Ziare.com

Cui se adreseaza partidul lui Ciolos, de ce miscare si nu partid si ce sanse are? Interviu

de Magda Gradinaru
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:50

   

Cui se adreseaza partidul lui Ciolos, de ce miscare si nu partid si ce sanse are? Interviu
Partidul anuntat de Dacian Ciolos se inscrie in trendul populist din ultimii ani din Europa, unde notiunea de partid a fost atat de delegitimata incat termenul de "Miscare" este mult mai seducator electoral, spune politologul Andrei Taranu.

Totusi, acesta atrage atentia ca populismul e o carte sensibila de jucat, pentru ca, odata ajuns la putere, se va transforma in iliberalism, cum se intampla zilele acestea cu regimul lui Viktor Orban in Ungaria. Dincolo insa de accentele de populism, partidul lansat de Dacian Ciolos se adreseaza aceluiasi electorat fragmentat de dreapta, in vreme ce nimeni nu vrea sa vorbeasca si cu alegatorii din Valea Jiului sau din Targu Lapus.

Context: La finalul saptamanii trecute, fostul prim-ministru Dacian Ciolos a anuntat inscrierea la tribunal a unui nou partid, Miscarea Romania Impreuna. S-a vorbit imediat despre numele ales, daca e potrivit sau nu, despre cat de accesibil si usor de memorat este acronimul si despre elementele de identitate vizuala. Chiar Dacian Ciolos a tinut sa prezinte aceste elemente de branding, intr-o conferinta transmisa pe Facebook, de la mesaje pana la logo, un Ro urmat de o cruce.

Marti, agentia care a lucrat la lansarea Miscarii Romania Impreuna, Brandient, a trimis Ziare.com o serie de explicatii, un "manual de intrebuintare" a acestor elemente de branding, din care aflam, practic, la ce s-au ganditi fondatorii Ro+ atunci cand si-au spus miscare, iar nu partid.

De ce acronimul este Impreuna si nu MRI?

"Pentru ca Impreuna este ADN-ul pur al grupului care a generat aceasta miscare, si a fost folosit ca atare inca de la inceputul anului 2017 in sintagma "Schimbam Romania Impreuna". Pentru ca este o miscare. Iar Impreuna - ca varianta prescurtata a identitatii verbale, este o chemare!", se arata in acest manual de branding.

Mai mult, tot agentia de branding raspunde si celor care au reprosat ca Ro+ nu si-a asumat o pozitionare ideologica de tipul stanga/dreapta: "Ideologia Miscarii Romania Impreuna este simpla: o schimbare in bine, de care sa profite toata societatea romaneasca, nu mai poate safie facuta astazi prin impunere", spune agentia.

Cum se vede, insa, aceasta lansare dintr-un unghi exterior, am incercat sa aflam de la profesorul de stiinte politice Andrei Taranu, unul dintre fondatorii platformei Demos.

Andrei Taranu, cum arata aceasta lansare, la un an jumatatea de la plecarea lui Dacian Ciolos de la guvernare?

E interesanta lansarea unui partid care inca nu a fost inregistrat la tribunal, aici este marea problema a acestei Miscari. E clar ca ea a raspuns unei cerinte care venea de pe piata, pentru un partid chipurile nou, care sa preia o parte dintre nemultumitii fata de USR, in primul rand, si dintre cei care sunt complet lipsiti de interes fata de PNL.

Din punctul meu de vedere, sigur ca aici s-ar putea sa fie si o intentie de partid prezidential sau inca o intentie de partid prezidential, alaturi de celelalte doua partide si ne referim la PNL si USR, care sa reprezinte un fel de platforma pentru domnul Iohannis la urmatoarele alegeri.

Desi apare atat de tarziu, el apare inca incomplet, nu este un partid cu acte in regula inca.

Poate fi si aici o strategie? In fond, mentii asteptarile. Daca livrez din prima un produs, risc sa dezamagesc mai repede, nu?

Sigur, exact la asta ma refeream. A venit ca un teasing, as putea spune, in termeni de publicitate: produsul va aparea in scurt timp, bucurati-va, are gust bun si asa mai departe. Cam atat putem spune acum.

Am vazut ca au aparut cateva rectii, cum e cea legata de cuvantul "impreuna", ceea ce sigur pare absurd, dar legea e de multe ori la limita absurdului. Daca intr-adevar cei care au acest cuvant "impreuna" ca trademark ar putea sa aiba castig de cauza, atunci partidul Miscarea Romania Impreuna ar putea sa capete o alta denumire.

Ma intrebam totusi daca nu e bulversanta trecerea asta de la un nume si el relativ nou pe piata, Romania 100, la altul, Romania Impreuna.

Era evident ca la anul, cand vor fi alegerile, nu va mai fi 100, ar trebui sa fie 101 si in fiecare an ar trebui sa fie +1.

Una dintre intrebarile importante este de ce Miscare si nu Partid?

Asta e foarte important si denota uriasul populism al acestei povesti. In Europa avem de-a face cu un val de miscari. Avem Movimento 5 Stelle, care s-a nascut ca o miscare, avem En Marche, care se declara tot o miscare, avem Alternative fur Deutschland, tot o miscare.

