Ioan Stanomir, despre suspendarea legii referitoare la detinutii-scriitori: O solutie criticabila, dar temporara

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 17:58
3318 citiri
Ioan Stanomir, despre suspendarea legii referitoare la detinutii-scriitori: O solutie criticabila, dar temporara
Foto: Digi24

Decizia Guvernului Ciolos de a suspenda, nu abroga, articolul de lege care permite reducerea pedepsei cu inchisoarea pentru cei care scriu carti in inchisoare, este o solutie de compromis temporara, care amana rezolvarea definitiva a problemei, comenteaza politologul Ioan Stanomir.

"Este vizibil faptul ca Guvernul Ciolos este supus unei conjuncturi politice dificile. Pe de o parte, la nivelul CSM a existat o opozitie clara fata de abrogarea acestei norme juridice. Pe de alta parte, in opinia publica exista un sentiment de nemultumire profunda si de ostilitate fata de aceasta practica, ce reprezinta o trisare a prevederilor legale.

Incercand sa mearga intre aceste extreme, Guvernul Ciolos a ales sa suspende aplicarea normelor in cauza. E limpede ca solutia fireasca ar fi fost abrogarea acestei dispozitii si, eventual, inlocuirea ei cu o dispozitie care sa prevada un mecanism mult mai atent de examinare si de supervizare a acestei practici. Dar cum e probabil faptul ca un asemenea gest nu ar fi fost posibil, Cabinetul Ciolos a optat pentru aceasta solutie. Este o solutie criticabila, dar oricum mai buna decat mentinerea intacta a actualei solutii juridice, care a dat nastere atator abuzuri si atator injustitii flagrante", a comentat pentru Ziare.com prof. univ. Ioan Stanomir.

Intrebat ce se intampla in situatia ipotetica in care un detinut a scris o carte si a depus-o deja la comisia pentru liberare conditionata, cazul sau fiind pe rolul instantei, Ioan Stanomir a precizat ca suspendarea legii in cauza reprezinta "o problema".

"Legea nu poate fi aplicata retroactiv. Trebuie ca judecatorii care interpreteaza aceste cazuri sa faca aplicarea acestei situatii. Suspendarea face mai complicata examinarea acestor cazuri, pentru ca, de fapt, este ca si cum s-ar pune intre paranteze un interval de timp aplicarea legii, urmand ca, eventual, sa se recurga la aplicarea ei din nou, dupa scurgerea acestui interval.

De aceea este si criticabila solutia, pentru ca firesc este fie sa pastrezi, fie sa abrogi o lege. Suspendarea este o solutie temporara care are darul de a amana o rezolvare autentica si definitiva a unei probleme", a mai explicat Ioan Stanomir.

O noua suspendare decisa de Guvernul Ciolos

Cu toate ca ministrul Justitiei, Raluca Pruna, era hotarat sa abroge prin ordonanta de urgenta articolul din legea nr. 254/2013 care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in cazul celor care publica lucrari scrise in inchisoare, Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, doar sa suspende acel articol pana la 1 septembrie. Urmeaza ca, intre timp, Ministerul Justitiei si Ministerul Educatiei sa puna la punct un mecanism de aplicare a legii.

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie

Este pentru a treia oara cand Guvernul Ciolos, investit in urma cu circa 2 luni si jumatate, se fereste sa ia o decizie transanta cu privire la o problema intens dezbatuta de opinia publica si pentru a doua oara cand hotaraste suspendarea unei legi.

Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative prevede la art 58. urmatoarele: " (1) Dupa intrarea in vigoare a unui act normativ, pe durata existentei acestuia pot interveni diferite evenimente legislative, cum sunt: modificarea, completarea, abrogarea, republicarea, suspendarea sau altele asemenea".

De asemenea, art.66 din aceeasi lege prevede urmatoarele:

" (1) In cazuri speciale aplicarea unui act normativ poate fi suspendata printr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior. In aceasta situatie se vor prevedea, in mod expres, data la care se produce suspendarea, precum si durata ei determinata.

(2) La expirarea duratei de suspendare actul normativ sau dispozitia afectata de suspendare reintra de drept in vigoare.

(3) Prelungirea suspendarii ori modificarea sau abrogarea actului normativ ori a dispozitiei suspendate poate face obiectul unui act normativ sau al unei dispozitii exprese, cu aplicare de la data expirarii suspendarii".

Primul scandal declansat de suspendarea unei legi a avut loc in august 2014, cand guvernul Ponta a adoptat ordonanta de urgenta care prevedea suspendarea pentru 45 de zile a legii in baza careia primarii isi pierd mandatele daca trec de la un partid la altul. Ulterior, Curtea Constitutionala a decis sa ordonanta era neconstitutionala, insa prea tarziu, ea isi produsese efectele.

CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor - vezi motivarea deciziei

In ceea ce priveste guvernul Ciolos, acesta a recurs la suspendare la doar o luna de la investire, in decembrie 2015, cand a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a fost suspendata pana la 25 aprilie 2016 aplicarea articolelor din Legea Vanatorii referitoare la numarul de caini permis la o stana, sperand ca intre timp sa gaseasca o solutie convenabila si ciobanilor, care luasera cu asalt Parlamentul.

Revolta ciobanilor: Guvernul a suspendat prevederile care au adus oierii la Bucuresti

Cea de a treia situatie in care guvernul Ciolos s-a ferit sa ia o decizie ferma in rezolvarea unei probleme de interes public a fost cea legata de schimbarea legii alegerilor locale pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi.

Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

Premierul Ciolos a spus ca guvernul sau este independent, compus din tehnocrati, iar aceasta problema este de natura politica si trebuie rezolvata in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Ciolos suspenda lege detinuti scriitori, #Stanomir suspendare lege carti inchisoare , #premier
Comentarii