"Cumintenia Pamantului" costa cat suma din dosarul Microsoft - Ce spune Ciolos de recuperarea prejudiciilor

Duminica, 27 Martie 2016, ora 12:12
4784 citiri
"Cumintenia Pamantului" costa cat suma din dosarul Microsoft - Ce spune Ciolos de recuperarea prejudiciilor
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Dacian Ciolos a explicat, duminica, ca daca lucrarea lui Brancusi "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata, acest lucru se va face doar prin parteneriat intre stat si cetateni. Daca nu se va reusi strangerea sumei de 6 milioane de euro de la cetateni, atunci "inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la ea".

In contextul in care lucrarea lui Brancusi costa aproape cat au dispus judecatorii, in prima instanta, sa se confiste de la inculpatii din dosarul Microsoft - Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae -, premierul Ciolos a fost intrebat, intr-un interviu difuzat duminica de Pro TV, de ce nu se folosesc bani recuperati astfel, din marile dosare de coruptie, pentru asemenea achizitii.

Cocos, Pinalti si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare in dosarul Microsoft

"Nu exista dispozitivul de recuperare, a fost creat printr-o lege, dar nu i s-a asigurat finantarea. Aceasta lege nu a fost functionala, dar o facem functionala. In iulie agentia trebuie sa fie functionala, deja se recupereaza sume", a declarat el.

Revenind la achizitionarea sculpturii, premierul a afirmat ca "detaliile o sa vi le dea ministrul Culturii", specificand ca s-a consultat cu acesta. "Inainte de a relansa negocierile, i-am cerut sa clarifice situatia echivoca a lucrarii", a mai spus Ciolos, mentionand ca i-a cerut ministrului Culturii sa vina cu un precontract, "sa avem cateva lucruri precise".

"Nu la TV se fac negocierile, ci direct", a declarat el.

Ciolos a mai tinut sa specifice ca nu doar cele 6 milioane de euro de care mai e nevoie - pe langa suma cu care vine statul - sunt ai cetatenilor, ci, practic, intreaga suma: "Si cei 5 milioane de euro tot banii cetatenilor sunt". "E o achizitie asumata de statul roman si de poporul roman", a explicat el.

Explicand de ce e important ca statul sa detina aceasta lucrare realizata in 1907, Ciolos a spus ca "nu e vorba de o piatra; e o opera de arta-cheie in viata artistica a lui Brancusi, e un unicat".

Povestea "Cuminteniei Pamantului" - Mostenitor: Bunicul punea cheile in bratele ei si spunea "tu sa pazesti casa"

" (Brancusi - n. red.) are mai multe opere de arta pe care le-a lucrat in mai multe versiuni. Asta e unica, realizata in momente-cheie de Brancusi. (...) Are o valoare aparte. Ar trebui sa aiba o valoare simbolica si pentru noi", a declarat seful Executivului, amintind ca putine opere ale sculptorului roman se mai afla in tara.

"Una e sa fie la dispopzitia statului si sa fie expusa intr-un muzeu, si alta e sa fie la privat", sustine premierul.

"Daca nu se aduna suma inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la ea", a mai spus Ciolos despre "Cumintenia Pamantului", lucrare care in prezent e expusa la Muzeul Cotroceni.

"Cumintenia Pamantului" este expusa la Muzeul National Cotroceni, intr-un circuit deschis publicului

"Cei care vor participa la subscriptia publica vor sti toate amanuntele. Daca o vom achizitiona, o vom achizitiona sub acest parteneriat, cu cetatenii", a conchis Dacian Ciolos.

Recent, sculptura a fost pusa in vanzare de catre persoana care a mostenit-o, Alina Serbanescu, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemptiune. Statul a facut mai multe oferte, cea mai recenta dintre ele, acceptata de proprietar, de 11 milioane de euro. Din aceasta, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii urmand sa lanseze o subscriptie publica nationala, dupa cum a explicat ministrul Vlad Alexandrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cumintenia Pamantului Dacian Ciolos, #Ciolos sculptura Brancusi achizitie, #Ciolos prejudiciu recuperat Microsoft sculptura Brancusi, #bani cetateni Cumintenia pamantului , #premier