Toate miscarile acestea apar ca reactii la cuvantul "partid/partide". Avem de-a face cu o puternica neincredere in partidocratie si de aici incercarea de-a evita cuvantul absolut normal. Stupoarea domnului Ciolos a avut-o si domnul Basescu, cu Miscarea Populara, cum se chema la origini, cand instanta a spus: "Ne pare rau, noi nu inregistram miscari, inregistram doar partide, motiv pentru care se numeste Partidul Miscarea Populara si probabil si acesta se va numi Partidul Miscarea Impreuna sau alta denominatie, pentru ca, asa cum spune legea, se inregistraza exclusiv partide, si nu miscari".

Aceasta este mai degraba o forma prin care sa eviti realitatea si nu e singura, trebuie sa spunem: "Noi nu suntem partid, suntem miscare", "Noi vrem puterea, dar pentru ca suntem cetateni, nu pentru ca am mai avut-o". In general, exista o forma destul de ambigua de a prezenta lucrurile.

Eu ocupandu-ma de populism de aproape un deceniu, pot spune ca asta este o chestiune definitorie pentru miscarile populiste. Niciodata nu spun un lucru foarte clar, transant: "Noi suntem de stanga sau de dreapta", "noi nu suntem cutare sau cutare".

Bun, dar in general populismul functioneaza in opozitie si nu atat de bine la putere.

Avem in clipa de fata partide populiste care au ajuns la putere, avem Fidesz in Ungaria, de un deceniu la putere, e PiS in Polonia, care probabil va castiga si al doilea tur de alegeri. Avem de-a face mai degraba cu o forma trista a populismului care vine la putere si de aici incercarile de remachiere a partidelor din Centrul Europei si nu numai, astfel incat sa prinda o tendinta europeana.

La origine, miscarile populiste erau in opozitie. Acum au inceput sa se adapteze destul de bine la putere, o adaptare care e destul de nedemocratica, trebuie spus.

Toate partidele populiste care ajung la putere devin mai devreme sau mai tarziu iliberale. Domnul Trump probabil este cel mai definitoriu exemplu.

E o paranteza, a intrat acest termen de iliberalism folosit de Viktor Orban in teoria politica?

El exista de inainte, a fost impus de Fareed Zakaria cu 10 ani inainte de a-l folosi Viktor Orban. Fareed Zakaria foloseste termenl de iliberal pentru a defini in epoca respectiva democratii din India, Pakistan, ceea ce numim noi flawed democracies, democratii care sunt la limita dintre democratie si autoritarisme.

Spuneati de neasumarea asta ideologica, de altfel Dacian Ciolos a si spus ca nu e atat de importanta pozitionarea asta stanga/dreapte. E depasita aceasta impartire?

Nu e adevarat deloc, aici e o intreaga poveste. In Romania, de fapt, nu avem partide de stanga, nu avem niciun partid de stanga si din acest motiv partidele, mai mult sau mai putin de dreapta, incearca sa evite aceasta dihotomie tocmai pentru ca avem o balta foarte mica pentru dreapta.

PSD este un partid de dreapta, prin toate declaratiile nationaliste, unele aproape fasciste, pe care le face. PNL nu e departe de PSD, din acest punct de vedere.

O masura economica cum este asa-zisa revolutie fiscala, care este aproape dupa modelul Scolii de la Chicago, este o masura de dreapta. Coroborata cu nationalismul evident, autohtonismul, anti-europenimsul de care PSD da dovada, il plaseaza complet la dreapta. In afara de faptul ca mai poarta aceasta titulatura vetusta, de partid social-democrat, nu are nimic de-a face cu social-democratia.

De altfel, va aduceti aminte de domana deputat din Portugalia care asta i-a si reprosat, ca PSD si social-democratia romaneasca sunt mai degraba asemanatoare cu partidul lui Barroso, care si el se numea Partidul Social Democrat.

Mai fac o paranteza - ce spune asta despre o societate, sa nu ai partide de stanga? In fond, de social-democratie sunt legate si altele, cum sunt sindicatele.

Nici in Polonia, nici in Ungaria nu mai sunt partide de stanga, ceea ce iti arata ca dimensiunea nationalist-capitalista a infrant puternic si a distrus, daca vreti, ceea ce numim noi tesatura sociala. Tesatura este atat de faramitata incat este imposibil sa mai construiesti organisme, in cazul nostru sindicatele, in sensul lor de miscari de protest puternice, care sa capete si valente politice.

Avand o societate faramitata, nu puteam avea miscari de stanga. Stanga e greu de gasit, pentru ca populatia de 40% care traieste in mediul rural este complet abandonata, nu vorbeste nimeni despre ea. Nu se duce nimeni sa ii caute, le cauta doar voturile.

Poate Miscarea asta a lui Dacian Ciolos sa ocupe zona de stanga?

Ma indoiesc. Cel putin din programul lansat, nu apare nimic de o asemenea factura, nu sunt specificate politici sociale de mare anvergura, care sa rezolve acest lucru, in timp ce termeni ca "investitie", "competitie" exista.

Ma indoiesc ca se va renunta la tendinta asa-zis de dreapta. La noi dreapta este o dreapta populista, are si aceasta tendinta anti-coruptie, care e veche si cunoscuta, mai ales in America Latina.

