Noul ministru propus la Justitie si-a expus CV-ul si prioritatile. Ce spune de MCV, gay si acoperiti

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 13:07
9503 citiri
Noul ministru propus la Justitie si-a expus CV-ul si prioritatile. Ce spune de MCV, gay si acoperiti
Foto: captura video privesc.eu

Raluca Pruna, candidatul la functia de ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos, a fost avizata aproape in unanimitate de cele 7 comisii parlamentare care au audiat-o marti dimineata.

Aceasta a raspuns la mai multe intrebari, printre care si unele care ii fusesera adresate Cristinei Guseth, prima nominalizare facuta de Ciolos, dar retrasa luni noapte.

La inceputul audierii, Raluca Pruna si-a prezentat pe scurt CV-ul, subliniind ca se simte onorata de propunerea facuta si ca intelege "pe deplin gravitatea acestui moment".

CV: Asistenta lui Macovei si functionar la Bruxelles

Candidatul la functia de ministru al Justitiei a precizat ca este absolvent de Drept si absolvent de Filosofie, a profesat o perioada scurta ca avocat, membru al Baroului Bucuresti, iar din 2000 a fost angajat al delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, unde a activat pana in 2004, ocupandu-se de capitolul Justitie si Afaceri Interne si de anticoruptie.

"Am avut si o activitate in cadrul societatii civile. Sunt alaturi de multi magistrati, avocati si alti reprezentanti ai societatii civile, membru fondator al Transparency International in Romania", a mai punctat aceasta.

A urmat o activitate desfasurata ca jurist, dupa care plecarea la Bruxelles, la Consiliul Europei, dupa incheierea negocierilor pentru aderarea Romaniei la UE.

"Am lucrat acolo ca jurist lingvist in cadrul serviciului juridic. Am facut parte din echipa care a tradus tratatul de aderare la UE. In 2007 m-am intors in CE, in Directia de justitie libertate si securitate, intr-o unitate care se ocupa de frontiera externa a UE, apoi intr-o unitate de combatere a crimei organizate si lupta impotriva coruptiei. Am lucrat ca asistent parlamentar al doamnei Monica Macovei (in PE - n.red.)

3 luni", a mai declarat aceasta.

Dupa 2010, Raluca Pruna a fost sef de unitate intr-o unitate juridica, la o directie de antreprenoriat, iar in prezent este consilier juridic in CE.

"In sfarsit, avem un candidat care are studii de drept", a comentat deputatul Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice si conducatorul sedintei comisiilor reunite, cu trimitere la candidatul audiat luni seara, Cristina Guseth, care nu este absolventa de Drept.

Audieri maraton pentru ministrii lui Ciolos: Avize pe banda rulanta, dar si scandaluri. Vezi cum s-au prezentat tehnocratii

Au urmat seriile de intrebari din partea senatorilor si deputatilor prezenti la audieri.

Despre Coduri

Ca si luni seara, Ciprian Nica (PSD) a intrebat despre cele 35 de prevederi ale Codurilor penale care au fost declarate neconstitutionale, dar si despre colaborarea cu Parlamentul, societatea civila si celelalte institutii conexe actului juridic.

Raluca Pruna a recunoscut ca problema Codurilor este "larg dezbatuta in societate" si a spus ca, in calitatea sa de jurist roman, are o asteptare ca o astfel de constructie legislativa sa dureze mult timp.

"Stiu ca exista multe decizii cu privire la neconstitutionalitatea unor prevederi din Coduri", a mai spus aceasta, adaugand ca orice initiativa legislativa de punere in aplicare a deciziilor CCR trebuie sa fie precedata de o dezbatere publica.

De asemenea, Raluca Pruna a afirmat ca va dialoga cu Parlamentul, pentru ca acest lucru este si o "obligatie profesionala".

