Miscarea lui Ciolos nu isi asuma o ideologie politica. Ar putea fi o strategie buna. Incearca sa reproduca povestea de succes a lui Theodor Stolojan Interviu

Joi, 05 Aprilie 2018, ora 08:25
6335 citiri
Miscarea lui Ciolos nu isi asuma o ideologie politica. Ar putea fi o strategie buna. Incearca sa reproduca povestea de succes a lui Theodor Stolojan Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

Cel mai probabil scenariu presupune ca PSD-ul va pierde puterea, pentru ca este un loc comun proasta guvernare a Romaniei, dar nu este suficient sa te declari anti-PSD pentru a avea o identitate politica, spune politologul Alexandru Gussi, analizand aparitia pe scena politica romaneasca formatiunii politice create in jurul lui Dacian Ciolos. Un partid care nu si-a asumat o ideologie, dar asta ar putea fi o strategie buna, de felul celei folosite in povestea de succes a lui Theodor Stolojan, care dupa numai un an de guvernare a avut o resursa simbolica, timp de 20 de ani fiind vector pentru PNL, Alianta DA, PLD, PDL.

Alexandru Gussi este doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential.

La finalul saptamanii trecute, fostul prim-ministru Dacian Ciolos a anuntat ca a depus la tribunal actele pentru infiintarea unui nou partid, desprins cumva din Platforma Romania 100, dar cu un cu totul alt nume: Miscarea Romania Impreuna. Lansarea nu a fost chiar lansare, a fost o conferinta la care presa nu a fost invitata in prealabil, dar care a fost transmisa, vineri la pranz, pe Facebook. Cum arata aceasta punere in scena, mai intai?

Daca o compar cu lansarea altui partid al unui fost prim-ministru, Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu, cea de saptamana trecuta nu a pacatuit printr-un exces de resurse, a fost voit modesta. E un semn de intelepciune comunicationala.

Pe de alta parte, e si o forma de minimalism pe care l-am vazut si la USR, intr-un fel exista ceva de genul acesta si in relatia cu presa a candidatului Iohannis la prezidentialele din 2014.

Oamenii politici tind sa nu intre sau sa intre foarte tarziu in lupta specifica spatiului public. Mai ales la nivel virtual nu exista limite, e un fel de lege a junglei in care e extrem de riscant sa te confrunti fie si cu ziaristi ostili.

Strategia care vad ca e aleasa e aceea de a sta in spatele liniei de front, iar pe front ii lasi pe simpatizanti, pe sustinatorii de pe Facebook sa poarte ei bataliile pentru tine. Tu nu faci decat sa le oferi munitie, care azi sunt stirile prezentate necritic de o mass-media din ce in ce mai deprofesionalizata.

Asteptarea ca Dacian Ciolos sa faca o oferta politica era inca de la alegerile legislative, cand fostul premier, totusi, nu a candidat pe listele niciunui partid. Gestul de acum, o asumare politica fatisa atat de asteptata, a raspuns acestei asteptari? A fost proportionat cu asteptarea, a fost prea putin?

In toamna lui 2016 asteptarea presupunea intrarea in PNL, partidul care practic a fost singurul care asumase dechis sprijinirea guvernarii in Parlament, sau in USR, de care era mai apropiat sociologic. Esecul de atunci a venit si din confuzia creata de aceasta ezitare intre cele doua solutii.

Azi, partidul lui Ciolos incearca sa raspunda unui orizont de asteptare al celor dezamagiti atat de presedintele Iohannis, cat si de USR. Ambitiile sunt mai mari, dar asta e nisa initiala. Pana la urma cred insa ca vor fi inevitabil impinsi catre o alianta cu cel putin unul din cele doua partide.

Revenind la nume - au fost, sigur, critici privind acronomul mai intai, dar fondatorii au raspuns ca acronimul este cel numit in statutul depus la Tribunal, si anume Impreuna, nu MRI sau alte declinari de aici. Pe mine ma intereseaza titulatura aceasta de "Miscare". De ce Miscare si nu Partid? Si apoi, oamenii abia se obisnuisera cu Romania 100.

Numele reprezinta identitatea initiatorilor, mi se pare indoielnic ca cineva din afara sa critice un demers intim legat de ce vor acesti oameni. Pot spune doar ca numele, prin ambitia pe care o implica, ma duce cu gandul catre o campanie prezidentiala.

Sigur, ne-a amintit tuturor de Miscarea En Marche si de Miscarea Cinci stele, din Italia. Se inscrie acest partid al lui Dacian Ciolos in tendinta aceasta a partidelor "apolitice" aproape, nu musai anti-sistem?

Exista o nemultumire anti-sistem a pierzatorilor dintr-un context socio-economic si, pe de alta parte, o nemultumire fata de politicieni a unei clase de mijloc ascendente care doreste mai mult.