Toate partidele anti-establishment spun "poporul versus elita corupta". Or la noi elita este definita ca fiind corupta si toti cei care se opun coruptiei se opun, in acest fel, si elitei, fara sa isi dea seama ca atunci cand ei vor ajunge elita se vor afla intr-o postura extrem de vulnerabila.

Asta intrebam si mai devreme - cum fac fata populistii care au acest discurs si cu el ajung la putere?

Uitati-va cum e in Ungaria, incearca sa gaseasca alti dusmani, gen Soros, migrantii, turcii, tatarii si se intorc in nationalism, pentru ca altfel nu au cum.

Bun, dar cui se adreseaza Miscarea Romania Impreuna?

Asta e marea problema, electoratul pe care il vizeaza domnul Ciolos, Miscarea Romania Impreuna, este un electorat urban, educat, de obicei de felul celui care a participat la manifestatiile din Piata Victoriei si care are aceleasi tendinte de "patriotism", pe care il manifesta si domnul Liiceanu, un patriotism elitar, cei care isi iubesc cu indreptatire tara, nu cei care sunt lipsiti de dinti, nu stau toata ziua sa munceasca uzinele, campul.

Nici una, nici alta nu prea mai exista, dar conceptul de munca se pastreaza. Oamenii ar trebui sa munceasca mult, ca sa aduca patriei plus-valoare.

Bun, dar este acesta un bazin electoral real? Si mai ales cat cantareste?

El este, este de 15-20%. Este bazinul pe care il avea PDL prin 2008. De fapt, ei asa incearca sa se pozitioneze, numai ca niciunul dintre aceste trei partide, ma refer la PNL, USR si Miscarea Romania Impreuna, nu incearca sa acceseze bazinul electoral al PSD. E clar ca vor fi trei pesti mici intr-o baltuca destul de clar delimitata.

Adica e canibalizare?

Stiti cum se spune, "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul". Vor incerca sa ia exact electoratul pe care l-au pierdut PNL si USR si spera ca PNL sa fi avut o hemarogie grava. S-a vazut la alegerile din 2016 aceasta tendinta si atunci ei incearca acum sa se pozitioneze pe acest electorat, un electorat care era captiv dreptei, dar care nu mai vota cu PNL.

Nu a preluat deja USR acest electorat?

Aici e complicat, o parte din el fusese preluat de USR, doar ca USR, prin diverse actiuni, a dezamagit o parte din acest electorat.

Acesta este un electorat extrem de sensibil, este un electorat educat, care asteapta programe, proiecte, nu e un electorat isteric. Sigur, exista si o parte din electorat care e doar isteric anti-PSD si care merge pe o formula aproape suicidara.

Problema e ca o parte din acest electorat nu se afla in Romania si nici nu s-a aflat vreodata in Romania, el este prezent pe Facebook, pe mediile de socializare, dar nu se afla hic et nunc. S-ar putea ca el nici sa nu iti apara foarte clar in sondajele de opinie.

De fapt, din punctul meu de vedere, asta ar trebui sa asteptam, prima evaluare sociologica a acestei miscari, una care sa fie facuta real.

S-a spus despre Dacian Ciolos si poate asa se explica pasul de acum, ca nu a fost validat electoral pana acum.

Da si nu. El s-a propus totdeauna ca fiind un tehnocrat. Asta e un alt element al populismului, care vine pe aceasta masura tehnocrata, el are nevoie de voturi, dar pleaca de la premisa ca tehnocratii - vorbim in general - stiu ce sa faca, au solutiile la probleme, spre deosebire de politicieni, care, fiind politicianisti, nu fac altceva decat sa promita si apoi sa abandoneze propriile promisiuni.

Bine, dar in felul aceasta se contribuie si mai tare la zdruncinarea increderii in partide, in politica.

Da, si asta e problema europeana acum. Aparitia noilor media, a fake news-urilor, vor afecta in mod fundamental democratia pluripartinica. Noi nu mai avem dezbateri de opinii, ci reactii masive la o opinie sau alta, de obicei negative. Democratia bazata pe emotii nu poate genera decat reactii la adresa celor care sunt, intr-un fel sau altul, depozitarii discursului public.

Din nefericire, multe partide incearca sa mearga inspre valul emotional mai degraba.

Ati amintit de Italia, de Miscarea 5 Stele, promotor al democratiei directe, pe internet. Vineri, cand a fost anuntata depunerea la tribunal a cererii de inregistrare pentru Miscarea Romania Impreuna, declaratiile au fost transmise pe Facebook, de pilda.

Movimento 5 Stelle nu era atat de legata de internet, cat a fost Partidul Piratilor, legat aproape complet de Internet. Electoratul de pe internet nu e un electorat pe care sa-l poti captiva foarte mult, e un electorat care se misca foarte repede, pe diverse subiecte.

Electoratul pe care il acceseaza Ro+ este un electorat extrem de sensibil, pe care il regasesti la persoanele educate, care au acces la internet. In Valea Jiului sau in Targu Lapus, lumea nu sta pe internet.

Cui raman Valea Jiului si Targu Lapus?

PSD-ului. Daca va uitati, de acolo PSD nu a plecat niciodata. A fost inlocuit vag de PNL/PDL, care de fapt copiasera aproape complet comportamentul politic al PSD. Altfel, nu s-a schimbat nimic si nu se schimba, pentru ca daca te duci sa ii convingi, dar nu pe internet, de ce viitorul lor, al copiilor depinde de votul care trebuie dat constient si rational si nu pe pungi si pensii, atunci poate ai o sansa sa schimbi ceva.