Noul Guvern, la test in Parlament. Tariceanu, catre Ciolos: Binomul DNA-SRI vrea schimbarea regimului democratic LIVE

Despre cuplurile gay

Deputatul Remus Cernea a intrebat, la fel ca si luni seara, daca Ministerul Justitiei va pune in aplicare cele mai noi decizii europene cu privire la legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

"Da, exista o dezbatere europeana, nu in toate statele membre dispozitiile de drept fac posibila recunoasterea unui parteneriat (...) in Franta, de exemplu, acest lucru s-a facut in urma unei dezbateri destul de ample. Sub presedintia luxemburgheza a Consiliului UE exista consultari, am inteles ca s-au consultat si parlamentele nationale, urmeaza sa se ia o decizie de principiu la nivel institutional european in Consiliu.

Eu nu ma pot pronunta intr-o materie atat de putin consensuala in Romania, cred ca trebuie sa aiba loc o dezbatere ampla. Orice fel de propunere trebuie sa tina seama si de faptul ca trebuie sa modificam prevederi legislative in vigoare. (...) Romania nu are, ca stat membru, interesul de a se singulariza in masura in care toate celelalte state membre vor face modificari", a declarat, printre altele, Raluca Pruna.

Concurenta neloiala in familii de magistrati

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a mentionat faptul ca o cunoaste de mult timp pe Raluca Pruna si a adresat aceeasi intrebare ca si fostului candidat, legata de conflictul de interese si concurenta neloiala in familiile formate din magistrati - judecatori, procurori sau avocati.

"A legifera in sensul unui conflict de interese cred ca ne-ar singulariza. Nu putem pune interdictii cu privire la orice in lege, pentru ca nu totul poate fi legiferat. Anumite incompatibilitati sunt deja preveazute de lege (...) Nu cred ca o legiferare in sensul eliminarii complete (a incompatibilitatilor - n.red.) este cu putinta.

Mai cred ca nu putem legifera orice, sunt chestiuni care reglementeaza viata unei societati si nu tin de normele juridice, tin de domeniul moralei. Si mai cred ca, in situatia in care o asemenea initiativa ar fi adoptata, ar trebui sa tinem seama si de repercusiuni. Nu e ceva exceptional ca doi soti sa fie magistrati", a raspuns candidatul la functia de ministru al Justitiei.

Legea nu e un simplu moft

Deputatul Ioan Cupsa (PNL) a intrebat ce poate face ministrul Justitiei pentru ca "legea sa fie tratata altfel decat un simplu moft, sa se aplice intotdeauna si deindata", conformarea voluntara a oricarui cetatean avand un rol "esential", si ce poate face pentru aplicarea unitara a legii.

"Conformarea voluntara la lege tine mai putin de institutii, cat de fiecare dintre noi ca indivizi. Primul palier nu este ca statul sa intervina prin institutiile sale. Conformarea voluntara e influentata si de faptul ca legea se aplica intotdeauna si pentru toata lumea. Nu stiu ce altceva as putea raspunde decat sa fiu de acord ca legea nu trebuie sa fie tratata ca un moft", a declarat Pruna.

Referitor la interpretarea unitara a legii, aceasta a declarat ca problema nu este doar in Romania, ci si in alte state, si a subliniat faptul ca in aceasta materie competenta apartine cu precadere Inaltei Curti.

"MJ nu poate fi altceva decat un catalizator care sa invite la masa dialogului actorii sociali, institutionali. Un lucru foarte important, de care trebuie sa se tina seama, este ca pana la urma actul de justitie, care nu e infaptuit de MJ, ci de instante, eu un serviciu public, beneficiarul e cetateanul", a mai subliniat aceasta.

Imunitatea speciala

La randul sau, senatorul PNL Tudor Barbu a adresat o intrebare referitoare la imunitatea prevazuta in Constitutie si in legile din Romania, facand trimitere in special la statulul magistratilor.

Raluca Pruna a subliniat faptul ca toata lumea si toate legile trebuie sa se raporteze la Constitutie, dar a recunoscut ca, atunci cand se adopta foarte multe legi, se poate intampla sa se adopte si ceva care nu e constitutional.

