Dacian Ciolos, erou salvator pentru PNL si ancora pentru alegatorii anti-PSD

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 07:21
7577 citiri
Dacian Ciolos, erou salvator pentru PNL si ancora pentru alegatorii anti-PSD
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Prin desemnarea lui Dacian Ciolos ca viitor premier, liberalii au urmarit centrarea alegerilor parlamentare in jurul unei personalitati, la fel ca la prezidentiale, dar mai ales mobilizarea la vot a electoratului de dreapta, care este apatic si suspecteaza existenta unui blat intre PSD si PNL, spun analistii politici.

Conducerea PNL a votat, luni, in unanimitate, decizia de a-l sustine pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de premier, in cazul in care partidul va reusi formarea unei majoritati dupa alegerile din 11 decembrie.

La randul sau, Dacian Ciolos a declarat ca accepta propunerea facuta, dar nu se va inscrie in PNL si nu se va implica in campania electorala, respectandu-si astfel promisiunile facute la preluarea mandatului.

Ciolos, eroul salvator cu profil prezidential

Intrebat de Ziare.com cum comenteaza aceasta premiera pe scena politica romaneasca, politologul Cristian Parvulescu a precizat mai intai ca "este o premiera sa ai un partid care nu are capacitatea de a propune un candidat".

"Iar aceasta premiera este efectul unei tensiuni nerezolvate intre cele doua forte ale PNL (PDL si PNL), care a facut imposibila pana la urma aparitia unui lider unificator. Or, domnul Ciolos este 'eroul salvator' in aceasta poveste, pentru ca urmeaza sa salveze unitatea PNL. Este un substitut al presedintelui Iohannis, care el insusi avea profilul unui tehnocrat si nu al unui politician, sau in orice caz nu avea o cariera de partid tipica.

Fiind prim-ministru, Dacian Ciolos are o notorietate pe care foarte putini ar avea-o, deci este vazut in campania electorala ca un vector pozitiv de imagine, in conditiile in care in Romania avem obsesia aceasta a unor campanii electorale centrate in jurul unei personalitati, ca la prezidentiale. Este o incercare de prezidentializare a campaniei electorale pentru parlamentare. Nu stiu daca domnul Ciolos are ambitii prezidentiale, dar ele ar putea aparea", a comentat Cristian Pirvulescu.

Intrebat daca strategia va fi una de succes si daca este suficient pentru a mobiliza la vot electoratul de dreapta si anti-PSD, analistul politic a raspuns: "Asta se si urmareste".

"De altfel, domnul Ciolos se pozitioneaza ca anti-PSD, desi aparea pana de curand ca un tehnocrat neutru. Acum nu mai este neutru, actiunile Guvernului par sa vizeze intr-o oarecare masura PSD. Pe de alta parte, acest anunt al sustinerii domnului Ciolos apare intr-un moment in care PSD si aliatii sai parlamentari nu ii mai pot in niciun fel rasturna Guvernul.

Este o situatie un pic bizara - un tehnocrat care ramane un tehnocrat, nu isi creeaza propriul partid, cum s-a intamplat in Grecia, in Italia, dar care nu mai este neutru. Este o situatie care poate avea si costuri, pentru ca PNL poate mobiliza anti-pesedistii, dar si PSD poate mobiliza anti-tehnocratii. Este un risc pe care nu stiu daca l-au calculat exact. Dar discutam ipotetic, nu am niste date din sondaje ca sa fac speculatii pe baza lor", a adaugat Cristian Pirvulescu.

In plus, acesta si-a exprimat opinia ca, "daca se va forma majoritatea PNL-USR, Dacian Ciolos va deveni si presedintele PNL".

In ceea ce priveste USR, Cristian Pirvulescu a spus ca este mai mult "o miscare cu o dimensiune variabila, cu o ideologie neclara, in general amestecand civism si neoliberalism, care seamana foarte bine cu Partidul Cetatenilor din Spania".

"USR este un experiment, vom vedea daca acest experiment reuseste sau nu", a mai punctat acesta.