Pot orasele mari atunci sa dea presedintele, pentru ca miza e in scrutinul urmator pentru Cotroceni?

Probabil ca da. Am sa va spun de ce: PSD, din punctul meu de vedere, nu pare atat de interesat sa dea presedintele. Un presedinte ca Iohannis este mana cereasca pentru PSD, de ce si-ar propune sa aiba altul?

Pe de o parte, e un fel de opozitie, deci ai in fata cui sa contruiesti un dusman imaginar, iar pe de alta parte este atat de putin prezent in viata politica romaneasca, incat poti sa-ti faci toate guvernele cu putinta, cum s-a vazut deja. Asa dai si impresia ca nu suntem ca in Polonia sau Ungaria, unde presedintele este prizonierul puterii politice, partidului dominant. Eu, sa fiu in locul PSD, nu as renunta la Iohannis.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11187 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acesta este un interviu propaganda, si ar trebui sa-i fie

rusine la ziare.com ca a publicat o asemene mizerie. Normal ar fi ca ziare.com sa-i ofere dreptul la replica domnului Ciolos, prin care sa aiba ocazia sa explice pozitia noului partid prin prisma insinuarilor domnlui Taranu.

 

Are sanse foarte mari.

Si PDL a aparut cind lumea se saturase de excrocheriile lui Nastase Adrian.

 

MISCARE? ce va tot invartiti in jurul cozii lui Cccilos ZEROkis?!

E o MISCULATIE baieti... si fetite... o misculatie tehnocraca... Cccilos a ajuns la fundul sacului si vrea sa traiasca din munca onesta: vrea parlamentar... euro... €parlamentar...

 

Ciolos nu vrea partid fiindca el ar fi salarizat de partid iar

....asta nu-i convine dombnului Ciolos. Nu vreqa salariu de partid.
Miscarea RO+ in vrea europarlamentar pentru a sustune de la Bruxelles interesele Romaniei.

foarte straniu articol

am aflat ca ciolos face un partid populist ca altele in europa. poate da domnu politolog un exemplu de partid populist condus de un tehnocrat? ca nu prea sunt compatibili, partidele populiste au aparut ca alternative la tehnocrati.
en marche nu e nici el un partid populist, din moment ce a propus schimbari radicale ale protectionismului de stat, ceea ce nu e prea popular in franta. mi-as dori ca ciolos sa aiba succesul lui macron, dar nu sunt convins ca are aceeasi carisma.
am mai aflat ca in romania sunt doar partide de dreapta ceea ce e o ineptie. nici unul dintre partide nu promoveaza descentralizare si economie libera de piata, asa ca sunt toarte de stanga daca ai cea mai vaga idee de economie. si ceausescu era nationalist, si uniunea sovietica, si chinezii sunt nationalisti, si nu sunt de dreapta.

ce lipseste romaniei e un partid centru dreapta articulat cum a reusit macron, si daca apare, va fi votat si de valea jiului, ca au vazut ca psdul nu are ce oferi.

Ciolos e nepot de securist, al lui Magureanu....!!

ce naste din pisica soareci maninca...securistu Cilos nu e mai diferit decit securistii ilici, magureanu, tariceanu, base, videanu, si are gena interlopilor criminali economici Dracnea, valcov, udrea, bica, etc....deci va face ce a vazut la predecesorii lui...sobolanii rosii vor putere si bani in schimbul carora vor distruge ca termitele Romania....adica ce a mai ramas de praduit...

@rc - articolul pare a fi straniu, dar...

...dacă vezi cine e intervievatul - Andrei Taranu- un cunoscut si foarte apropiat de PSD politolog, totul se clarifică.

In articol, politologul pesedist are grija ca nu cumva să se clatine vreun fir de păr de pe capul pesedeului. Celelalte partide se canibalizeaza intre ele, pesedeul e imun, pesedeul e si el pe dreapta dar are electoratul de stanga captiv si care nu poate fi luat de nimeni in veacul vecilor !

Cand jurnalista il intreaba pe politologul pesede daca nu cumva partidul lui Ciolos ar ocupa o zona din stanga, pesedistul sare ca ars! (desi spunea ca PSD e si el de dreapta !):

"Ma indoiesc. Cel putin din programul lansat, nu apare nimic de o asemenea factura, nu sunt specificate politici sociale de mare anvergura, care sa rezolve acest lucru, in timp ce termeni ca "investitie", "competitie" exista."

Deci, daca Ciolos a scris despre investitie si competitie, e clar nu e de stanga (stanga nu face investitii ! ☺☺) si pesedeul poate dormi linistit!

E tare hazliu domnul Țăranu, cu aerul lui de pesedist impartial.

ce atata smecherie a la julien pentru #rezist

la vot cu oiile sa voteze cit mai multi sa ajunga euro parlamentar ca vreo 9000 euro pe luna plus cheltuieli deduse si dupa aia vreo pensie de 5000 euro pe viata e cea mai buna miscare .... ca aia de la cambridge anal ytica au cerut prea mult hahaha #fraieriilor

A dat strechea la Moskova !

