura formala impotriva lui. Ar putea fi niste probleme de integritate, dar nu exista o procedura lansata. I-am cerut doamnei ministru sa analizeze care sunt conditiile in care procurorul general poate fi revocat. In functie de asta vom lua o decizie. Multumesc!

Cum ne vom alege primarii la vara? Ciolos a discutat cu partidele si presedintele. Concluziile, anuntate de la Guvern

Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

O balanta echilibrata

Revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin este puternic sustinuta de societatea civila, precum si de PNL, MP, PSRO si PND. Argumentele acestora sunt legate in primul rand de lipsa de legitimitate pe care o are un primar ales cu mai putin de 50% din voturile concetatenilor.

In replica, PSD, ALDE si UNPR sustin ca nu este democratic ca legea sa fie modificata cu putin timp inainte ca alegatorii sa se prezinte la urne, data alegerilor locale fiind deja fixata - 5 iunie. Teoretic, actuala majoritate parlamentara detine un numar suficient de mare de voturi cat sa impiedice schimbarea legii, mai ales ca si UDMR s-a pronuntat in acelasi sens.

Insa presedintele Klaus Iohannis s-a declarat un sustinator al revenirii la doua tururi de scrutin.

Cele trei variante posibile sunt ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Ciolos, asumarea raspunderii Guvernului si trecerea prin Parlament a legii initiate anterior de PNL in regim de urgenta.

Pana acum, premierul Dacian Ciolos a dat de inteles ca nu agreeaza primele doua variante, pentru ca Parlamentul si-a spus deja parerea adoptand actuala lege, care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Dacian Ciolos alegeri doua tururi, #alegere primari doua tururi , #premier