De ce masurile fiscale luate de guvern sunt letale pentru angajati si angajatori - analiza Platforma Romania 100

Miercuri, 02 August 2017, ora 23:08
5609 citiri
De ce masurile fiscale luate de guvern sunt letale pentru angajati si angajatori - analiza Platforma Romania 100
Foto: Facebook / Platforma Romania 100

Masurile fiscale propuse de guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose sunt "letale pentru angajati si pentru angajatori", sustin reprezentantii Platformei Romania 100, fondata de fosti ministri din Guvernul Ciolos.

Acestia critica "impozitarea excesiva a contractelor de munca cu program redus" si trecerea contributiilor in seama angajatului, si atrag atentia asupra faptului ca "ezitarile din politica fiscala penalizeaza deja investitiile private".

"Masura prin care contributiile sociale (CAS si CASS) vor fi trecute exclusiv in sarcina salariatului, ar putea genera situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu aproximativ 22%", se mai arata in analiza citata, mentionandu-se, printre altele, efecte precum "scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".

"Ma surprinde acest amatorism al unei coalitii care spune ca s-a pregatit din vreme pentru guvernare in interesul bunastarii romanilor", a comentat pe Facebook fostul premier Dacian Ciolos, fondator al Platformei Romania 100.

In analiza realizata de Platforma Romania 100 se mai arata si ca trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat "este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o masura aplicata in niciun stat al Uniunii Europene".

"Solicitam guvernului prognoze si calcule competente, nu declaratii contradictorii si ezitari care dezorienteaza angajatorii si angajatii din Romania", se mai arata in documentul citat.

In ceea ce priveste "impozitarea excesiva" a contractelor de munca cu program redus, specialistii Platformei Romania 100 considera ca "aceasta masura abuziva ii va determina pe angajatori sa renunte la angajatii cu program redus, iar activitatea acestora sa fie distribuita celor cu program integral. Angajatii cu program redus pot ajunge someri si vor fi astfel exclusi de la sistemul public de sanatate si de pensii".

Cat despre trecerea contributiilor de la angajator la angajat, "Platforma Romania 100 propune pastrarea contributiilor la nivel fractionar si cresterea eficientei activitatii de administrare a veniturilor prin aplicarea metodelor moderne de evaluare a riscului".

"Pachetul de modificari legislative prin care contributiile angajatorului trec in seama angajatului, cresc salariile (publice) si scad cotele de impozit pe venit si de contributii reprezinta un siretlic aritmetic: creste baza si scade procentul.

Astfel, salariile cresc fara sa creasca, iar cotele de impozite si contributii scad, fara ca impozitul pe venit si contributiile sa scada. Concret, baza de impozitare creste, prin mutarea contributiilor la angajat, ceea ce permite aplicarea unui procent de impozitare mai mic. Salariile nu vor creste, mai ales in sectorul privat, chiar se creeaza premisa reducerii reale a salariilor in sectorul privat", se mai arata, printre altele, in analiza citata.

In context, se reaminteste ca argumentul folosit de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a fost acela ca angajatii vor avea in contul personal toate contributiile platite.

"Este un argument fals, deoarece in sistemul actual de pensii in care actualii angajati platesc pensiile pensionarilor, contributiile - atat ale angajatilor cat si ale angajatorilor-nu merg intr-un cont nominal, ci la bugetul de pensii! Sistemul de pensii publice face imposibila colectarea contributiilor intr-un cont individual!", semnaleaza sursa citata.

In analiza citata se mai arata ca rezultatele acestei masuri, daca ea va fi luata, vor fi: "Costuri de administrare pentru angajatori, posibila reducere a salariilor nete, scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".

In schimb, Platforma Romania 100 propune "reducerea reala a costului fortei de munca pentru a permite cresterea competitivitatii economiei romanesti si majorarea corecta a salariilor".

C.B.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#contributii angajator angajat Ciolos, #impozit part time , #premier