Toate vuvuzelele au iesit la drumul mare.
Orice partid are sanse daca primeste PSD-istii satui de nepotismele lui Dragnea.

Așa ceva ...

Am auzit că julien și-a deschis afacere nouă. Ceva ca un sforăit sau ca un marait. MRI. Feciorul milițianului din Sălaj și nepot al lui Virgil Ardelean zis Vulpea (fost șef al spionajului din MAI) pare că de data asta e hotărat. Vrea să fie bine ca să nu fie rău... da' nu e incă sigur unde să-și instaleze taraba. Pe stanga sau pe dreapta. A zis că se mai gandește, că mai analizează, poate vine vreo indicație prețioasă de la ăia care ii dau aproape patru sute de milioane de lei pe lună ca să nu facă nimic. N-are orientare da' are firmă. RO+. R-ul inseamnă probabil rebut, ruină, rușine sau o fi din franceză, rien, c-am auzit că și-a tras nevastă din Paris. Zero e clar de unde vine, că doar a fost jupanul guvernului cu pricina. Am o singură nedumerire. Ce e cu crucea aia mică de la sfarșit. O fi o firmă de pompe funebre?... că fața il ajută cu siguranță.

@bengosul

...alti zic ca acea cruce ar fi ceva legat de sange...analize medicale...

Julien si-a facut partid! E ca M10 al lui Macovei! Trebuie

..doar sa incaseze ceva bani de la guvern si sa-i asigure cele cateva sute de mii de voturi pentru a pleca la Brussel! Ca Macovei! Macovei si-a mai cumparat si apartament si masina din banii partiduletului, Julien nu stim ce va face!

Nu va grabiti, cu mic,

cu mare, sa-i cantati prohodul partidului domnului Ciolos si nici sa-i trageti clopotele!

Valorificati-va tendintele la biserica, este Saptamana Patimilor.

Smerenia nu am auzit sa faca nimanui rau.

Daca sunt DISPERATE,vuvuzelele lui Draknea...

...atunci este limpede,Miscarea Romania a prim ministrului Dacian Cioloseste si va fi un REAL SUCCES.

aldePSD are apucaturi sovietico-naziste,
PNL trāieste in minciunile
USR probabil ca se va dezintegra

Bun venit pe echiserul politic si la treaba!
Aruncati MIZERIILE aldePSD la galeata de gunoi a istoriei

Sustin RO+

In ciuda neclaritatilor pe care le-am citat la un alt articol, sustin fara rezerve demersul domnului Ciolos. Sunt un pic dezamagit de dorinta dansului de a candida la europarlamentare, mi se pare ca aceasta candidatura ii bareaza drumul catre parlamentul Romaniei, acolo unde ar trebui sa fie mai multi ca dansul.

Oricum, deocamdata, eu personal sprijin RO+ in toate actiunile sale.
Sobolanii rosii nu vor avea votul meu NICIODATA!

Ca o ciuperca dupa ploaie, asa e partidul asta, de buzunar, lansat

...de Julien ZERO.

 

a aparut ciudatu ioropean al lui Dracnea...

ciudatu ioropean e sluga ciumei rosii si e platit sa dea cu mucii pe zoaie com...

USL se va dezintegra...nu USR

radu
Rank user: x5
04.04.2018, 16:57
"aldePSD are apucaturi sovietico-naziste,
PNL trāieste in minciunile
USL probabil ca se va dezintegra"

Corect, nu mai avem nevoie de alte partide

PSD ne e de ajuns.

De altfel, ei platesc cel mai bine.

Bill_Gates Rank user: x5 04.04.2018, 09:17

or fi ele trecute dar se numesc escrocherii... in forma continuata, ca din 2004 au trecut ceva anisori pana cand iata, au fost dexcoperite...

Taranu il poate sfatui pe celalat taran din

Teleorman ce culoare de ciorapi flausati sa poarte cu slapii si costmunul de parlamentar.
Despre RO+, ramane sa se exprime romanii !

Daddy draknea sa ramana cu crescatoriile sale porcine.
RO+ are alte preferinte economice, politice si de societate.
Doar nu credeti ca asteapta cineva traduceri de la mocirla3 ?!?!?

se adreseaza 7elului uituc,iar la intrebarea 2 nu stie nici el,de ce

miscare si nu partid....!....probabil vrea sa pacaleasca fraierii,ca misca el lucrurile.....

 

...stai linistit...

...ca nu ti se adreseaza tie. tu poti vota linistit cu jegurile tale pesedisto-comuniste. nici nu are nevoie de votul tau. oricum sunteti irelevanti.

va bateti cu mine,pe burta ? am petrecut aman2

prin vre-o crama si nu-mi amintesc....?

Dar cine se bate pe burta cu tine ?

Esti o vuvuzea.

Pai domnu copilu nu poti domnule sa fi si

prostituata si fata mare.

C8chilu,

mars la scoala ca sunat de intrare

Ziare.com te rasplateste.Oare de ce?

iar iti dau cel mai mic punctaj dar ziare.com te sare de la "Neimportant" la "Acceptabil".

Ce-si doreste Ciolos ?

Cu siguranta ca va fi in locul lui Monica Macovei si va face aceiasi treaba.Sunt multe elemente care-i apropie si chiar aseamana.Asa-i?

 

Eu sper ca vor fi alaturi.

