Dacian Ciolos, discutii cu patriarhul Daniel despre bugetul pe 2016

Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 11:59
5903 citiri
Dacian Ciolos, discutii cu patriarhul Daniel despre bugetul pe 2016
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a discutat, duminica, cu patriarhul Daniel, pe tema bugetului pe anul 2016.

Discutia telefonica "a scos inca o data in evidenta buna intelegere pe care Patriarhia o are in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Guvernului.

"Bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical, ca o recunoastere a rolului social important pe care reprezentantii cultelor il au in societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acesta perspectiva.

Totodata, Preafericirea Sa a subliniat ca Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a imbunatatii conditiile de educatie ale copiilor si tinerilor din mediul rural si ale calitatii actului medical in spitale", arata sursa citata.

Patriarhul Daniel spune ca Biserica e de acord sa i se impoziteze veniturile. Ce conditie pune

La randul sau, premierul Ciolos a multumit pentru implicarea Bisericii in cele doua directii extrem de importante pentru dezvoltarea societatii romanesti. De asemenea, prim-ministrul l-a asigurat pe patriarh ca "Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie".

Catedrala Mantuirii Neamului nu primeste bani de la buget in 2016. Banescu spune ca BOR nu se bucura

Proiectul de buget pentru 2016, prezentat de Ministerul Finantelor, nu prevede niciun leu pentru construirea sau modernizarea lacasurilor de cult, deci implicit nici pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Bisericile primisera, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, 148 de milioane de lei in 2014 si 177 de milioane de lei in 2015, de la Guvernul condus de Victor Ponta.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a aratat ca proiectele Bisericii Ortodoxe Romane nu vor fi stopate de faptul ca bugetul pe 2016 nu mai prevede fonduri pentru biserici.

Mai mult, Banescu a aratat, pentru Digi24, ca decizia nu este definitiva intrucat este vorba doar despre un proiect de buget.

"Vorbim despre un proiect, un proiect nu inseamna o lege finala. Este o veste care nu ne poate bucura, dar consideram ca constructiile incepute, inclusiv proiectul Catedralei nationale va putea fi continuat, intrucat conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru aceasta importanta constructie nu provin doar din partea statului, in primul rand sunt fonduri alocate de Biserica, alocate prin donatiile credinciosilor si in ultimul rand din partea institutiilor statului", a spus purtatorul de cuvant al BOR.

D.R.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Dacian Ciolos discutii patriarh Daniel, #buget biserica 2016 , #premier