Cazul italian merge spre prima dimensiune, de unde si importanta discursului antieuropean, cazul francez e din a doua categorie.

Prin Manifest si prin atitudine, Ciolos pare ca merge spre modelul En Marche. Dar daca e asa, deja a facut o eroare declarand intr-un interviu ca Miscarea sa e de centru. En Marche se vrea si de stanga si de dreapta. E adevarat insa ca toate aceste notiuni in context romanesc sunt prea abstracte.

Legat de asta e chestiunea doctrinara. Dacian Ciolos a si spus ca nu conteaza in acest moment daca partidul e de stanga sau de dreapta, ci valorile. In statutul partidului, valorile sunt generoase si sunt cele legate, desigur, de statul de drept. E un calcul strategic bun sa nu iti asumi, iata, solutii nici de stanga, nici de drepata sau, din contra, e o strategie vulnerabila? Practic, are Dacian Ciolos o miza in nepozitionare? (Nepozitionarea a fost un cal troian, daca ne amintim, si in USR, cand, pentru ca Nicusor Dan a refuzat o pozitionare ferma pe o

tema de pe agenda (referendumul pentru familie), practic, a pierdut partidul.

Nepozitionarea este o forma de a pune in valoare liderul. In cazul USR, acesta s-a nascut datorita lui Nicusor Dan, care devenise un mit al societatii civile. Ciolos vine din zona charismei castigate datorita exercitarii unei functii importante in stat combinata cu mitul tehnocratului.

Incearca sa reproduca povestea de succes a lui Theodor Stolojan care dupa numai un an de guvernare a avut o resursa simbolica, timp de 20 de ani fiind vector pentru PNL, Alianta DA, PLD, PDL.

Culmea este ca in Manifestul doctrinar al Miscarii Romania Impreuna regasesc anmite idei dintr-un demers ce se dorea de centru, Initiativa Social Liberala, care incerca la sfarsitul anilor 1990 sa uneasca ApR-ul lui Melescanu cu PNL-ul, ceea ce s-a intamplat dupa 2000 chiar sub conducerea lui Stolojan. Istoria se poate repeta...

Asa cum arata acest partid acum, ce electorat pare a viza? Se vorbeste la ultimele scrutinuri despre acest bazin mare al nehotaratilor.

Desi toti se uita spre el, acest bazin poate spori si mai tare daca exista confuzie la nivelul ofertei politice. Lectiile lui 2016 sper insa ca au fost invatate, desi nu am vazut pe nimeni sa-si asume o vina.

In ceea ce priveste celelalte formatiuni politice, de unde e cel mai predictibil ca va disloca Romania Impreuna electorat?

Canibalizarea mai ales cu electoratul USR, dar si cel al PNL, e inevitabila.

Pe de alta parte, zona oamenilor anti-PSD tinde sa creasca, deci teoretic loc exista pe piata politica. Poate incerca sa se prezinte la europarlamentarele din mai 2019, pentru a se profila si a-si masura fortele ca PLD in 2007, urmand apoi sa vada daca sau cu cine se va alia.

Opozitiei politice a PSD-ului i s-a reprosat mereu divizarea. Acum avem PNL, USR si Romania Impreuna, declarate anti PSD. Faramitarea, in acest moment, e un calcul strategic oportunist sau e mult prea riscanta?

Ati uitat un partid parlamentar, PMP-ul, iar lista se poate mari pana la europarlamentare. Toata lumea vede cat de prost e guvernata Romania, iar ciclurile economice sunt nemiloase si ne vor prinde iar nepregatiti.

Cel mai probabil scenariu presupune ca PSD-ul va pierde puterea. Multi intreprinzatori politici vad asta si se strang in zona anti-PSD.

Marea problema e ca oricine se poate declara anti-PSD, dar asta nu da o identitate politica in jurul careia sa mobilizezi. In momentul de fata, nici USR, nici Miscarea lui Ciolos, nici macar PNL-ul nu au o identitate clara. Daca ar deveni clar pe cine vor sa reprezinte aceste partide, ele ar putea merge singure la alegerile parlamentare.

Dar nu e clar si nici nu cred ca va deveni in acest ciclu electoral.

In acest context, solutia unei aliante anti-PSD se impune. Macar pentru doi din cei trei-patru actori anti-PSD.

Planul pentru partid e sa obtina un scor bun la alegeri, primele sunt europarlamentare. Care poate fi planul pentru Dacian Ciolos?

As spune ca Dacian Ciolos vrea sa se pozitioneze din timp drept principala alternativa pentru electoratul care in 2014 l-a propulsat pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Asta ii va da cel putin o pozitie buna de negociere.

Miscarea Romania Impreuna - manual de intrebuintare trimis de agentia de branding care s-a ocupat de lansarea partidului lui Ciolos

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ciolos partid PSD, #Romania Impreuna Iohannis PNL USR PMP , #premier