.

Mai schimba ID -ul ăla

Mai schimba bah ID -urile alea ,deja mirosi a "pămant de florii " de la ex prim horticultorul țării !😁 Prim ministru șomer făcut la apelul bocancilor caut partid(a ) rromilor ardeleni ! Julien ,Mercedesa ,Frankfurt ,Van Dame..

1.Analiza politica a ,,noului partid" este realista, insa analiza

programatica lipseste,deoarece la guvernare (sau dupa ea),d-l Ciolos n-a avut (sau lasat) un "proiect de tara"!
Astfel,titulatura de TEHNOCRAT pe care si-a asumat-o (desi guverna ca p.m. de "avarie/tranzitie" pina la noi alegeri politice) si pe care continua sa si-o pastreze,este fictiva,nereala!
2.Guvernarile sint evaluabile dupa modelul economic practicat,primul de "administrare bugetara a tarii,constind in stabilire de impozite si taxe, colectarea si distribuirea lor catre consumatorii bugetari",fara aport (ori cu unul minor) la dezvoltare/crestere economica,industriala si agricola.Acesta este practic modul (si modelul economic european clasic) de administrare existent azi in Romania, practicat de administratia Ciolos.
Al doilea mod de administrare (si model)a unei tari, este "administrarea DEZVOLTARII economice si industriale-agricole rapide,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate",practicat de tarile emergente asiatice (Coreea de Sud,Singapore,Malaezia,etc.).
3.Acesta este unicul "tipar" (economic) analitic prin care poate fi evaluat si DEFINIT un P.M. ca tehnocrat si o guvernare drept "tehnocrata" (sau nu)!
Intr-o corecta optica analitica,guvernarea sub "P.Misteriatul" d-lui Ciolos a fost (STRICT) corecta sub raport tehnic,in interes national si de inalta moralitate politica!
4.Acest ascendent de moralitate si corectitudine politica si economica va avantaja noul partid,dar el are rezonanta-asa cum arata distinsul analist politic-numai in zona electoratului cult,elitist,avind capacitatea (negativa) de a rupe electorat elitist din PNL,USR,PMP,etc.
Daca d-l Ciolos nu va intelege aceasta realitate PROGRAMATICA,daca nu va parcurge si asuma lucrarea d-lui Liviu Voinea, "Reindustrializarea Romaniei - Politici si strategii",2010,daca nu va intelege nevoia (sintetizata la pag. 125) privind criza "de sistem si model de dezvoltare" a Romaniei,partidul va canibaliza cite ceva din partidele progresiste si va esua ca si celelalte noi partide,in cistiguri electorale minore.
5.Pentru a CISTIGA Valea Jiului si Tirgul Lapusului, adica electoratul (national)captiv al P.S.Democrat,d-l Ciolos va trebui sa ofere pe linga atuul de corectitudine si moralitate politica, pe cel de iesire a tarii din stagnarea economica industriala si esuare ca natiune.
Acest unic si INEGALABIL atu,este asumarea TEHNOCRATIEI reale,printr-un "proiect national de reindustrializare" ca proiect de tara-prin care din "tehnocrat autodeclarat",va deveni unul real si potentialul ctitor al al Romaniei industriale de maine.Altfel,initiativa sa politica se va cantona in acelasi desert al populismului,in care mor incet si sigur toate noile partide...
P.S.
La tel.0721316019,sta la dispozitia d-lui Ciolos, proiectul de reindustrializare.
cu stima,
Caliman I. Eugen,analist independent,dezvoltare economica-industrala.

 

D-le Caliman,

cu tot respectul și toată considerația, cu Cioloș și ai lui ca și cu Johannis, "stricați orzul pe gaște".
Cand o să ințelegi că ce propuneți dumneavoastră, vă poate ințelege și face numai aceia de-o seamă cu noi ce chiar au făcut așa ceva, crescand, invățand, muncind și creand ie ogoare, in fabrici și uzine, pe șantiere, in școli și institute, dacă la randul lor vor ințelege să iasă hotărat la luptă pentru ași lua țara in bună grijă și s-o facă să arăte, ceea ce este, Grădina Maicii Domnului!
După tot ce ni s-a intaplat și după starea limită in care am fost aduși, deliberat, ar trebui să știm oamenii vinovați și grupurile de interese, după cum am trăit și faptele. Să dea Domnul să ne lumineze mai bine și la mai mulți gandurile pentru a face ce trebuia cu țara noastră, noi și nu alții sau prin alții, știindu-se bine că-i numai treaba noastră.
Programul ce-l aveți, este bine să-l vedeți realizabil numai sub conducerea unor oameni potriviți, ca oameni politici, ce știu să colaboreze și să coopereze bine cu specialiști, pe care incă-i avem și care trebuie să-și asume și formarea tinerilor pentru a putea apoi, să predea ștafeta.
Drama care o trăim, incă, este aceea că tot cei care ne-au adus in această stare, știind că ceea ce trebuie Romaniei și romanilor, este o conducere romanească și un partid nou, in stare de a găsi soluții naționale, la toate cele și afurisiții se bagă tot ei a le face, numai și numai să piardă aacesul la munca și resursele romanilor.
Așa că ne ajunge unul ca Johannis, ca să mai putem să-l suportăm și pe Cioloș. Ar trebui să vă intrebați și cum pot astfel doritori de putere la varf să ne ceară ai vota cand ei nu au nici măcar in minte un program de industrializare și multe altele...O fac, tocmai pentru faptul că ne desconsideră și că știu că ne pot minți ușor. Eu zic că a venit vremea ca noi să fim aceia care să construim, ștind că dacă nu o vom face, "potopul" vine și singura salvare este "arca". Ea trebuie construită, cat mai repede, pentru a putea naviga, cu toate panzele sus, incepand cu oricare din alegerile viitoare și lumea să știe incă de pe acum că adevărata alternativă, s-a născut și va salva Romania, punand-o pe calea dreaptă!