"De aceea, avem Curtea Constitutionala. In masura in care prevederi anumite vor fi declarate ca neconstutionale, obligatia e sa se vina cu o propunere legislativa care sa aduca legea in acord cu 'Biblia' noastra a tuturor, Constitutia", a raspuns aceasta.

Deputatul Vasile Varga (PNL) a dorit sa stie cum va colabora viitorul ministru al Justitiei cu toate celelalte profesiuni conexe, iar Raluca Pruna a reamintit ca si in perioada in care facea parte din delegatia CE, in august 2004, a discutat pe un pachet de legi cu asociatiile de magistrati, executori, mediatori, notari. "Toata lumea trebuie sa stea la masa si sa participe la consultari", a punctat aceasta.

Criteriile in baza carora va numi procurorii sefi

La randul sau, deputatul Daniel Fenechiu (PND) a intrebat care vor fi criteriile dupa care va face in primavara viitoare propunerile pentru sefia Parchetului General si a DNA, care este punctul sau de vedere legat de "egalitatea de arme" intre procurori si avocati si daca a avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos despre prioritatile guvernarii.

"Lupta anticoruptie trebuie sa continue asa cum a inceput. Procedura cu privire la numirea procurorilor sefi e prevazuta de lege, criteriile pot fi elaborate. Daca am sa primesc votul dvs, am sa ma asigur ca fac ceea ce am facut intotdeauna: o procedura transparenta, cu criterii anuntate dinainte si pe care toata lumea le cunoaste", a raspuns Pruna, enumerand printre aceste criterii de selectie profesionalismul, reputatia profesionala, onestitatea, integritatea.

"Persoanele trebuie sa fie de la inceput deasupra oricaror suspiciuni (...) E importanta transparenta procesului. Romania, prin numirile pe care le-a facut, a aratat ca procedura functioneaza", a completat aceasta.

In ceea ce priveste egalitatea de arme la care a facut referire Daniel Fenechiu, Raluca Pruna a explicat: "Eu sunt de profesie avocat, insa trebuie sa plecam de la o constatare cu privire la statutul procurorului in Romania. Prin prevederi constitutionale si statut, procurorul este considerat magistrat (...) Egalitate de arme in sens de imagine, formal, nu se poate face fara o dezbatere serioasa. Mandatul meu este unul limitat, de un an, nu stiu in ce masura anumite proiecte vor fi demarate".

Raluca Pruna a confirmat faptul ca a avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos despre prioritatile pe justitie. "Altfel nu m-as fi aflat in fata dvs, voi lucra sub coordonarea premierului desemnat", a reamintit aceasta.

Incompatibilitatile primarilor

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor a cerut lamuriri cu privire la primarii gasiti in incompatibilitate, apreciind ca presedintele Klaus Iohannis "a avut norocul" si a castigat procesul cu ANI.

Candidatul la functia de ministru a replicat ca, "daca incompatibilitatile sunt prevazute de lege si daca se considera ca in anumite situatii primarul e gasit incompatibil pentru ca in acelasi timp are legaturi institutionale cu serviciile publice (...), nu putem face decat sa initiem o modificare a legii in acest sens", insa acum ea trebuie respectata.

O alta intrebare a venit din partea deputatei Luminita Adam (UNPR), care i-a cerut candidatului la functia de ministru sa spuna ce parere are despre art.132 alin 1 din Constitutie.

"Acesta prevede ca procurorul functioneaza sub autoritatea MJ, stim ca e vorba despre o autoritate functionala, nu e o subordonare ierarhica. MJ nu are posibilitatea, nu trebuie si nu poate sa intervina in actul pe care il face procurorul. Sunt perfect de acord cu prevederile constitutionale", a raspuns Pruna.

Cum inchidem MCV

La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a tinut sa precizeze ca o cunoaste pe Raluca Pruna "de 20 de ani" si i-a adresat intrebari legate de incriminarea Parlamentului in rapoartele MCV.