Ciolos, o ancora pentru electoratul de dreapta care vrea "sange pe pereti"

La randul sau, sociologul Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS), ne-a explicat ca, prin miscarea facuta, PNL incearca sa il transforme pe Dacian Ciolos intr-o ancora electorala.

"Nu e un joc de imagine, este o incercare de a pozitiona campania aceasta pe alegerea premierului si ar pune in contrapartida pe Liviu Dragnea de la PSD si pe Dacian Ciolos. Se incearca fortarea temei de campanie cu speranta ca aceasta polarizare Dragnea vs Ciolos o sa mobilizeze parte din electoratul de dreapta, care are nevoie de o ancora sa mai vina la vot.

Asta ar fi ancora, varianta gasita de cei care au gandit strategia, pentru ca Dacian Ciolos a promis ca nu se inscrie intr-un partid", a declarat Bruno Stefan pentru Ziare.com.

Intrebat de ce il mentioneaza pe Liviu Dragnea, daca PSD nu a anuntat niciun nume de premier si nici nu are de gand sa faca asta pana dupa alegeri, sociologul a replicat: "Se forteaza numele lui Dragnea, pentru ca au apucat cativa sa vorbeasca despre el, inclusiv Gabriela Firea, care a spus ca el ar fi cel mai bun premier".

"Ar fi o sansa sa i se mai dea o scatoalca PSD - 'Noi iata ce premier bun propunem si voi propuneti un penal'", a punctat acesta.

Cat despre faptul ca PNL si USR il sustin pe Dacian Ciolos, dar in acelasi timp se ataca reciproc, Bruno Stefan a spus ca acest lucru "nu conteaza".

"Dincolo de rivalitatea care exista intre cele doua partide, ele incearca sa atraga cat mai mult din electoratul de dreapta. Altfel, dezamagiti probabil de ceea ce se intampla in PNL, de faptul ca nu au lider charismatic, ca n-au gasit inca un mesaj puternic cu care sa iasa la bataie, parte din electoratul de dreapta ar sta acasa. Iar pentru activarea lui, e nevoie de un alt partid care sa vina sa preia ceea ce PNL a abandonat: batalia cu PSD.

Electoratul de dreapta vrea sa vada ca cineva se cearta cu PSD, iar PNL a cam batut palma. Probabil se asteapta la un viitor guvern impreuna, n-au chef sa se atace acum, cine stie ce se intampla. Si electoratul nevazand sange in campanie se indreapta spre USR, care cel putin mai ascute cutitele la adresa PSD", a comentat acesta.

Bruno Stefan nu crede insa ca e suficient ca PNL sa defileze cu Dacian Ciolos pentru a castiga alegerile parlamentare.

"Parerea mea este ca motivul gasit este slab. Pentru electoratul traditional al PNL - urban, mai educat - Ciolos nu reprezinta o ancora. Solutia era atacul la adresa candidatilor si liderilor PSD. Campaniile care au adus succes dreptei au fost cele in care ii amenintau pe social-democrati, ii acuzau de coruptie, iar asta mobiliza la vot, oamenii credeau atunci ca o sa vina altcineva care promite 'tepe in piata'. Or, ei, nebatandu-se, degeaba spun 'Noi o sa mergem cu Ciolos', daca nu au mesaj.

Eu am sondaje in lucru. Avem un absenteism de peste 50 la suta, iar asta e semn ca mobilizarea nu functioneaza. In Bucuresti, absenteismul e de 58% acum. Adaugati si rata migratiei externe, ganditi-va ca peste 70% dintre bucuresteni nu vin la vot. Este enorm absenteismul.

Nu conta ca liberalii au fost prinsi in strangerea de semnaturi, in alcatuirea listelor sau orice altceva. Asta au facut toate partidele. Ei trebuiau sa fie purtatorii unor mesaj. Asa, pare ca a fost un blat, pentru ca nu au dat aceste mesaje, ceea ce intareste sentimentul alegatorului ca nu are cu cine vota. PNL nu are un lider charismatic si, in absenta lui, mesajele ar fi dat forta", a mai afirmat Bruno Stefan.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ciolos PNL premier USR, #Ciolos premier alegeri PNL USR , #premier