Da, ar trebui

dupa atata vreme sa stii grupurile de interese si cine ne-a adus aici. Urmareste urmele banilor prin Brazilia si alte destinatii, daca nu esti inca lamurit. Daca insa nu intelegi din alte motive(cum se pare citindu-te), un singur appointment la psihiatru n-o sa ajunga; crede-ma ca stiu ce spun.

Interviul pare bizar, dar omul isi face datoria

Vrea el musai sa lipeasca "populism" de acest partid. Adica se aduna vreo 10 oameni sa faca un partid nou, de centru, dupa primele semne. Practic fara experienta politica (au fost membri intr-un guvern practic apolitic). "Analistul" vede deja populismul aici, si nu orice populism, ci ceva de genul "Asta e foarte important si denota uriasul populism al acestei povesti". Uriasul populism, nene, si nimic mai mult. Textul e impanat cu zeci de referinte la populism si populisti, asta vede analistul din initiativa politica a unor ameni ca Vlad Voiculescu sau Valeriu Nicolae (cine nu stie ce fac acesti oameni, sa ii caute pe net).

Inca ceva, cum a remarcat cineva mai sus. "Analistul" sare ca ars la gandul ca acest partid ar putea lua de votanti de la PSD. Ca a vazut el programul si a gasit cuvantul "investitii", deci nu e cazul, partidul nu e de stanga.

Eu zic ca nu e asa. Ciolos pare un om cuminte, decent, crescut la tara, fara mult simt al umorului. Ar putea sa faca "priza" cu electoratul mic-urban sau chiar rural, ceea ce ar fi nasol pentru PSD.

Si ii fac eu un bine "analistului" si ii citez din primul manifest al acestui partid, pentru ca pentru domnia-sa a fost prea greu sa citeasca doua pagini:

•Impărtășim convingerea profund umanistă potrivit căreia toți oamenii se nasc liberi și egali in drepturi, indiferent de sexul, rasa, etnia, religia, clasă, dizabilitate, orientarea lor sexuală, veniturile acestora sau lipsa lor si alte categorii de diferențe care nu sunt relevante pentru ingrădirea sau neacceptarea unor drepturi civile si politice.
•Impărtășim credința că, pentru ca drepturile să fie exercitate de către toți membri societății, este necesar să existe si să se aplice politici anti-discriminare si pentru egalitate de șanse, precum și politici de diminuare a sărăciei și polarizării sociale.
•Piața liberă este o soluție in asigurarea competiției, dar nu garantează nici onestitatea acesteia, nici intrarea sau menținerea in competiție a celor defavorizați.

Nu prea aduce a drepta dura si pura, aia cu statul minimal, nu, domnu' analist?

 

Licule ! Andrei Tanase face ce stie mai bine,nu din obligatie

....ci din misiunea lui.

platforma Demos este pro PSD

Mi se pare stupid sa acuzi RO+ de populism in conditiile in care toate partidele din Romania sunt susceptibile de a fi considerata populiste. In plus RO+ de abia se inscrie ca miscare, orice suspiciune de populism se adreseaza unor actiuni viitoare, asta daca nu cumva acest "expert" Taranu (!!) are capacitati extrasenzoriale si pate face profetii sociologice...

 

un tzagan avea o iapa

si cara cu iapa ceapa, dupa ce-o gatat cu ceapa, o-nceput sa-si bata iapa - singurii care mai respira in opozitie sunt cei din USR - cine sa-i domoleasca? ciolos, cine altul?

 

Are sanse sa se aleaga eurosparlamentar

ca si Macovei.Doar e scolit la scoala pesedista,parca aia l-au numit secretar de stat la cultivarea cepei rosii si a papusoilor,si slefuit la scoala securista ardeleana de tatucii Ardelean,cei 2 Maior,Rus,Dancu si Coldea.Va gasi cate mii de papagali sa-l voteze,va lua banii dati de stat pentru campanie sa-i cumpere trusou nou lui Valery si la Bruxelles cu el.Asta in cazul in care nu-i prinde batandu-se pe ordinea de pe lista pana la o saptamana de la incheierea votarii.E buna aparitia miscarii astea despre care nu va afla multa lume ca se facea doar Orban cu ai lui singuri de rasul galaxiei.