"MCV nu este un scop in sine, el exista, iar eu, in situatia in care ma aflu astazi, nu pot decat sa constat ca exista, si rolul meu, si al oricui ar ocupa aceeasi pozitie, este sa se asigure ca acele obiective care sunt marcate in rapoarte sa fie indeplinite, iar Romania ar putea sa mai faca progrese. Trebuie tinut seama de aceste recomandari. (...)

Formal, este un mecanism pe care numai Romania si Bulgaria il au (...) dar s-au adoptat prevederi si cu privire la un mecanism european care nu are intinderea, si forta, si greutatea MCV.

Nu sunt eu in masura sa raspund la observatiile critice dintr-un raport critic, dar daca luam rapoartele GRECO, facute in cadrul unei proceduri a CoE, si acolo sunt judecati de valoare cu privire la institutii", a raspuns Pruna, adaugand ca poate fi vorba si despre o lipsa de comunicare intre raportori si Parlamentul Romaniei.

"Si eu, ca cetatean roman, imi doresc sa se ridice MCV. Rolul meu este sa ma asigur ca toate acele elemente de parcurs care ni se cer inca in cadrul MCV sunt indeplinite. Cred ca in aceste conditii va fi ridicat (...) Sunt perfect de acord cu privire la observatiile privind interesele Romaniei. Daca nu as fi impartasit aceasta opinie, nu ma aflam azi, aici. Sunt aici ca sa apara interesele pe care Romania le are", a adaugat aceasta.

Ce varsta are si cand a absolvit cele doua facultati

Senatorul Florentina Jipa (UNPR) a fost curios sa afle cand s-a nascut si cand a absolvit cele doua facultati Raluca Pruna. De asemenea, a intrebat-o care este diferenta intre procurori si judecatori, toti magistrati.

Cine este Raluca Pruna, propusa la Ministerul Justitiei

"Nu stiu ce CV al meu a fost circulat, m-am nascut in 1969, am terminat facultatea de Drept in 1994, pe cea de Filosofie in 1997, am un master in stiinte politice luat in 1998", a precizat Raluca Pruna.

In ceea ce priveste diferenta intre judecatori si procurori, aceasta a vorbit despre faptul ca "judecatorul este independent in solutiile pe care le ia, dar si procurorul in actele pe care le face este independent, insa este subordonat ierarhic, actele sale pot fi infirmate de un procuror superior ierarhic; si hotararile unui judecator in Curtile de Apel pot fi intoarse".

In concediu fara plata

De asemenea intrebata daca se va suspenda de la CE pe parcursul mandatului, Raluca Pruna a confirmat. "In situatia in care voi primi votul, sunt functionar european si imi voi lua un concediu fara plata pe durata mandatului in aceasta functie de demnitate publica. Ma voi intoarce la Bruxelles dupa ce termin. Actualmente nu lucrez intr-un domeniu conex Justitiei (...) Este o onoare sa fii ministru de Justitie in propria tara", a declarat aceasta.

Ce face cu ofiterii acoperiti din Justitie

La final, deputatul Adrian Gurzau (MP) a intrebat ce intentioneaza sa faca cu deciziile CEDO prin care statul roman e condamnat, dar si daca "va impune persoanelor care au dubla comanda in justitie, ofiteri sub acoperire, sa fie descoperiti".

In privinta hotararilor CEDO, Raluca Pruna a spus ca trebuie sa fie executate.

"Cu privire la ofiterii acoperiti, legea prevede ca magistratul trebuie sa faca o declaratie pe propria raspundere. CSM se ocupa de resursele umane (...) Declaratia e trimisa la CSM, care consulta CSAT, CSAT face verificarile. Daca se gasesc ofiteri acoperiti, e vorba de fals in declaratii, restul nu pot fi decat speculatii", a explicat viitorul ministru al Justitiei.

Dupa o ora de audieri, Raluca Pruna a fost votata prin ridicare de mana. 48 de voturi au fost pentru, 1 impotriva si 2 parlamentari s-au abtinut.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Raluca Pruna audiata comisii, #Raluca Pruna ministru Justitie , #premier