 

daca o analfabeta va dancila vasilica a frecat tubul

aproape 10 ani la bruxelles si nu te-a deranjat deloc,
ce te tot scremi sa bati cimpii ?

tu esti un nimc,un slugoi al ciocoilor rosii,
nu conteaza daca o faci pentru bani sau din servilism.

aproape toti europarlamentarii psd sint analfabeti,
in sensul strict al cuvintului,niste trintori lipsiti
de bun simt dar,pentru tine,sint invizibili.
pe tine te deranjeaza ca ciolos vrea sa fie
europarlamentar,ca psd a scazut crunt in sondaje
(doar borfasii mai voteaza cu psd),ca opozitia
vrea sa ajunga la putere dupa viitoarele alegeri...
in realitate,cu exceptia alde+udmr,orice alt partid
din romania e cu 3 clase peste psd-ul tau ticalos.

voteaza cu gunoaiele tale si nu mai aiura in public.

 

Articolul mi se pare destul de manipulativ.

Daca este sa te iei dupa politologul Andrei Taranu, mesajul este urmatorul: "Ce daca mai apare un nou partid? Oricum nu va servi la nimic pentru ca nu va face nici o diferenta. Cu alte cuvinte, lasati-o balta ca tot nu aveti ce face. Nu merita sa va zbateti."
Stai putin! Unde am mai auzit poezia asta? Pai desigur. Asta ne spun de zeci de ani de zile atat comunistii cat si neocomunistii care bineintelesc ca au interesul ca nimic sa nu se schimbe in tara asta, au interesul ca lucrurile sa ramana asa in aer, sa nu fie nimic clar, ca ei sa fie lasati sa isi faca de cap. Vor ca lumea sa vada totul negru sau gri, sa nu aiba nici o raza de speranta, sa nu aiba nici o motivatie si nici un scop pentru care sa lupte, sa incerce o schimbare. E un fel de "nu faceti nimic ca tot nu veti reusi nimic si atunci de ce sa va risipiti energia? Mai bine traiti cat mai bine ziua de azi, mai beti ceva, ascultati manele si uitati-va la Suleiman Magnificul, sau la emisiuni in care cateva personalitati se contrazic, oferind un circ ieftin si de prost gust. Intrebarea este: Nu ar fi bine totusi ca incet incet fiecare dupa puterile sale sa incerce sa ii destepte pe cei de la tara cat si pe cei din Valea Jiului de care vorbea autorul articolului si sa incerce sa ii invete ca ei ar putea avea o viata mult mai buna, doar ca si trebuie sa vrea sa obtina acest lucru?

 

"Decat cu un prost la caștig, mai bine cu un deștept la pierdere"...

Păi cum vine asta, domnule profesor? Am inceput să contrazicem pană și vorbele ințelepte, pur romanești...numai așa de dragul lui Johannis...Și asta, in ciuda faptului că s-a ajuns să se creadă că este un Președinte care "nu deranjează"?. Păi tocmai aici este marea problemă! Ne face "pas cu pas", pană vom cădea cu toții in cap și asta deliberat. Eu zic că in privința lui Johannis, ca Președinte, după ce s-a văzut că "impăratul este gol", ba mai mult, "gol, goluț", dar "inalt ca plopul și niciodată ca bradul", cel mai bine pentru toată lumea, ar trebui să ne anunțe că nu candidează și asta nu că n-ar trebui să-și dea demisia, chiar acum, dar prea trăiește in lentoare toată lume și mai trebuie timp de trezire. Oricum, pană și cei care l-au votat, se blesteamă că l-au votat...La fel și cu PSD-ul - a spus tot și rău și nu mai ne trebuie. Dar ce punem in loc? Nu cummva ar trebui să căutăm sub "stratul gros de zăpadă, bine inghețată, unde sunt in așteptare "ghioceii primăverii politice romanești"?! Lumea fierbe și se mișcă, este in competiție și noi nu ne mai săturăm de "grăunțe"...Schimbarea de macaz poate fi pornită și de la elite, dacă merg pe calea dreaptă!
Și apoi, de cand pană cand un politician ca Johannis, ca Președinte, sau un PSD, ca partid la putere merită a fi promovate, fără a ține cont de faptul că această formulă de lucru, politică, Johannis - PSD, s-a dovedit atat de nocivă și enificientă.
Cat despre Cioloș și partidul său, se știe foarte bine ce-o să fie, așa după cum s-a știut și despre Johannis și USR, ce și cum... Dar despre astea se vorbește atat de puțin, aratand cat de puțin contează ca in Romania actul de guvernanță să se facă de oameni potriviți, cu stofă de oameni politici și de stat, pe care-i avem și dacă-i vom căuta printre romanii care s-au dovedit capabili in a face și care să fie in stare a trăi in spiritul valorilor ce se cer pentru a fi cu adevărat in slujba interesului public, al Romaniei și cetățenilor romani, ca țară europeană și europeni, dar romani și totodată actori importanți intr-o economie dejea globalizată.
Pe cand domnule profesor, cel puțin un interviu, unde să arătați ce ne trebuie: ca oameni politici și de stat, ca partide, ce programe politice și ce soluții să adopte și să pună pe rol, pentru ca noi romanii să putem da semnalul că chiar ne-am luat țara in bună grijă, pentru a putea fi cu adevărat stăpani, increzători și siguri pe viitorul nostru și astfel să poată reapare increderea și speranța in societate, in cei aleși și numiți pentru a ne conduce și reprezenta interesele, dar mai ales pentru a le traduce in fapte: pace și prosperitate - armonie socială.
Cum ne gandul, ne și fapta, cum ne fapta ne și soarta!

Considerație!

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor